1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Yeni Ortadoğu İsrail İçin Daha Tehlikeli Olacak'
Yeni Ortadoğu İsrail İçin Daha Tehlikeli Olacak

'Yeni Ortadoğu İsrail İçin Daha Tehlikeli Olacak'

İsrail askeri istihbaratı tarafından açıklanan raporda, İsrail'i gelecek yıl "daha İslamcı, gergin ve istikrarsız bir yılın beklediği" öne sürüldü.

29 Ağustos 2012 Çarşamba 05:27A+A-

İsrail askeri istihbarat birimi başkanı Tümgeneral Aviv Koçavi tarafından açıklanan stratejik öngörü raporunda, İsrail'i gelecek yıl "daha İslamcı, gergin ve istikrarsız bir yılın beklediği" öne sürüldü.

İsrail Genelkurmay Başkanı Beni Gantz'a sunulan rapora göre gelecek yıl bölgede yaşanması beklenen istikrarsızlık bölgenin baş aktörlerinin hassasiyetini artıracak, öngörülmeyen çatışmaların çıkmasına sebep olacak. Arap Baharı ile birlikte iktidara İslami eğilimli partilerin gelmesinin İsrail açısından bir tehdit olarak değerlendirildiği raporda, Mısır'daki durum ile Türkiye ve Ürdün gibi İsrail'in yakın çevresinde olan ülkelerdeki gelişmeler ele alınıyor. İsrail'in askeri kararlarında belirleyici bir rol oynayan rapora göre Mahmud Abbas yönetimindeki Filistin'in büyük bir ekonomik çöküntü içinde olması, bölgede yeni bir intifadanın da doğmasına sebebiyet verebilecek potansiyele sahip. Arap Baharı'nın patlak vermesiyle birlikte yaşanan süreci endişe ve şüphe ile izleyen İsrail, devrimlerle iktidara gelen yeni liderlerin, eski tip diktatörler gibi ABD ve İsrail tarafından kontrol altına alınamayacağını öngörüyor. Özellikle Mısır'ın hem demokratikleşmesi hem de iktidarda İsrail karşıtı Müslüman Kardeşler hareketine mensup Muhammed Mursi'nin bulunması karşısında büyük bir panik yaşayan İsrail, Washington'ın da desteğini alarak Mısır'a baskı yapmaya çalışıyor. İsrail medyasının yanı sıra başta Wall Street Journal olmak üzere bazı Amerikan medya kuruluşları sık sık yayınladıkları haberlerle Mursi'nin Mübarek'in İslamcı versiyonu olduğunu öne sürerek ülkenin ilk demokratik liderini karalamaya çalışıyor. İsrail benzer şekilde Suriye'deki direnişe de sempati beslemiyor. (Zaman)

HABERE YORUM KAT

2 Yorum