Sabah gazetesinin haberine göre, haziran sonunda çıkması gerekirken, Ergenekon, KCK ve faili meçhul savcıları-hakimleri ile bu operasyonlara izin veren İstanbul ve Diyarbakır başsavcılarının görevden alınması teklifi nedeniyle geciken yaz kararnamesi için HSYK bugün bir kez daha toplanıyor. Ek kararname şeklinde hazırlanan korsan taslağa itiraz eden Adalet Bakanlığı, toplantılara temsilci göndermedi. Teklifi getiren HSYK üyesinin Ergenekon toplantılarına katıldığını ve kararname taslağı HSYK'ya geldikten sonra Ergenekon sanıklarıyla görüştüğünün belgelenmesinin ardından bugünkü kritik toplantı sonrası yaz kararnamesinin açıklanması bekleniyor.
HEDEFTEKİ SAVCI VE HAKİMLER
15 Haziran'da HSYK'ya gönderilen kararname taslağı konusunda bir ay boyunca sessiz kalan HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, son dakikada verdiği önerge ile toplantıları kilitlemişti. Ertosun, Ergenekon savcıları ve Ergenekon davasına bakan mahkeme heyetinden iki hakim, PKK'nın şehir yapılanması KCK operasyonunu yapan 5 savcı, faili meçhul cinayetleri soruşturan savcılar, faili meçhullerle ilgili Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz'ü tutuklayan mahkeme heyeti başkanının görevden alınmasını istedi. Ertosun, Ergenekon ve KCK operasyonlarına izin veren İstanbul ve Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılarının da görevden alınmasını talep etti.
Adalet Bakanlığı, söz konusu girişime yargı bağımsızlığını zedelediği, yargıya müdahale niteliği taşıdığı, hakimlik teminatına aykırılık barındırdığı gerekçesiyle karşı çıktı. Bazı HSYK üyelerinin korsan taslağı geçirme konusunda ısrar etmesi üzerine son iki toplantıya Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman katılmayınca müzakereler bitmedi ve kararname de çıkmadı.
KENT OTEL MÜDAVİMLERİNDEN
Ergenekon savcılarının görevden alınmasını isteyerek kriz çıkaran HSYK üyesi Ertosun'un, Ergenekon iddianamesinde 'örgüt toplantısı' olarak gösterilen Kent Otel Toplantıları'na 13 kez katıldığı ortaya çıktı. 15 Haziran'da kararname taslağının HSYK'ya gönderilmesinin ardından Ertosun, Ergenekon sanığı Engin Aydın ile görüntülenmişti. Tüm bu ilişkilerin deşifre olmasının ardından teklifin 'Ergenekon savcıları ve hakimleri kalsın ancak KCK ve faili meçhul savcıları alınsın'a dönüştüğü iddia edilmişti.
Mustafa Duyar'ı Ertosun'a sorun
Ergenekon iddianamesinde, Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar hangi cezaevine nakledilirse Nurişler olorak bilinen Nuri ve Vedat Ergin'in de oraya nakledildiği ve sonunda Duyar'ın Nuriş tarafından öldürüldüğü anlatıldı. Nuri Ergin, 'Zekeriya Öz, Ali Suat Ertosun'un neden Mustafa Duyar'a yakınlık gösterdiğini sorgulasın' dedi. O dönem Ertosun Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürüydü.
Ankara'da çok ilginç trafik
15 Haziran'da kararname HSYK'ya gitti. Sonra Ertosun'la Aydın buluştu. Aydın daha sonra YARSAV Başkanı ile bir araya geldi
Adalet Bakanlığı'nın 15 Haziran'da yaz kararnamesini tamamlayarak HSYK'ya göndermesinin ardından Ankara'da ilginç bir trafiğin yaşandığı ortaya çıktı. Star geçen hafta HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ile Ergenekon sanığı Engin Aydın'ın 15 Haziran'dan sonra yaptıkları görüşmenin fotoğraflarını yayınlamıştı. Görüşme trafiğinin bu kadarla bitmediği ortaya çıktı.
HSYK'DAN ÜÇ İSİM YARSAV ÜYESİ
Engin Aydın'ın, Ertosun'la görüştükten hemen sonra YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile buluştuğu belirlendi. Eminağaoğlu, Engin Aydın ve Ergenekon şüphelisi Sabih Kanadoğlu'nun avukatı İsmail Sami Çakmak ile aynı masada yemek yerken görüntülendi.
YARSAV'IN SUSKUNLUK NEDENİ BU MU?
Ergenekon, KCK ve faili meçhul savcılarının görevden alınmasının istendiği HSYK'nın üç üyesinin YARSAV üyesi olduğu ortaya çıkmıştı. Atama bekleyen ancak geciken kararname nedeniyle zor günler geçiren hakimler 'YARSAV niye sessiz? Bizimle ilgilenmesi için illaki Ergenekoncu mu olalım?' diye isyan ediyorlar. Suskunluğun nedenini de bu fotoğraf açıklıyor.
İşte yargıyı kilitleyen 10 kişilik liste
Bugün'ün haberine göre Ergenekon sanığı ile görüntülenen HSYK üyesi Ertosun'un hazırladığı kararname ile görev yerleri değiştirilmek istenen kritik davalara bakan 10 hakim ve savcının ismi belli oldu. Bu isimler arasında Engin, Çolakkadı, Eryılmaz var...
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) '2009 yaz kararnamesi' Ergenekon davasına bakan savcı ve hakimlerin yerlerini değiştirme girişimi nedeniyle kilitlendi. HSYK üyelerinden Ali Suat Ertosun'un geçen Pazartesi akşamı sunduğu 'alternatif kararname' atama bekleyen yaklaşık 1500 hakim ve savcıyı mağdur etti.
Bakan toplantıya katılmıyor
'Alternatif kararname'nin neden olduğu gecikmenin teşkilatta rahatsızlığa neden olduğu öğrenildi. HSYK üyesi Ertosun tarafından hazırlanan ve özellikle Ergenekon gibi kritik soruşturma ve davalara bakan hakim ve savcıların görevlerinden alınmasını isteyen taslak metne direnen Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in günlerdir toplantılara katılmadığı belirtildi. Bugün yapılması beklenen toplantıdan da bir sonuç çıkması beklenmezken, kulislerde bakanın, bazı kurul üyelerinin alternatif bir liste diretmesine karşı toplantıları boykot edeceği konuşuluyor.
İnce hesaplar dönüyor
Ergenekon sanıkları ile görüntülenen Ertosun'un sunduğu alternatif kararnamede değişmesi istenen hakim ve savcılardan 10'nun ismi sızdı. Ergenekonla ilgili yargılama sürecinde yer alan ancak görev süreleri dolmadığı halde yerleri değiştirilmek istenen hakim ve savcıların yer aldığı alternatif taslağın, çok ince hesaplar üzerinde durduğu ortaya çıktı.
Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen, M. Ali Pekgüzel'in yanında İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Başsavcı vekili Turan Çolakkadı'nın da görev yerlerinin değiştirilmesinin istendiği kaydedildi. Taslak kararnamede Diyarbakır'da Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan Dündar Örsdemir'in de görevden el çektirilmesi isteniyor. Örsdemir'in faili meçhullerle ilgili çok sayıda dosyaya baktığı biliniyor. Alternatif taslakta ayrıca İzmir'de organize suç örgütlerine yönelik operasyonları ile tanınan Savcı Murat Gök de görevden alınıyor.
Çiçek'i tutuklayan hakimler hedefte
HSYK üyelerinin direttiği taslakta ayrıca İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Rüstem Eryılmaz ve Resul Çakır'ın da görevden alınmak istendiği belirtildi. Çakır ve Eryılmaz'ın isimleri İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda imzası bulunan Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Albay Dursun Çiçek'in tutuklanması ve ardından verilen tahliye kararıyla gündeme geldi.
Tahliyeye şerh koydu
Hakim Eryılmaz, Albay Çiçek'in Ergenekon savcıları tarafından yapılan sorgusu sonrası tutuklanma istemiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemede hakim olarak görev yaptı. Eryılmaz, ifadesini aldığı Çiçek'in tutuklanmasına karar verdi. Resul Çakır ise Çiçek'in 18 saat sonra verilen tahliye kararına muhalefet şerhi koymuştu. Ayrıca İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden İdris Asan'nın da yerinin değiştirilmek istendiği ifade edilirken, Asan'ın Ergenekon sanıklarıyla ilgili tutuklama kararlarlarında imzası bulunuyor.