1. HABERLER

  2. HABER

  3. Vatansızlara Vatandaşlık Hakkı Verilecek
Vatansızlara Vatandaşlık Hakkı Verilecek

Vatansızlara Vatandaşlık Hakkı Verilecek

Hükümet, vatandaşlıktan çıkarmayı zorlaştıran, Mahmur Kampı’ndaki Kürtlerin de aralarında bulunduğu vatansızlara kapı aralayan önemli bir adım attı.

03 Temmuz 2010 Cumartesi 13:17A+A-

35 yıl sonra gündeme gelen BM sözleşmesi kapsamında, birkaç istisna dışında kimse vatandaşlıktan çıkarılamayacak.

BM'de 1975 yılında kabul edilen sözleşmenin onaylanması için Türkiye 35 yıl sonra harekete geçti. TBMM'ye sevk edilen BM sözleşmesi kapsamında, iç hukukta belirtilen koşullar oluştuğunda kişinin TC vatandaşlığından çıkarılması için kendisinin ve ailesinin başka bir ülke tarafından vatandaşlığa kabul edilmiş olması koşulu aranacak.

Vatandaşlık hakkı, yurtdışında ikamet gerekçe gösterilerek sona erdirilemeyecek. Ancak ülkenin yaşamsal çıkarlarına zarar veren kişileri vatandaşlıktan çıkarmak mümkün olacak.

Sözleşmeye göre hiçbir devlet, hiçbir kimse ya da grubu ırksal, etnik, dinsel ve politik nedenlerle vatandaşlıktan mahrum edemeyecek. Sözleşmeye taraf olan devletler arasındaki toprak devriyle sonuçlanan anlaşmalardan sonra hiç kimsenin vatansız kalmasına izin verilmeyecek.

Sözleşme yürürlüğe girdiğinde öncelikli olarak Türkiye'deki vatansızlar, TC vatandaşlığına geçebilecek. Ancak bu kişilerin en az üç yıl Türkiye'de yaşıyor olması, ulusal güvenliğe karşı işlenen bir suçtan mahkum edilmemesi koşulu aranacak.

Sözleşmenin, 1990'lı yıllarda Irak'a göç eden ve şu anda Mahmur'da yaşayan veya orada doğan çok sayıda kişinin isterse TC vatandaşı olmasının önündeki engelleri kaldırması da bekleniyor.

HABERE YORUM KAT