1. HABERLER

  2. HABER

  3. Wikileaks'e Karşı ABD-AB İşbirliği
Wikileakse Karşı ABD-AB İşbirliği

Wikileaks'e Karşı ABD-AB İşbirliği

ABD Adalet Bakanı Holder ve İç Güvenlik Bakanı Napolitano AB'nin siber güvenlik yetkilileri ile WikiLeaks'e karşı önlemi masaya yatırdı.

13 Aralık 2010 Pazartesi 06:35A+A-

Batılı hükümet ve şirketlerin ifşaatçı internet sitesi WikiLeaks'i ve sitenin genel yayın yönetmeni Julian Assange'ı sindirme çabaları sürüyor. ABD Adalet Bakanı Eric Holder, ABD'nin gizli bilgilerini ifşa edenlerin adalet önüne çıkarılacağını umduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nin siber güvenlik yetkilileriyle görüşen Holder, görüşmede gizli bilgilerin açıklanmasının yarattığı kaygıların dile getirildiğini belirtti. Görüşmelere katılan ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano da, ABD ve AB'nin, hayati düzeyde öneme sahip siber ağların saldırılara karşı korunması konusunda işbirliği yaptığını söyledi.

İngiliz hükümeti sırada
Öte yandan, Assange ve WikiLeaks'i hedef alan girişimlere tepkiler de büyüyor. WikiLeaks destekçisi bilgisayar korsanları, sitenin karşıtı gördükleri şirket ve hükümetlere siber saldırılarını hızlandırdı. Kendilerine 'Anonymous' (Anonim) adını veren grup WikiLeaks'e hizmet vermeyi kesen MasterCard, Visa, PayPal ve Amazon gibi şirketlerin sitelerine saldırılarını sürdürüyor.
Anonymous ayrıca Britanya'da gözaltında bulunan Assange'ın tecavüz ve tacizle suçlandığı İsveç'e iadesi halinde Britanya hükümetinin sitelerini de hedef alacaklarını duyurdu. Assange'ı Bin Ladin'e benzeten ABD'li aşırı muhafazakâr siyasetçi Sarah Palin ve Amerikalı şirketlere WikiLeaks'e hizmet vermeyi kesmeleri baskısı yapan Senatör Joe Lieberman'ın siteleri de saldırılardan nasiplendi. Hollanda'da polis MasterCard ve Visa'nın sitelerine saldırdığı tespit edilen 16 yaşında bir genci gözaltına aldı. Hollandalı genç altı yıl hapis istemiyle yargılanacak.

LUNA VE PUTİN'DEN ASSANGE'A DESTEK

Batılı devletlerin susturma ya çalıştığı WikiLeaks'e Rusya ve Brezilya'dan ise destek geldi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin "Bizim demokrasimizi eleştirenler Assange'ı hapse tıktı. Bu mudur demokrasi" diyerek Britanya hükümetini eleştirirken, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva da "Her fırsatta ifade özgürlüğünden dem vuranlar Assange'ın tutuklanmasına nedense hiç tepki vermedi" sözleriyle üstü kapalı olarak ABD'ye çattı.

RADİKAL

HABERE YORUM KAT