1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Wikileaks: Bu da mı Komplo?
Wikileaks: Bu da mı Komplo?

Wikileaks: Bu da mı Komplo?

Belgelerin ortaya çıkış süreci ve şeklini ‘devrim’ veya önemsiz bir ‘gündem saptırmaca’ olarak niteleyenler kadar, ‘komplo’ teorileriyle izah etmeye çalışanlar da az değil... Kenan Alpay WikiLeaks belgelerini yorumluyor:

06 Aralık 2010 Pazartesi 05:28A+A-

WikiLeaks: Bu da mı komplo? / Kenan ALPAY

WikiLeaks üzerinden yayınlanan belgelerle birlikte son bir haftadır devletlere, diplomatik ilişkilere, teknolojik gelişmeler ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkması muhtemel toplumsal sonuçlara dair ciddi tartışmalar yaşanıyor. Belgelerin ortaya çıkış süreci ve şeklini 'devrim' veya önemsiz bir 'gündem saptırmaca' olarak niteleyenler kadar, 'komplo' teorileriyle izah etmeye çalışanlar da az değil.

ABD'li diplomatların istihbarat ve raporlama usulü veya siber teknolojinin süper devletlerin güvenlik ağlarını yolgeçen hanına çeviren asimetrik mücadeleleri bu değerlendirmelerin bir yönünü oluşturuyor. Her şeyden önce bu belgeler Amerikan aklının, ahlakının ve hesabının niteliğine ilişkin bol miktarda çirkinlik taşıyor. Silah ve güvenlik teknolojisine milyarlarca dolar yatırım yapan devletlerin de amatör birey veya gruplar tarafından 'hack'lenebileceğine dair güzel bir numune ile karşı karşıya kaldık.

ABD'nin gizlilik niteliği taşıyan diplomatik belgelerinden filtrelenen veya özellikle piyasaya sürülenlerin olduğu ve olacağı malum. Mesela İsrail'e ilişkin bir belgenin yayınlanmaması dikkat çekici. Bunun yanında Ortadoğu devletlerini ilgilendirenlerin ve özellikle birbirleri aleyhine kışkırtıcı niteliktekilerin öne çıkarılması tesadüf olamaz. New York Times dahil WikiLeaks'in belgeleri aktardığı diğer dört gazete de ülkelerinin güvenliklerine zarar vermesi muhtemel belgeleri yayınlamayacaklarını beyan ettiler zaten.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

HABERE YORUM KAT