1. HABERLER

  2. HABER

  3. Wikileaks’ten Türkiye Sırları
Wikileaks’ten Türkiye Sırları

Wikileaks’ten Türkiye Sırları

İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Londra merkezli El Hayat gazetesinin, Wikileaks’in bu haftasonu yayımlayacağı gizli belgelerde Türkiye’nin Irak’ta El Kaide’ye, ABD’nin de PKK’ya yardım ettiğini ileri sürdüğünü yazdı.

26 Kasım 2010 Cuma 14:18A+A-

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Londra merkezli El Hayat gazetesinin, Wikileaks'in bu haftasonu yayımlayacağı gizli belgelerde Türkiye'nin Irak'ta El Kaide'ye, ABD'nin de PKK'ya yardım ettiğini ileri sürdüğünü yazdı. El Hayat'a göre, gizli bir ABD askerî raporu olan belgede Türkiye, Türkiye'de yaşayan Iraklıların El Kaide'ye bomba, silah ve mühimmat sağlaması nedeniyle sınırlarını koruyamamakla suçlanıyor. Belgelerden bazılarında ise ABD'nin, 1979 yılından beri "terörist örgüt" saydığı PKK'ya yardım ettiği öne sürülüyor. Birtakım ABD askerî belgelerinde PKK militanları "özgürlük savaşçıları ve Türk vatandaşları" olarak belirtiliyor. Belgelerde ayrıca Irak'taki ABD güçlerinin PKK'ya silah sağladığı ve örgütün Türkiye'deki eylemlerine göz yumduğu söyleniyor. İddialara göre Wikileaks yöneticilerinden biri, El Hayat gazetesine, internet sitesinin, Türkiye'nin Irak Savaşı'ndaki rolü ve AB üyelik süreciyle ilgili belgeleri tercüme edecek gönüllüler arandığını söylemiş.

Bu arada önceki gün Obama yönetimi Wikileaks'in açıklayacağı belgelerle ilgili Kongre'yi alarm durumuna geçirdi. Yabancı hükümetlere de haber veren yönetim, Wikileaks'in, ABD'nin müttefikleriyle ilişkisine zarar verebilecek belgeler yayımlayabileceği konusunda uyarı yaptı.

Dışişleri Sözcüsü P.J. Crowley "Gizli belgeler, diplomatik bir ortak olarak ABD'ye güveni azaltacak ve yabancı dostlarımız hakkında yapılan eleştiriler de bizi mahçup duruma düşürecek. Bu güven ihanete uğradığında ve gazetelerin manşetine çıktığında, bunun bir bedeli olacak" dedi. Dosyaların ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait olduğu düşünülüyor.

TARAF

HABERE YORUM KAT