1. HABERLER

  2. HABER

  3. YAŞ'ta Terfi Alamayan 3 Generale AYİM Rütbe Taktı
YAŞta Terfi Alamayan 3 Generale AYİM Rütbe Taktı

YAŞ'ta Terfi Alamayan 3 Generale AYİM Rütbe Taktı

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM), YAŞ kararlarıyla terfi ettirilmeyen üç generalin davasını kabul ederek, bir üst rütbeye terfi ettirilmesi gerektiği yönünde karar verdiği öğrenildi.

01 Ekim 2010 Cuma 05:03A+A-

Edinilen bilgiye göre, haklarında devam eden soruşturmalar nedeniyle YAŞ'ta terfi alamayan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremeoğlu'na AYİM kararıyla bir üst rütbeye yükselme yolu açıldı. Böylece Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın iradesi yok sayıldı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, son YAŞ toplantısında bu üç ismin terfi alması için bastırmış fakat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan kesin bir tavırla bu isteği reddetmişti. Daha sonra ise söz konusu isimlerin görev süreleri uzatılmış ve sanki terfi ettirilmiş gibi bir üst rütbedeki görevlere vekaleten atanmışlardı.

Davada önemli bir ayrıntı da ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanlığı'nın AYİM'e gönderdiği savunmada, 'söz konusu generallerin terfi etmemesi gerektiğine dair' herhangi bir mütalaasının yer almadığı öğrenildi. MSB çevrelerinden edinilen bilgiye göre, Genelkurmay'a giden savunmada sadece YAŞ toplantısı sürecinde yaşananlar özetlendi. Genelkurmay ile MSB arasında o günlerde yapılan yazışmalar 'ek' olarak AYİM'e yollandı. Fakat MSB savunmasında, generallerinin durumuyla ilgili nasıl bir karar alınması gerektiğine dair görüş bildirmedi. Savunma, MSB Hukuk Müşavirliği ve Davalar Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı. Balyoz Darbe Planı davası sanığı oldukları için YAŞ'ta terfi ettirilmeyen 3 generalin Genelkurmay tarafından vekaleten atamaları yapılmıştı. Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, korgeneral kadrosundaki Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkan Vekilliği'ne, Tümgeneral Gürbüz Kaya, yine korgeneral kadrosundaki Harita Genel Komutanlığı'na ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, tümamiral kadrosundaki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na atanmıştı. Vekaleten atamaları yapılan söz konusu üç generalin, AYİM tarafından terfi ettirilip, bir üst rütbeye yükseltileceği iddiaları da daha önce gündeme gelmişti. Bu konu ile ilgili çalışmayı da Hıfzı Çubuklu'nun yürüttüğü öne sürülmüştü.

Emre Soncan / ZAMAN

HABERE YORUM KAT

3 Yorum