1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yunanistan Yeni Reform Programını Sundu
Yunanistan Yeni Reform Programını Sundu

Yunanistan Yeni Reform Programını Sundu

Yunanistan Euro Grubu'na yeni ekonomik reform programını sundu. Program Yunanistan Parlamentosu'nda bugün oylanacak. Kararı pazar günü Brüksel'de bir araya gelecek AB liderleri verecek.

10 Temmuz 2015 Cuma 10:31A+A-

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem'un sözcüsü Michel Reijns, Twitter hesabından Euro Grubu'nun Yunanistan'ın yeni reform programı teklifini aldığını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörler, ülkenin daha fazla kemer sıkma politikası uygulayarak borçlarını yönetmesini istiyor.

Yunan Parlamentosu Bugün Oylayacak

Yunan hükûmetinin Euro Grubu'na sunduğu ekonomik reform programı Yunanistan Parlamentosu'nda bugün oylanacak.

Reform programı dün sabah saatlerinde Başbakan Aleksis Tsipras, Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Maliye Bakanı Efklidis Tsakalotos ve Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis'in hazır bulunduğu toplantıda son şekli verilerek Euro Grubu'na sunuldu.

Euro Grubu'na sunulmadan önce paket kabineye getirilerek bakanların görüşü alındı. Alınan bilgiye göre, kabine toplantısında Başbakan Tsipras bakanlara, kreditörlerle bir anlaşmaya varmak istediğini belirtti. Fakat kabine toplantısında Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis reform paketine karşı çıkarak, bu paketin Yunanistan'ın var olan sorunlarını çözmeyeceğini dile getirdi.

Reddedilen Teklifin Üzerinde Bir Teklif Daha

Hükûmetin yeni reform paketi 12 milyar euroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor. Bu teklifte pazar günü yapılan referandumda Yunanların reddettiği teklife göre, 4 milyar euro daha fazla bir teklif sunulmuş oluyor. Paketin cumartesi günkü Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplanmasından önce bu akşam Yunan Parlamentosu'nda oylanması bekleniyor.

Sunulan teklif Euro Grubu’nun cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek. Euro Bölgesi'ne üye ülkelerden bazıları Yunanistan'ın "verilen ödevler”ini tam olarak yapmadığına inanıyor. Yunanistan'ın yeni paketi Euro Grubu tarafından ikna edici bulunmazsa derhal geri çevrilme ihtimali de var. Euro Grubu'nun kabul etmesi durumunda teklif, pazar günü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde karara bağlanacak. Aynı zirvede, Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanmayacağına veya Gretix kararı (Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması) alınması halinde Avrupa'nın geri kalan ülkelerinde bu kararın etkisinin nasıl azaltılabileceğine karar verilecek.

Öte yandan Yunanistan'ın kreditörlerinden olan IMF Başkanı Christina Lagarde, Yunanistan'ın reformlara devam etmesi gerektiğini belirterek, Avrupalı kreditörlerin de ülkenin borç yükünü hafifletmesi gerektiğini belirtti.

Muhalefetten Tsipras’a Eleştiri

Yunanistan'daki muhalefet partileri Tsipras’ın kreditörlerle anlaşmaya varmak için yetersiz veya isteksiz olduğuna dair endişe taşıdıklarını dile getiriyor.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin geçici lideri Vangelis Meimarakis, hafta başında yapılan Yunan Siyasî Liderler Zirvesi'ne katılıp ortak metne imza atmasına rağmen çarşamba günü Başbakan Tsipras’la özel bir toplantı yapmayı reddederek, Tsipras’ın parlamentoya hitap etmesi çağrısında bulundu.

Meimarakis, Tsipras’ın kreditörlerle ilgili muhalefet partileriyle yaptığı görüşmelerin resmî olarak kaydedilmesini istedi. Meimarakis hükûmetin çalışmalarını şüpheci bularak, eski bakanlar Dora Bakayanis ve Costis Hatzidakis'i Brüksel'e yetkililerle görüşmek için göndermeye karar verdi.

Tsipras’ın Muhalefet Partilerine Tuzak Kurduğu İddiası

Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) eski başkanı Evangelos Venizelos da Başbakan Tsipras’ın muhalefet partilerine tuzak kurduğunu öne sürerek, Tsipras’ın Avrupalılarla herhangi bir anlaşmaya varmadan erken seçim çağrısında bulunabileceğini iddia etti.

Tsipras çarşamba akşamı Potami (Nehir) Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis ile görüştü. Yunan Başbakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre Theodorakis, Tsipras’la arasında görüş ayrılıkları olmasına rağmen Başbakan Tsipras’ın çabalarını desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Başbakan Tsipras, çarşamba akşamı Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüşerek, hükümetin kreditörlerle uygulanabilir bir anlaşmaya varması için çalıştığı güvencesini verdi.

Bankalar 13 Temmuz'a Kadar Kapalı

Yunanistan Bankalar Birliği ise bankaların perşembe günü açılacağını açıklamasına rağmen, çarşamba akşamı bu süreyi 13 Temmuz'a kadar uzattı. Birlik, para çekme makinelerinden çekilecek günlük para limitinin de 60 euro olarak devam ettiğini açıkladı. İşsiz olanların ve emeklilerin ilave olarak 120 euro çekebilecekleri bildirildi. Bu karar yabancı emekli fonlarından emekli olanları kapsamıyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunan hükûmeti, sermaye kontrolleri uygulayarak, Yunan bankalarının 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı. Birlik, salı günü yaptığı açıklamada bu süreyi iki gün daha uzatmıştı. Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) herhangi bir acil kredi gelmediği için Birlik, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı tutulmasına karar verdi.

Öte yandan Yunanistan, Euro Bölgesi'nin Lüksemburg merkezli kurtarma fonu ESM'ye üç yıllık program için resmî başvuruda bulundu. Söz konusu program çerçevesinde, ülkenin acil kredi ihtiyacının karşılanması ve bankaların açılması hedefleniyor. ESM'den alınacak acil kredi, Yunanistan'ın borç yükümlülüğünü karşılamak ve finansal sistemin istikrarını garantiye almak için önemli.

ATM Önlerindeki Kuyruklar Devam Ediyor

Yunanistan'da halk özellikle gece yarısından sonra para çekmek için ATM'lerin önünde kuyruklar oluşturdu. Atina'daki bazı ATM'lerde 10 ve 20 euroluk banknotlar kalmadığı için vatandaşlar ancak 50 euro çekebiliyor. Bu arada Atina'da nakit sıkıntısını hafifletmek için toplu taşıma araçları 10 Temmuz'a kadar ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, Al Jazeera

Etiketler :

HABERE YORUM KAT