1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. YPG/PKK Cenazelerde Kur'an-ı Kerim Okunmasını Yasaklamış
YPG/PKK Cenazelerde Kur'an-ı Kerim Okunmasını Yasaklamış

YPG/PKK Cenazelerde Kur'an-ı Kerim Okunmasını Yasaklamış

​​​​​​​YPG/PKK’nın Afrin’de uyguladığı dini baskı ele geçirilen belgelerle ortaya çıktı. PKK cenazelerde Kur'an-ı Kerim okunmasını bile yasaklamış.

19 Mart 2018 Pazartesi 20:26A+A-

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin şehir merkezinin PKK/YPG’den temizlenmesinin ardından yapılan aramalarda, YPG/PKK’nın sözde yönetim binalarında önemli belgeler ele geçirildi. Sözde resmi nitelik taşıyan evrakta, PKK/YPG’nin sivillerin dini inançlarını yaşamasına izin vermediği anlaşılıyor.

Müslüman ve Hıristiyanlara baskı

Söz konusu evrak, YPG/PKK yönetiminin aldığı kararları içeriyor. O kararlara göre PKK/YPG, tüm camileri ve kiliseleri gözetim altına almış. Buralarda gündelik olayların konuşulmasını yasaklamış. Özellikle ÖSO, Esed rejimi ve Suriye devrimi konularında konuşulmasının önüne geçmek için sıkı tedbirler uygulanmış.

Yazılı ve işitsel dini içerikler yasak

Örgütün, yazılı ve işitsel tüm dini içerikli paylaşımların umumi ve ticari mekanlarda yasaklanmasını söz konusu evrakla karara bağladığı görüldü. Bu kararda özellikle bir dine atıf da yok. Yani Müslüman ve Hristiyanlara uygulanan baskı aynı. Her ikisi için de yasak söz konusu.

Cenazelerde Kur’an-ı Kerim yasak

Cenaze törenlerinde tekbir getirilmesi ya da hoparlörden Kur’an-ı Kerim okunması da yasak. Burada Hristiyanlara yönelik bir atıf yok. Çünkü Hıristiyanların cenazelerinde böyle bir uygulama yok. Bu uygulama Müslüman cenazelerinde olduğundan yasak da Müslümanlara getirilmiş. Kararda ayetlerin yerine sadece Kürt ulusal şarkılarının söylenmesi isteniyor.

Kararlar taviz vermeden uygulanacak ancak...

Kararda, tüm bu yasakların uygulanması emri veriliyor. Ancak hemen sonraki cümlede istisna sağlanabilecek bir durumdan söz ediliyor: Çıkar.

Madde aynen şöyle:

"Bu kararların taviz vermeden uygulanması, çıkarlarının gerektirdiği durumlar hariç hiç kimseye kolaylık sağlanmaması..."

Belgenin son maddesi ise, olayların haftalık raporlanması gerektiğine dair.

Kaynak: TRT Haber

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum