Zonguldak'ta Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında önceki gün meydana gelen patlamada yerin 540 metre altında mahsur kalan 30 maden işçisine hâlâ ulaşılamadı. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, göçüklere ulaşıldığını ancak işçilerden haber olmadığını belirterek, "Bütün çabamızla uğraşıyoruz, umudumuzu koruyoruz" dedi. TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, işçilere en kısa zamanda ulaşmayı umut ettiklerini söyledi. Maden işçilerinin yakınları ise ocak ağzında gözyaşları içerisinde gelecek haberi bekliyor.
Patlamanın olduğu ocağa, geçtiğimiz gece kurtarma asansörü ile inildiğinde grizunun neden olduğu büyük hasar ve gaz oranının yüksek olması nedeniyle müdahalede bulunulamadı. Bunun üzerine saat 24.00 sıralarında, bütün ekipler Gelik tarafındaki yandaki ocaktan patlamanın olduğu bölgeye ulaşmak için çalışma başlattı.
Zonguldak Valisi Erdal Ata 25 kişiden oluşan gelişmiş kurtarma ekibinin 5'er kişilik gruplar halinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi. Gazetecilerin "İşçilerden hâlâ ümit var mı?" şeklindeki sorusuna Ata, "Biz umudumuzu kesmedik. Ancak insanlara da net bilgi vermemiz mümkün değil" dedi.
TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, kurtarma ekipleri havalandırma çalışması yaparak ilerlerken 8-10 metrelik bir göçükle karşılaşıldığını söyledi. Özçelik, "25-30 civarındaki kurtarma ekibi 3 ve 4'er kişilik gruplar halinde çalışarak göçüğün oluştuğu bölgeye ulaştı. Şu anda 8-10 metrelik bir göçük var. Ekiplerimiz göçüğe müdahale etmeye başladı. Göçük açıldıktan sonra hava akımı sağlanacak ve gaz oranı daha da düşürülmeye sağlanacak. Bunun için yer altına havalandırma şebekesi döşendi. Gaz oranı düştükten sonra çalışmalar daha da kolaylaşacak" diye konuştu.
Bu arada göçüğün olduğu bölgede çalışmalara katılan Selim Yağız adlı işçi gazdan zehirlendi. Ocaktan çıkarılan Selim Yağız'a ambulansta sağlık ekipleri müdahale etti. Yağız'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM eski Başkanı AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ile birlikte kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü'nün önünde, kurtarma çalışmalarını yürüten personelden bilgi aldı. Bakan Ömer Dinçer, patlamanın sebebinin kesin bir şekilde grizu olduğunu söyledi. Dinçer, "Göçüğün olduğu yere ulaşıldı. Ancak, işçi arkadaşlarımıza ne zaman ulaşırız elimizde yeterli bilgi yok. Sabır ve sükuneti korumalıyız" dedi.