1. HABERLER

  2. HABER

  3. ‘Yaylada Sis’ İddiası Yalan
‘Yaylada Sis’ İddiası Yalan

‘Yaylada Sis’ İddiası Yalan

Hatay Çardak Yaylası’nda kekik toplarken açılan yaylım ateşinden kendisini dereye atarak kurtulan İbrahim Yalçın’ın oğlu Ali Yalçın, olayla ilgili Vakit’e yaptığı açıklamada, babasının hâlâ olayın etkisinde olduğunu ifade ederek “Babam ‘sis yoktu’ diyor.

30 Haziran 2010 Çarşamba 02:43A+A-

"Teröristi çoban sandık" açıklaması yapılan ve 12 askerin hayatını kaybettiği Gediktepe baskınından bir hafta sonra Hatay Çardak Yaylası'nda kekik toplayan köylüler üzerine "PKK'lı zannedilerek" ateş açılması ve 2 köylünün öldürülmesi, silahlı kuvvetlerdeki zafiyeti bir kez daha gözler önüne serdi.

YALÇIN: YAYLADA SİS YOKTU

Çardak Yaylası'ndaki yaylım ateşinden kendisini dereye atarak kurtulan İbrahim Yalçın'ın oğlu Ali Yalçın da, olayla ilgili Vakit'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Babam hâlâ olayın etkisinde. Anlattıklarına göre sabah 8:30-09:00 sularında üzerlerine ateş açılmış. Babam 'kesinlikle sis yoktu' diyor. Üzerlerine binlerce kurşun yağmış. O gün yaylaya yeni çıkmış değildi. Uzun zamandır yaylada kalıyordu ve Cuma'dan Cuma'ya iniyordu. Çardak Yaylası'na ben de 2002 yılından beri gidiyorum, hiç teröristle karşılaşmadık. Yayla'nın girişinde de sürekli kontroller oluyor." Saldırıdan yara almadan kurtulan İbrahim Yalçın ise, 'dur ikazına uyulmadığı için ateş açıldığı' iddialarını yalanladı. "Dur ikazında bulunulduğu duymadım. Olayla ilgili suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

"PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM"

Hatay'ın Hassa ilçesinde jandarmanın PKK'lı sanarak öldürdüğü Ahmet Dalmış'ın oğlu Murat Dalmış ise, "Gediktepe'de dağın başında çoban sandıkları teröristler 11 askeri şehit etti. Kekik toplayan babamı da piknik alanında terörist sanıp vurmuşlar, bunu kimse izah edemez. Altında başka şeyler yatıyor" dedi. Dalmış, olayın peşini bırakmayacağını savcılığa suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

MAĞDUR AİLELER TEPKİLİ

Olayda ölen Mustafa Fil'in oğlu Murat Fil, "Bu olayın takipçisi olacağız ve peşini bırakmayacağız" derken, olayda yaralanan Mehmet Sak'ın oğlu Hasan Sak, "Askere de kızmıyoruz orada canı pahasına görev yapıyor, parmağına diken batsın istemeyiz ama hatayı da kabul etmiyoruz" diye konuştu. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de, "İçişleri Bakanlığı ve adli merciler köylülerin ölümüyle ilgili gerekeni yapıyor" açıklamasında bulundu.

Vakit'e konuşan emekli Binbaşı Yakup Evirgen, "Askeriyedeki zafiyetin artık görmezden gelinmesi mümkün değil. Hatalar er-erbaş, düzeyinde değil, generaller düzeyinde soruşturulmalı. Gerçek sorumlular cezalandırılmadan bu hataların önü alınamaz" dedi.

"ASKER TOPLUMU TANIMIYOR"

Köylülerin üzerine ateşi açılmasıyla ilgili, "sis vardı" açıklamasının gülünç olduğunu ifade eden Evirgen, "Günümüzün teknolojik imkânlarına rağmen böyle bir açıklama yapılmış olması gülünç. Burada bilgisizlik, tecrübesizlik, beceriksizlik ve istihbarat zafiyeti hepsi bir araya toplanmış. Bunun sorgulanması lazım. Terörle mücadele eden birliklerin, toplumun yaşam biçimini, kültürünü, alışkanlıklarını bilmesi, toplumla iç içe olması gerekir. Bölge insanının bu mevsimde yaylaya kekik toplamaya gittiğini oradaki birliğin bilmesi gerekirdi. Ancak bunu 1-2 ay önce gönderdiğin er bilmez. Burada hatayı er-erbaş düzeyinde soruşturursanız farklı sonuç elde edersiniz, üst rütbeler düzeyinde soruşturursanız farklı sonuç çıkar" diye konuştu.

ERTUĞRUL CESUR / VAKİT

HABERE YORUM KAT

1 Yorum