1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yasakçı Doçent Hakkında Suç Duyurusu
Yasakçı Doçent Hakkında Suç Duyurusu

Yasakçı Doçent Hakkında Suç Duyurusu

LYS'de sınav gözetmeni Zehra Yıldız, başını açmaya zorlayan bina sınav sorumlusu hakkında suç duyurusunda bulundu.

04 Temmuz 2012 Çarşamba 10:21A+A-

Lisans Yerleştirme Sınavı’nda sınav gözetmeni Zehra Yıldız, kendisini başını açmaya zorlayan bina sınav sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Özdemir hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

İstanbul Kağıthane İmam Hatip Lisesi’nde yapılan LYS sınavında gözetmen olarak görev alan İngilizce öğretmeni Zehra Yıldız’ın, başörtülü olduğu gerekçesiyle görev yapması engellenmiş, başını açmayan öğretmen hakkında ise bina sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Özdemir tarafından tutanak hazırlanmıştı. Bina sorumlusu Özdemir, Yıldız hakkında hazırladığı tutanakta, “Tüm bu kişileri sınava almamın işleyişi çok aksattığı açıktır” ifadelerine yer vermişti. 

“EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ ENGELLEDİ”

Yeni Akit’te yer alan Muhammed Emin imzalı habere göre Zehra Yıldız, bina sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Özdemir’in, “Ayrımcılık, eğitim ve öğretimin engellenmesi, etik davranmama, kaba muamele, çalışma barışını bozma ve resen tespit edilecek suçlarından” cezalandırılması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yıldız, suç duyurusunda, ÖSYM’nin Özdemir’i 16 Haziran 2012 tarih ve 08.45 saatli 2012 Lisans Yerleştirme Sınavı-1’de gözetmen olarak İstanbul Kâğıthane Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde görevlendirdiğine dikkat çekerek olayı şöyle anlattı:

“Bina sınav sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Özdemir, ‘Gözetmenlik görevimi başörtülü olarak yerine getiremeyeceğimi, başörtümü çıkartmamı uygun olmayan bir üslupla ve ısrarla benden talep etmiştir. ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesi’ne göre Bina Sınav Sorumlusu’nun hukuka aykırı böyle bir talepte bulunma hakkı bulunmamaktadır. Şüpheli, benim başörtülü olarak görevimi yerine getireceğim konusunda ısrarcı olduğumu tutanağa bağlasa da bu iddia doğru değildir. Bu tutum karşısında gözetmenlik görevimi yerine getiremeyeceğimi anladığımdan ısrarcı olmadım. Görevden hukuka aykırı olarak resen uzaklaştırıldım, kendi özgür irademle gözetmenlik görevinden vazgeçmedim. Yaşanan kötü ortam nedeni ile şüphelinin ne yazdığını bilmediğim, aleyhe olan hususlar da içeren, sonradan okuyup öğrendiğim, ek olarak da sunduğum tutanağı imzalamak zorunda kaldım.” 

“MEVZUATA AYKIRI KIYAFET 
GİYENLERE İŞLEM YAPILMADI”

ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesi’nde, “Sınav görevlileri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Ek Madde 19’a göre, ‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin’ 5. maddesinde belirtilen kılık kıyafet kurallarına uymak zorundadır” denilmesine rağmen, şüpheli Doç. Dr. Ayşe Özdemir’in hukuka aykırı davranarak ayrımcılık yaptığını kaydeden Zehra Yıldız, suç duyurusu dilekçesinde, “Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz denilmesine, Bina Sınav Sorumlusu şüpheli de tutanakta yarıya yakın görevlinin mevzuata aykırı kıyafet giydiğini belirtmesine rağmen sadece ben ayrımcılığa tabi tutularak maddi manevi zarara uğratıldım” ifadelerine yer verdi. 

HABERE YORUM KAT