1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yargıtay'ın Derin Sessizliği Sürüyor!
Yargıtayın Derin Sessizliği Sürüyor!

Yargıtay'ın Derin Sessizliği Sürüyor!

"Referandumda hayır için Öcalan'a ihtiyaç var." dediği belirtilen Yargıtay üyelerinden skandal ses kaydına üç gündür yalanlama gelmedi.

02 Eylül 2010 Perşembe 10:26A+A-

Referanduma sayılı günler kala Türkiye, üç yüksek yargıcın internete düşen skandal itiraflarına tanık oldu. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin Başkanı Yusuf Uluç ve üyesi Hamdi Yaver Aktan ile 10. Hukuk Dairesi üyesi Fatih Arkan olduğu iddia edilen şahıslar, referandumda hayır çıkması için Abdullah Öcalan'a çok ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Türkiye'yi ayağa kaldıran sözler için Meclis Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, Yargıtay'ı açıklama yapmaya çağırdı: "Hiç kimsenin adalet cübbesiyle hukuku kirletme hakkı yoktur."

Adalet Bakanı Sadullah Ergin tepkisini, "Bunlar, siyaset dışı aktörlerin ne tür işbirliği içinde olduğunu gösteriyor." sözleriyle dile getirirken, Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise Yargıtay'ı kamuoyunu aydınlatmaya çağırdı. Skandal konuşmanın Yargıtay'ın imajı üzerinde ağır tahribata yol açağı uyarısında bulundu: "Hiç kimsenin adalet cübbesini giyerek, hukuku kirletme hakkı yoktur. Cübbeden hak fışkırır, demokrasi tuzakları değil."

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek mahkemenin yargı yetkisini kullanan bazı üyelerin bu tür tavırlarla tam bir bataklığa saplandıklarını belirtti. Bu verilerin doğru çıkması halinde, Yargıtay'ın vahim bir durumla karşı karşıya olduğu kabulünün kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yargıtay'dan kendi iç hukuku doğrultusunda iddialarla ilgili kamuoyunu aydınlatmasını isteyen İyimaya, söz konusu ses kayıtları doğru ise ilgili yargı mensuplarını da cübbelerini iade etmeye çağırdı.

İyimaya açıklamasında, şu hususlara yer verdi: "Son günlerde basına yansıyan veriler (ses kayıtları), yüksek mahkememizde yargı yetkisi kullanan kimi üyelerin koruma, kollama misyonuna soyunduklarını göstermektedir. Cübbeden hak fışkırır, ideolojik hurafeler ve demokrasi tuzakları değil. Yargıtay yönetiminin kendi iç hukukuna göre soruna el atması, durum hakkında kamuoyunu aydınlatması gereği açıktır. İlk günde gösterilmesi gereken bu refleksin daha fazla geciktirilmesinin doğurabileceği anlam yüklemeleri ve algılar, göz ardı edilemez."

Ses kaydına Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de tepki gösterdi. Çiçek konuşmaların 'yargının nasıl siyasallaştığının' göstergesi olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT