1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yine Bir Uygur Türk’ü İade Rezaleti İle Karşı Karşıya!
Yine Bir Uygur Türk’ü İade Rezaleti İle Karşı Karşıya!

Yine Bir Uygur Türk’ü İade Rezaleti İle Karşı Karşıya!

Yıllardır Türkiye’de yaşayan ve ikamet izni olan özellikle Irak Türkmenleri ile Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine yönelik İl Göç İdareleri tarafından sınır dışı kararı verilmeye devam ediyor.

04 Temmuz 2019 Perşembe 22:17A+A-

Irak Türkmenlerinin ve Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinin geldikleri Irak ve Doğu Türkistan’ı işgal eden Çin ülkesinin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından G-87 tahdit kodu yani Güvenlik Tahdidi konularak, geldikleri ülkelerin iade talebi doğrultusunda işlemleri yapmak için geldikleri İl Göç idarelerinde gözaltına alınarak sınır dışı edilme kararları veriliyor. Türkiye’ye aileleri ile sığınan yıllardır sabıkasız şekilde yaşayan, bir işi olup kimseye yük olmayan, eş ve çocukları Türkiye’de yaşayan çoğunluğu Türk olan bu kişiler ülkelerine iade edilmesi durumunda idam ile karşı karşıya kalmaktadır. Irak’taki zulümden kaçan çoğunluğu Kerkük Türkmeni olan Adıyaman’a sığınmış yaklaşık 2 bin Türkmenden her hafta 2-3 tanesi gözaltına alınmakta ve sınır dışı  edilmek amacıyla Oğuzeli Geri Gönderme Merkezine gönderilmektedir. Aileleri ve çocukları Adıyaman’da tek başına kalmaktadır. Bu Sünni Türkmenler, Şii Irak hükümeti tarafından idam edilmek üzere ÖLÜME GÖNDERİLMEKTEDİR. Doğu Türkistan’dan kaçan Uygur Türkleri yine Kerkük Türkmenleri gibi sığındıkları illerdeki il göç idarelerine gittiklerinde G-87 Tahdit Koduyla gözaltına alınmaktadır. Çin hükümeti Türkiye’deki Uygurların haklarını medya yoluyla arayanları ve protestolara katılan fişleyerek Türkiye’den iadesini istemektedir. Çin hükümetinin Doğu Türkistanlı  Uygur Türklerini toplama kamplarına götürdüğü ve birçoğuna işkence ettiği ve öldürdüğü herkesin malumudur. Türkiye’den istenilen ve sınır dışı edilme kararı verilecek olanlar da ölüme gönderilmektedir.

117efbed-a32f-4e73-a2ad-b4003cfd0512.jpg

Bunun en son örneğini Konya’da yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türk’ü İbrahim Vubuli. 4 çocuk babası, kendisi hafız olan ve aynı zamanda Kuran Kursu hocalığı da yapan İbrahim Vubuli gözaltına alındı.

Avukatı Kazım Birtane’nin Haber Nida’ya verdiği bilgiye göre; 3 yıldır Konya’da ikamet etmekte olan ve hiçbir sabıkası, sıkıntısı olmayan İbrahim Vubuli, 26.06.2019 tarihinde Konya İl Göç İdaresine ikametinde herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek için gittiği sırada G-87 tahdit kodu ile gözaltına alınmış. Şuan Konya İl Göç idaresinde bulunan Vubuli, yarın Muğla Geri Gönderme Merkezine gönderilecek.

Birtane; “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 55. maddesinde ‘Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunan’ kimselerin iade edilemeyeceği belirtilmektedir. İade işlemi aynı zamanda kanuna da aykırıdır.” dedi

İbrahim Vubuli’nin aynı zamanda Doğu Türkistan’daki Nazi tipi toplama kampları hakkında İstiqlaltv’ye röportaj verdiği ve Çin’in bu sebeple iadesini istediği öğrenildi.

3424fa57-8a81-40a5-9b2b-13e1cb73393c.jpg

 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum