1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen Ordusunda Büyük Temizlik
Yemen Ordusunda Büyük Temizlik

Yemen Ordusunda Büyük Temizlik

Yemen'de ordu ve savunma bakanlığı yeniden yapılandırılıyor; Ali Abdullah Salih’in izleri siliniyor.

20 Aralık 2012 Perşembe 11:08A+A-

HAKSÖZ-HABER

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi orduyu ve savunma bakanlığını yeniden yapılandırma kararlarıyla eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in izlerini silmeye çalışıyor.

Hadi’nin aldığı karlardan biri halen Ali Abdullah Salih’in büyük oğlu Ahmed’in kontrolünde bulunan elit Cumhuriyet Muhafızları birliğini dağıtmak oldu.

Bilindiği üzere Hadi, ABD ve Körfez ülkelerinin aracılığıyla gerçekleşen bir uzlaşma ile bir yıllık mücadelenin ardından geri çekilmeyi kabul eden Ali Abdullah Salih’in yerine Şubat ayında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Şubat ayında gerçekleşen değişimden bu yana ordunun yeniden yapılandırılması Yemen halkının öncelikle beklediği konu. Halen Yemen’de olduğu bilinen Salih’in dolaylı yollarla da olsa orduyu kontrol ettiği düşünülüyor.

Geçtiğimiz Cuma günü orduda temizlik yapılmasına yönelik gerçekleşen geniş kitlesel gösterilerin adından Pazartesi günü Milli Diyalog adı altında oluşturulan bir komite Cumhurbaşkanından ordu saflarındaki dağınıklığı gidermesi talebinde bulunmuştu.

Hadi’nin aldığı son kararlarla General Ali Muhsin’in komuta ettiği Birinci Zırhlı Birlik dağıtıldı. Ali Muhsin, Ali Abdullah Salih’e karşı muhaliflere destek vererek Salih’in zayıflamasına yol açan süreci hızlandırmıştı. Alınan kararla General Ali Muhsin’in bakanlığa bağlandığı öğrenildi.

Merkezi Güvenlik Güçleri’nin başında bulunan Salih’in yeğeni Yahya Salih de görevinden alınanlar arasında. Ayrıca eski devlet başkanının kardeşi Muhammed de 7 komutan ile birlikte ordudan uzaklaştırıldılar. 

 

HABERE YORUM KAT