1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yasin Börü Davasında ‘Azmettiriciler Yargılansın’ Talebi
Yasin Börü Davasında ‘Azmettiriciler Yargılansın’ Talebi

Yasin Börü Davasında ‘Azmettiriciler Yargılansın’ Talebi

Diyarbakır’da katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının ailelerinin avukatları, 41 kişinin yargılandığı davanın “insanlığa karşı suç” kapsamında değerlendirilmesini ve “azmettiricilerin” de yargılanmasını istiyor.

04 Ekim 2016 Salı 16:18A+A-

AA’da yer alan habere göre, Diyarbakır’da 6-7 Ekim 2014’te gerçekleştirilen gösteriler sırasında katledilen Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz’un ailelerinin avukatları, cinayetlere ilişkin 41 kişinin yargılandığı davanın “insanlığa karşı suç” kapsamında değerlendirilmesini ve “azmettiricilerin” de yargılanmasını istiyor.

“Toplanamayan Birçok Delil Var”

Maktullerin ailelerinin avukatlarından Murat Sadak, davanın ilk celsesinin 5 Ekim 2015’te, son celsesinin ise 26 Eylül 2016’da görüldüğünü anımsatarak, bir yılda, ara ve talimat duruşmaları dışında sekiz celse görüldüğünü belirtti.

Bu süreçte firari sanık ve suça sürüklenen çocuklar dışındakilerin sorgularının yapıldığını, savunmalarının alındığını kaydeden Sadak, gizli tanıkların ve müştekilerin ifadelerinin dinlendiğini anlattı.

Sanıklara ait HTS ve DNA raporlarının alındığını, dosyadaki görüntülerle teşhis yapıldığını belirten Sadak, soruşturma aşamasında “soruşturma makamı”nın delilleri karartmalarından ve mahkeme aşamasında buna yönelik taleplerine “duyarsız” kalınmasından ötürü toplanamayan birçok delil olduğunu ifade etti.

“Azmettireni HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’tır”

“Hiç kuşku yok ki 6-7 Ekim olaylarının baş faili ve azmettireni HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tır.” ifadesini kullanan Sadak, gerek soruşturma gerekse mahkeme aşamasında hem kendilerinin hem de maktul yakınlarının bu husustaki şikâyetleri dile getirdiklerini anlattı.

“Mahkeme Azmettiricilerle İlgili Talepleri Reddetti”

Hasan Bozdaş, “Sahısların yargılanmaları gerektiğini belirtmelerine rağmen ve bu konuda yirminin üzerinde şikâyet başvurusu olmasına rağmen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı herhangi bir tahkikat başlatmamış, dilekçeleri işleme almamıştır.” dedi.

Duruşmalarda Börü ve arkadaşlarının katlinin adi bir cinayet vakası olmadığını, “insanlığa karşı suç” kapsamında, belli siyasî, dinî saiklerle gerçekleştiğini, 6-7 Ekim olaylarının bu bağlamda siyasî bir kalkışma olarak değerlendirilmesi ve kitleyi sokağa dökenlerin azmettirici olarak yargılanmasının elzem olduğunu belirttiklerini ifade eden Bozdaş, mahkemenin bunları ve “Azmettiricilerle ilgili suç duyurusunda bulunulsun.” taleplerini reddettiğini aktardı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum