YAŞ Kararlarında Hükümetin Dediği Oldu
Cumhurbaşkanı Gül YAŞ kararlarını onayladı... Karar Genelkurmay'ın internet sitesinden açıklanacak...
Ergenekon ve darbeye teşebbüs suçlarından şüpheli veya sanık olan bazı generallerin terfi ısrarı nedeniyle kilitlenen Yüksek Askerî Şûra toplantısı dün sona erdi. Şûrada Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yargı kararlarına uyulması konusundaki tavrı etkili oldu. Toplantı sonucunda terfi bekleyen 11 Balyoz sanığı general umduğunu bulamadı. Savcıların ifadeye çağırdığı 1. Ordu Komutanı Iğsız'ın beklediği yükselme de gerçekleşmedi. Jandarma'nın yeni komutanı Necdet Özel oldu. Kara Kuvvetleri Komutanı'nın ise yarın belli olması bekleniyor.
Ergenekon soruşturması ve darbe teşebbüsü iddialarında şüpheli veya sanık olan bazı generallerin terfi ettirilmesi ısrarı nedeniyle kilitlenen Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısı dün sona erdi. Şûradan çıkan kararlarda Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yargı kararlarına uyulması konusundaki tavrı etkili oldu. Balyoz sanıkları terfi alamadı. Savcıların ifade için cuma gününe kadar süre verdiği 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın kara kuvvetleri komutanlığı beklentisi gerçekleşmedi. Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yapılacak atamalar bugüne kaldı. Genelkurmay Başkanlığı'na Orgeneral Işık Koşaner'in getirilmesinde bir pürüz görülmezken, Kara Kuvvetleri'ne de Jandarma Genel Komutanı Atila Işık'ın atanacağı konuluşuyor. YAŞ kararlarıyla birlikte Orgeneral Atila Işık'tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'na 2. Ordu Komutanı Necdet Özel getirildi. Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının 1 No'lu sanığı 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na (EDOK) atandı. 28 Şubat sürecinde tankları yürüten isim olarak bilinen EDOK Komutanı Erdal Ceylanoğlu 1. Ordu'ya getirildi. Orgeneralliğe yükselenlerden Özel Kuvvetler Komutanı Servet Yörük 2. Ordu'ya atanırken, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Yalçın Ataman ise 3. Ordu komutanı oldu.
Genelkurmay tarafından yapılan basın açıklamasında, ihraçlara ilişkin bir bilgi yer almaması YAŞ'ta bu kez 'ihraç çıkmadığı' şeklinde yorumlandı. Dünkü açıklamada uzatma alan generallere de yer verilmedi. Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığına atamasının da Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna oturacak ismin belli olmasının ardından yapılacağı belirtiliyor. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.
Dört gün süren YAŞ'ta, üzerinde en çok tartışılan konu İrticayla Mücadele Eylem Planı ve internet andıcı soruşturmasında ismi geçen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın durumuydu. YAŞ üyesi generaller Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesini isterken, Başbakan Erdoğan kesin bir tavırla bu isteği reddetti. Genelkurmay Başkanı, Iğsız'ı önerdi fakat Kara Kuvvetleri Komutanı'nın kararnamesi Başbakan tarafından Köşk'e gönderilmedi. Cumhurbaşkanı Gül de Iğsız'ın olmadığı listeyi onayladı. Kara Kuvvetleri komutanının kim olacağı ise bugün belli olacak. TSK Personel Kanunu'na göre, kuvvet komutanlarının atanmasının YAŞ kararlarıyla bir ilgisi bulunmuyor. Söz konusu kanunun 49. maddesine göre, Genelkurmay Başkanı Kuvvet Komutanlığı için bir ismi teklif ediyor. Milli Savunma Bakanı bu ismi uygun görürse, atama kararnamesini hazırlıyor. Başbakan da uygun görüp imzalarsa, kararname Köşk'e çıkıyor. Cumhurbaşkanının onayıyla beraber atama yapılıyor. Kulislerde iki senaryo konuşuluyor. Bunlardan birincisi asker ve hükümetin yeni bir isim üzerinde uzlaşması. Eğer asker kanadı Hasan Iğsız ismi üzerinde ısrar ederse, hükümet Kara Kuvvetleri komutanının kararnamesini 30 Ağustos'a kadar bekletebilir. Bu senaryo gerçekleşirse, Orgeneral Hasan Iğsız 30 Ağustos itibarıyla emekliye ayrılacak.
Gözlerin çevrildiği bir diğer konu Balyoz sanığı 11 generalin terfi durumuydu. YAŞ'tan söz konusu personelin hiçbirine terfi çıkmadı.
HABERE YORUM KAT