1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. “Yemen'deki Çatışmalarda 2017'de Her Gün En Az 5 Çocuk Öldü”
“Yemen'deki Çatışmalarda 2017'de Her Gün En Az 5 Çocuk Öldü”

“Yemen'deki Çatışmalarda 2017'de Her Gün En Az 5 Çocuk Öldü”

UNICEF, Yemen'de geçen yıl her gün çatışmalarda en az 5 çocuğun öldüğü ya da yaralandığını açıkladı. Yemen Sağlık Bakanlığı, 6 ilde 730 binden fazla çocuğa yönelik kızamık ve kızamıkçık aşısı kampanyası başlattı.

26 Mart 2018 Pazartesi 10:49A+A-

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Yemen'de geçen yıl her gün çatışmalarda en az 5 çocuğun öldüğü ya da yaralandığını bildirdi.

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaere, Ürdün'ün başkenti Amman'da yaptığı açıklamada, "Yemen'de 2017 yılında her gün en az 5 çocuk öldü ya da ciddi yaralanmalara maruz kaldı. Yine aynı yıl, kolera ve difteri salgını baş gösterdi, bu hastalıklar nedeniyle de çok sayıda çocuk öldü." dedi.

"YEMEN'DE KITLIK TEHLİKESİ HALA BÜYÜK ORANDA MEVCUT"

Yemenli çocukların 3 yıldır süren savaş nedeniyle ciddi ihtiyaçları bulunduğuna dikkati çeken Cappelaere, savaşın "ağır yetersiz beslenme" sorununu ikiye katladığını belirtti.

Yemen'in, ağır yetersiz beslenen çocuk sayısı bakımından dünyadaki ilk 3 ülke arasında yer aldığına işaret eden Cappelaere, "Bu durumun daha da kötüleşebileceğini vurgulamak gerekiyor. Yemen'de kıtlık tehlikesi hala büyük oranda mevcut." diye konuştu.

"YAKLAŞIK 2 MİLYON ÇOCUK OKULA GİTME FIRSATI BULAMIYOR"

Ülkedeki eğitim durumuna da değinen Cappelaere, yaklaşık 2 milyon çocuğun okula gitmediğini ya da bu fırsatı bulamadığını kaydetti.

Cappelaere, ülkedeki 2 bin 500 okulun, ya savaşta yıkıldığı ya da askeri amaçlar veya göçmenlerin barındırılmasında kullanıldığı için asli işlevini yerine getiremediğini vurguladı.

"ÇOCUKLARA YÖNELİK SAVAŞ ŞİMDİ DURDURULMALI"

"Çocuklara yönelik savaşın yarın değil şimdi durdurulmasını" isteyen Cappelaere, Yemen'de savaşan tarafların, başından beri "çocukların korunması" ilkesine riayet etmediğine dikkati çekti.

Cappelaere ayrıca ülkedeki yetkili kurumlara, insani yardımların koşulsuz ülkeye girişine izin vermesi çağrısı yaptı.

YEMEN'DE 730 BİNDEN FAZLA ÇOCUĞA YÖNELİK AŞI KAMPANYASI

Bu arada Yemen Sağlık Bakanlığı, 6 ilde 730 binden fazla çocuğa yönelik kızamık ve kızamıkçık aşısı kampanyası başlattı.

Aden'in El-Mualla semtindeki sağlık merkezinde başlatılan aşı kampanyası etkinliğine Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) temsilcileri katıldı.

Etkinlik kapsamında AA muhabirine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ali el-Velidi, kampanyayla 6 ilde 730 bini aşkın çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Aden, Lahic, Ebyen, ed-Dali, Şebve ve Hadramevt'teki 27 ilçede yürütülecek kampanyadan 0-10 yaş arası çocukların yararlanacağını belirten Velidi, bir hafta sürecek kampanyaya, bin 748 sağlık personelinin katılacağını aktardı.

UNICEF'in finansmanıyla gerçekleştirilen kampanyanın, sağlık merkezleri, okullar ve geçici tesislerde yürütüleceğini kaydeden Velidi, ailelere sağlık ekipleriyle iş birliği yapma çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği meşru hükümet ile Husiler arasında yaklaşık 3 yıldır şiddetli çatışmalara sahne olan Yemen, difteri ve kolera gibi pek çok salgın hastalıkla mücadele ediyor.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT