1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yönetim Kurulu Kararıyla Rüşvet
Yönetim Kurulu Kararıyla Rüşvet

Yönetim Kurulu Kararıyla Rüşvet

Mahkemeye 1.2 milyon lira rüşvet verilmesi kararının İDTM’nin yönetim kurulu toplantısında alındığı, karşı çıkan bir üyenin istifa ettiği ortaya çıktı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş tutuklandı.

27 Ekim 2010 Çarşamba 08:30A+A-

Yargıda rüşvet operasyonu gözaltına alınan ve dün hakim karşısına çıkarılan 11 şüpheliden dokuzu tutuklandı. Tututklananalar arasında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay, Yargıtay mübaşirleri ve dört avukat da bulunuyor

Ceyda Erem'in sahibi olduğu CNR Fuarcılık şirketi ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın Başkanvekili olduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) arasında, İDTM'deki fuar salonlarının tahliyesi için açılan davalarda rüşvet vererek davanın seyrini değiştirme girişiminde bulundukları iddia edilen 14 kişi dün Ankara Adliyesi'ne getirildi. Ankara Cumhuriyet Savcılarından Hüseyin Kocabey ve Mehmet Temöz tarafından ifadeleri alınan sanıklardan üçü serbest bırakılırken, 11'i de nöbetçi mahkemeye sevkedildi.

Telefon kayıtlarını sordular

Ankara 5.Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüşülen davada 11 şüpheliye istinat edilen suçlar, telefon kayıtlarının deşifreleri ve emniyetteki ifadeleri soruldu. 2008 yılında Adalet Bakanlığı'na gelen bir ihbar mektubu ile başladığı öne sürülen soruşturmada İDTM Yönetim Kurulu'nun avukatlarına 1.200 milyon dolar para ödenmesi konusunda karar aldığı bildirildi. Savcılar ve müfettişler, avukatlara ödenen paranın CNR Fuarcılık ve İDTM arasındaki tahliye davasını etkilemek için kullanıldığını tesbit etti.

İTO Başkanı Murat Altıntaş'ın da aralarında bulunduğu İDTM'nin 15 kişilik yönetim kurulu tarafından verilen karar, soruşturmada rüşvet delili olarak gösterildi.

 Tek başıma yapmadım

Murat Yalçıntaş, mahkemedeki savunmasında "Bu benim tek başıma aldığım bir karar değildir. Yönetim kuruluna aittir" dedi. Yalçıntaş'ın Avukatı Cavit Öztürk ve Eyüp Can Candaş ise olayı şöyle izah etmeye çalıştılar: "Mahkemeye rüşvet ödeneği olarak sunulan İDTM Yönetim Kurulu'na ait kararda yönetimin kurulundaki birçok üyenin onayı vardır. Dolayısyıla suç teşkil edecek bir unsur yoktur. İDTM'nin avukatı olan ve sanık olarak sevk edilen kişilerin almış oldukları paralar dava konusu yerin değerinin 50 trilyon civarında olduğu düşünülecek olursa avukatlık asgari ücretinin altında kalmaktadır."

Yalçıntaş, hakime yönetim kuruluna ait olduğu öne sürülen karar da bir defaya mahsus olmak üzere avukatlara 1.200 milyon dolar prim ücreti ödenmesi yönünde olduğunu anlattı. Yalçıntaş, telefon görüşmelerinin kendisine ait olduğunu belirtirken, emniyetteki ifadesini de doğruladı.

Danışmanlık ücreti almışlar

Hakim karşısına çıkan Yargıtay 12.Hukuk Dairesi Başkanı emekli Hakim Mustafa Oskay ise ifadesinde, "Bazı davalar karşılığında ücret aldığım doğrudur, bunu bir danışmanlık ücreti olarak aldım" dedi. Oskay, DTM avukatları ile görüştüğünü de edoğruladı. Diğer Yargıtay çalışanları ise rüşvet almadıklarını beyan ettiler ancak telefon görüşmelerinde tesbit edilen para alış verişi konusundaki görüşmelerin kendilerine ait olduğunu doğruladılar.

ARZU YILDIZ / TARAF

HABERE YORUM KAT