1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Yeniçağ Gazetesi’nin Tiksindiren Haber Anlayışı
Yeniçağ Gazetesi’nin Tiksindiren Haber Anlayışı

Yeniçağ Gazetesi’nin Tiksindiren Haber Anlayışı

Milliyetçiliğin düşmanlıktan beslenen nefret diline, günlük gazetelerin ve haber sitelerinin içeriklerinde rastlamak çok olağan bir şey haline geldi. Yeniçağ Gazetesi'nin son haberi de bu durumu gözler önüne seriyor.

09 Haziran 2020 Salı 17:46A+A-

Erkam Kuşçu / Haksöz-Haber

İYİ Parti milletvekili Ahmet Çelik’in sahibi olduğu Yeniçağ Gazetesi, mültecilere dönük şiddet eylemlerine sebep olabilecek, nefret ve düşmanlık propagandası yapan haber dili kullanmaya devam ediyor. Daha evvel de farklı haberlerle ötekileştiren, nefret kusan ve Suriyeli mültecileri hedef gösteren Yeniçağ yayın grubu, milliyetçi politik zeminden faydalanmak adına mülteci düşmanlığını kullanıyor.

Popülist siyasetin en önemli araçlarından birisi olan bu konuya, Avrupa’da Türk kimliğine sahip insanlara düşmanca tavırlar gösterilince tepki koyan Türk milliyetçisi çevreler aynı ırkçı davranış kalıplarını Türkiye’ye sığınan mültecilere göstermekten ise geri durmuyor. Bu açık tutarsızlık daha önce defalarca yüzlerine vurulmasına rağmen aynı tutumda ısrar eden bu grupların beslendikleri milliyetçi ideolojinin, problemin temel kaynağı olduğunu belirtmek gerekiyor. 

Yeniçağ’ın gün içinde geçtiği bir haberde ırkçı tutumuna yine şahit oluyoruz. Kars’ta üç Suriyeli kardeşin bir çocuğun gözünü çıkarttığı iddiasını, “Suriyeli Vahşeti Yusuf’un Hayatını Kararttı: Besle Kargayı Oysun Gözünü” başlığıyla haberleştiren Yeniçağ, açıkça münferit bir olayı bir topluluğa teşmil ederek propaganda gazeteciliğini bir üst seviyeye çıkarttı.

Bir “çocuk kavgasından” bile nefret objesi yaratmaya çalışan bu haber tarzı yaşanan meşum olaydan bile daha vahim bir durum ortaya çıkartıyor. Bir varsayım üzerine düşünürsek, olayın failleri Kars’ın komşu ilçesi ve gazete sahiplerinin memleketi olan Ağrı’dan olsaydı, “Ağrılı Vahşeti” veya yan kuruluş Günboyu Gazetesi'nin başlığına benzer şekilde “3 Ağrılı minik Yusuf’un gözünü oydu” şeklinde verilse bu hakkaniyetli bir tavır mı olurdu? Yeniçağ’ın temsil ettiği yayın çizgisinin hakkaniyet deyince anladığı şey gazetenin motto cümlesinde saklı herhalde: “Bu memleket tarihte Türk’tü, bugün de Türk’tür ve ebediyen Türk olarak kalacaktır. Türkiye Türklerindir.”

Irkçı davranış kalıplarıyla hareket eden insanların, bir çocuğun acısından bile düşmanlık havası yaratma çabasının medyada ne kadar eleştirel bir şekilde ele alındığı konusu da oldukça tartışmalı ne yazık ki. Bu haberler çok basit meseleler gibi her gün gazetelerde ve televizyonlarda gösterilmeye devam ediliyor. Hızlı akan gündem içerisinde yenileri ekleninceye kadar unutuluyorlar belki ama bu esnada vicdan, ahlak, merhamet ve kardeşlik gibi insanı insan yapan hasletler de unutuluyor!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum