1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. “Yoldaki Mühendis” Bergusi Açlık Grevine Başladı
“Yoldaki Mühendis” Bergusi Açlık Grevine Başladı

“Yoldaki Mühendis” Bergusi Açlık Grevine Başladı

Radyo yayınına bağlandığı için tek kişilik hücreye nakledilmesini protesto eden esir komutan Abdullah El-Bergusi açlık grevine başladı.

01 Haziran 2015 Pazartesi 10:19A+A-

HAKSÖZ-HABER

Filistin Yönetimi'ne bağlı Esirler ve Özgürlüğe Kavuşanlar Heyeti, Ramallah'a bağlı Beyt Rima beldesi sakinlerinden 67 kez müebbet hapis mahkumu 42 yaşındaki esir Abdullah El-Bergusi'nin dün sabah açlık grevine başladığını bildirdi.

Esir El-Bergusi'nin açlık grevi kararını Ramon Cezaevi idaresinin kendisini kaldığı koğuştan alarak tek kişilik hücreye nakletmesi üzerine aldığı ifade edildi.

Esirler ve Özgürlüğe Kavuşanlar Heyeti Başkanı İsa Karakıa, yayınladığı bildiride, işgal rejiminin zindanlarında tuttuğu 6500 civarındaki Filistinli esire yönelik baskılarını ve insan haklarına aykırı uygulamalarını kınadı.

Cezaevlerindeki gerginliğin tırmanmasından işgal yönetiminin sorumlu olduğunu belirten Karakıa, Ramon, Eshel ve Nefha cezaevlerinde yaşananların esirlere baskıyı ve direnişlerini kırmayı hedeflediğini, bu gayri insani ve gayri ahlaki uygulamaların bölgenin tamamına istikrarsızlık getireceğini bildirdi.

Bölgede gerginliğin tırmanmasından en çok işgal rejiminin zarar göreceğini ifade eden Karakıa, esirleri işgal yönetiminin insafına bırakmayacaklarını söyledi.

***

El-Kassam Tugayları: "Sizi Kurtarmak Bize Farz"

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, başta komutan Abdullah El-Bergusi olmak üzere işgal zindanlarında tutulan Filistinli esirlere mesaj gönderdi.

İzzeddin El-Kassam Tugayları komutanlarından esir Abdullah El-Bergusi, önceki akşam Gazze'den yayın yapan Er-Re'y radyosunun esirlerle ilgili programına telefonla bağlanarak, "Bizim ahdimiz ve sözümüz üzere sabır ve sebat ettiğimizi bilin. Düşmana acımayın" dedi. İşgal güçleri bunun üzerine esir El-Bergusi'yi kaldığı koğuştan alarak tek kişilik hücreye koydu.

Ebu Ubeyde, işgal güçlerinin komutan Abdullah El-Bergusi'yi tek kişilik hücreye koyması üzerine dün sosyal paylaşım sitelerinden Twitter'da yaptığı açıklamada esirlere seslenerek, "Sizi özgürlüğe kavuşturmak üzerimize farzdır. Sizi hapsedenler ise yok olacaklar" dedi.

İşgal rejiminde yayınlanan Yediot Ahronot gazetesi, 67 kez müebbet hapis cezasına mahkum esir Abdullah El-Bergusi'nin cezaevinden radyo yayınına telefonla bağlanmasıyla ilgili ciddi bir soruşturma başlatılacağını yazdı.

Esir Abdullah El-Bergusi, dün telefonla katıldığı radyo programında İzzeddin El-Kassam Tugayları'ndan esir takası konusunda acele etmemesini istemişti.

***

Radyo Yayınına Bağlandığı İçin Hücre Cezası

İzzeddin El-Kassam Tugayları komutanlarından esir Abdullah El-Bergusi, Hamas liderlerine önceki gün gönderdiği mesajda, "Bizim ahdimiz ve sözümüz üzere sabır ve sebat ettiğimizi bilin. Düşmana acımayın" dedi.

30 Mayıs Cumartesi günü Gazze'den yayın yapan Er-Re'y Radyosu'nun esirlerle ilgili programına katılan El-Bergusi, "İşgalci bizi ister şimdi serbest bıraksın, isterse bin yıl sonra serbest bıraksın, hiçbir şey değişmeyecek. Bizim düşüncemiz sabit kalacak" dedi.

"Gölge Emir" olarak da tanınan El-Bergusi, Gazze'nin Arapların ve Müslümanların, Müslüman Kardeşler Cemaati'nin, Hamas Hareketi'nin ve İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın başlarını dik tutmalarını sağladığını belirtti.

Mart 2015'te işgal zindanlarındaki esaret hayatının 13'üncü yılına giren Abdullah El-Bergusi, Filistin davası tarihinde en yüksek mahkumiyet süresine sahip esir olma ünvanını taşıyor.

5 Mart 2003'te kızını götürdüğü Ramallah Devlet Hastanesi önünde işgal güçlerince gözaltına alınan El-Bergusi, 6 ay süren ağır işkencelerin ardından İzzeddin El-Kassam Tugayları üyesi olma ve birçok işgal askeriyle Yahudi yerleşimcinin öldürülmesinden sorumlu olma ithamıyla 67 kez müebbet hapse mahkum edildi.

Kaynak: Filistin Enformasyon Merkezi

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum