1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. YPG’den Esed’e: “İdlib'e Saldıralım Afrin'i Bize Ver”
YPG’den Esed’e: “İdlib'e Saldıralım Afrin'i Bize Ver”

YPG’den Esed’e: “İdlib'e Saldıralım Afrin'i Bize Ver”

Esed’in İranlı milislerle saldırıya hazırlandığı İdlib için PKK da topa girdi. El-Muhaberat’ın şefi Ali Memlûk’la Şam’da görüşen PKK’lı İlham Ahmed, “İdlib saldırısına 6 bin kişi göndeririz. Karşılığında Afrin bizim olur” dedi.

11 Ağustos 2018 Cumartesi 13:40A+A-

Esed rejimi ve PKK temsilcileri Suriye'nin başkenti Şam'da Afrin pazarlığı yaptı. PKK'lı İlham Ahmed, Suriye İstihbaratı El Muhaberat Şefi Ali Memlûk ve Esed'in generali Cemil Hasan'ın, Şam'daki Four Seasons Oteli'nde yaptığı görüşmede PKK, İdlib'e yönelik rejim saldırısına 6 bin milisle destek verme taahhüdünde bulundu.

Örgütün Baas rejiminden talebi ise Afrin'in yeniden PKK'ya verilmesi oldu. Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen’e konuya ilişkin bilgi veren Suriyeli muhalif general Edip Şellaf, taraflar arasında görüşmelerin sürdüğünü, PKK'nın İdlib'i araç olarak kullanarak Afrin'i kuşatmak istediğini söyledi. "Türkiye, Rusya ve İran bir yıldır çözüm amaçlı diplomatik faaliyet yürütüyor ancak Esed, bu süreci sabote etmek istiyor" diyen Edip Şellaf şunları söyledi:

Suriye’de iç savaşın başlamasından 1,5 yıl sonra görevinden istifa eden General Edip Şellaf, halen Halep kırsalında faaliyet yürüten bazı muhalif grupların komutanlığını yürütüyor. Şellaf, savaş öncesi Rakka bölgesi güvenlik birim sorumlusuydu.

ŞAM'IN 'İSTİKRAR' KORKUSU

"Fırat Kalkanı bölgesi Türkiye sayesinde eğitim, sağlık, tarım ve altyapı çalışmaları açısından olağanüstü ilerleme kaydetti. Şam bu gelişmelerden korkuyor. Buralarda yapılan hastane ve okullar Esed rejiminin 70 yıllık geçmişinde yapamadığı eserler. Rejim Halep'te tek bir çivi çakmadı. Bu sebeple insanlar haklı olarak Esed yönetimine tepki gösteriyor. Rejim bu yetersizliğini, kontrol ettiği PKK, IŞİD gibi örgütleri kullanarak gerçekleştirdiği terör eylemleri ile sabote etmek istiyor. Bölgede tesis edilen istikrarı hedef alıyorlar.”

TÜRK ÜSLERİ KALELERİMİZ

“Bölgeye güven ve istikrar Türkiye sayesinde geldi. Rejim İdlib’i istiyor ve sürekli tahrik girişiminde bulunuyor. Halkta korku var ancak Türkiye’nin bölgede inşa ettiği 12 üs, tek güven kaynağımız. Bu üsleri güvenlik ve barış kaleleri olarak görüyoruz. Milyonlarca Suriyeli şu an bu güveni taşıyor. Türk üslerine yönelecek herhangi bir saldırıya da kalkan olmaya hazırız. Halep vilayeti de tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’den koparılamaz. Hatay tecrübesi bir gün Halep’te de yaşanabilir. Türkiye büyük bir küresel oyunu bozdu ve bu süreçten güçlenerek, büyüyerek çıkacağına inanıyorum.”

İdlib ve Halep’te katliam

Öte yandan Suriye’nin İdlib ve Halep kentinde düzenlenen saldırılarda 25 kişi hayatını kaybetti. Esed rejimi, İdlib’e bağlı Han Şeyhun ilçesi, Temaniya beldesi, Sukeyk ve Tüh köyü ile Hama kırsalındaki Latamne bölgesine hava ve kara saldırıları düzenledi. İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Han Şeyhun medya sözcüsü Enes Diyab, yaptığı açıklamada, “Esed rejimi İdlib’in Han Şeyhun ilçesi ve Tüh köyü yakınlarında 40 civarında varil bombası saldırısı düzenledi. 5 sivil yaşamını yitirdi. En az 25 sivil yaralandı” dedi. Rusya’ya ait savaş uçakları dün Halep’in batısındaki Urem-Alkubra kasabasına 3 hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda 20 sivil hayatını kaybetti 15’den fazla sivil de yaralandı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum