1. HABERLER

  2. HABER

  3. Zona, Rus İstihbaratından Para Aldığını Kabul Etti
Zona, Rus İstihbaratından Para Aldığını Kabul Etti

Zona, Rus İstihbaratından Para Aldığını Kabul Etti

Çeçen cinayetleri davasının tutuklu tek zanlısı Zona, Rus İstihbaratı FSB'den para aldığını kabul etti.

04 Mart 2014 Salı 00:07A+A-
Zeytinburnu’nda 2009 ve 2011 yılları arasında 4 Çeçen’in ölümüyle sonuçlanan suikast iddialarına ilişkin açılan davanın ilk duruşması başladı. Duruşmada sanık Temur Makhauri (Zona) ve avukatları da hazır bulundu.

Aynı ilçede farklı tarihlerde 4 Çeçen’e yönelik düzenlenen silahlı saldırının ardından hazırlanan iddianamenin kabulünün ardından davanın il duruşmasına geçildi. Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanık Temur Makhauri ve avukatlar katılırken, duruşma öncesinde sanık Temur Makhauri’nin kimlik tespiti yapıldı.

FSB'den Para Aldım

Zona kod adlı Ali Osaev cinayeti zanlısı Temur Makhauri (Ruslan Papaskiri) Mahkeme Heyetinin "Rus İstibaratı ile kaç defa görüştüğünü" sorması üzerine önce sadece Türkiye'de 3 defa görüştüğünü söyledi.

Heyetin ısrarlı soruları üzerine FSB ile daha önce de Mısır'da görüştüğünü ve Ruslardan 3000 Dolar para aldığını kabul etti.

Zona, Mısır'a giderken İstanbul Atatürk Havalimanında yakalanmıştı.

Ahmed Umarov'u mu Öldürmeye Gidiyordu

Zona yakalandığında üzerinde bulunan video kaydında ve MİT tarafından çekilen diğer 2 video kaydında Kafkasya direnişinin lideri Dokko Umarov'un ağabeyi Ahmet Umarov'un öldürme planları yaptığı ortaya çıkmıştı.

Rus ajan Kuştov ile yaptığı görüşmede Zona, Umarov'un Türkiye'de öldürülmesinin riskli olduğunu, kendisinin böyle bir riski alamayacağını, bu cinayetin başka bir yerde olması gerektiğini "Onu yolda da öldürebilirsiniz" demişti.

 

Ahmed Umarov'un Zona'nın Mısır'a gitmek istediği sırada Mısır'da olduğu biliniyordu.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Temur Makhauri, olayın gerçekleştiği tarihte Türkiye’de olmadığını ileri sürdü.

Türkiye'ye 2 farklı pasaportla 65 defa giriş yaptığı tesbit edilen Zona lakaplı Makhauri, "Gürcistan’a gidip Temur Makhauri adını aldım. Çeçenistan’daki adım Ali Dubaev’di. Ruslan Papaskiri de benim Rusya’da ve diğer ülkelerde kullandığım üçüncü adımdır. Çevremdekiler de bana ’Zona’ diye hitap eder. Ali Osaev’i ben öldürmedim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Cenazede görünen kişi ben değilim." diye konuştu.

Mahkeme Başkanı İlhami Yılmaz, sanığı yanına çağırarak, dosyada bulunan kişilerin fotoğraflarını gösterdi. Sanık Temur Makhauri de fotoğraftaki şahısları internetten tanıdığını, şahsen tanımadığını anlattı.

Sanık Makhauri, 3 kere Rusya istihbaratı ile görüştüğünü, görüşmelerini Gürcistan’a bildirdiğini, Gürcülerden yana, Ruslara karşı olduğunu, Rusya İstihbarat Servisi ile hiç iş yapmadığını belirtti. Söz alan sanık Temur Makhauri’nin avukatı Ufuk Kalkan, müvekkilinin istihbarat elemanlığı yapmış olduğunu belirterek, "Bizce dosyanın tefrik edilmesi gerekir. Çünkü müvekkilimin aleyhine sadece Ali Osaev’i öldürdüğü iddiası var. Diğer 3 Çeçen’in öldürülmesi olayıyla müvekkilimin ilgisi yoktur. İddianamede de bu konuda bir anlatım yoktur" dedi. Müştekiler Yakha Osaev ile Zara Borchashvili’nin avukatı İbrahim Öztürk, müvekkillerinin davaya katılma talebinde bulunduklarını dile getirdi.

Taleplerle ilgili söz alan Cumhuriyet Savcısı Gökhan Sayın, suçtan zarar görme ihtimallerine karşı Yakha Osaev ile Zara Borchashvili’nin davaya katılmalarının kabulüne ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, Av. Ufuk Kalkan’ın dosyanın tefriki yönündeki talebini reddederek, sanığın havalimanından gelip gelmediğinin anlaşılması için havalimanından görüntülerin istenilmesine, 11 kişinin tanık olarak dinlenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

İMKANDER Başkanı Murat Özer de cinayetlerin siyasi birer cinayet olduğunu ve arkasında Rusya Federasyonu’nun olduğunu daha önceden söylediklerini ifade ederek, "İlk defa Türkiye yargısı cinayetlerle alakalı olarak mahkeme açmış bulunuyor. Burada sadece Rus ajanları, kiralık katilleri, yerel işbirlikçiler değil, Türkiye’de Rusya Federasyonu’nun terör politikaları mahkeme önüne çıkartılmıştır. Sanık sandalyesinde Putin diktatörlüğü oturmaktadır" diye konuştu.

Basın Açıklamasından:

Zona ve Rus İstihbaratı Görüşmesi:

HABERE YORUM KAT