1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ürdün'de Suriyeliler İçin Sığınacak Kamp Kalmadı
Ürdün'de Suriyeliler İçin Sığınacak Kamp Kalmadı

Ürdün'de Suriyeliler İçin Sığınacak Kamp Kalmadı

Mülteci kamplarında yer bulamayan Suriyeli mülteciler başkent Amman başta olmak üzere boş buldukları alanlara çadır kurup hayata tutunmaya çalışıyor.

15 Mart 2014 Cumartesi 12:12A+A-

İç savaşın iyice şiddetlendiği Suriye'den Ürdün'e Suriyeli mülteci akını devam ediyor.

Özellikle Şam kırsalındaki ablukadan ve Hama kırsalından kaçan Suriyeli siviller, Ürdün'deki mültecikamplarına sığınıyor. Kamplarda yer bulamayan Suriyeli sığınmacılar başkent Amman başta olmak üzere pek çok kentte boş arazilere çadır kurup hayata tutunmaya çalışıyor.

Amman'ın doğusundaki sanayi bölgesine kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yaşayan mülteciler yağışların artmasıyla zor günler geçiriyor. AA'ya konuşan kamp sakinlerinden Ümmü Yahya, "Kocam ölünce 8 ay önce çocuklarımla ülkemizi terk edip buraya yerleştik. Suriyeliler için kurulan Zateri Mülteci Kampı dolu olduğu için burada kendi imkanlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz" dedi.

Ümmü Yahya, çadırlarını kendi imkanlarıyla yaptıkları için yağmur sularını sızdırdığını, resmi ve sivil kuruluşların dağıttığı yardımları alamadıkları için de yiyecek bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi.

Suriyeli sığınmacıların Ürdün'de tercih ettiği bir diğer bölge ise Amman'ın batısında bulunan İsrail Ürdün sınırı. Bu bölgede de az sayıda çadırdan oluşan çadır kentler göze çarpıyor. 

AA muhabirine konuşan Ebu Mahmud, "İdlip'ten çıkıp buralara kadar geldik. Çadırların çoğunu kendimiz kurduk. Çadırlarımız  su sızdırdığı için perişan durumdayız ama bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bütün aile fertlerinin çalışmasıyla ayakta kaldıklarını aktaran Ebu Mahmud, Ürdün'ün İsrail sınırına yakın bölgelerinde tarımın yaygın olmasının kendileri için şans olduğunu ve çok cüzi ücret karşılında tarlalarda kaçak işçi olarak çalıştıklarını belirtti. 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin rakamlarına göre 2,5 milyon Suriyeli şiddet dolayısıyla ülkelerini terk etti. Ürdün'de yaklaşık 600 bini kayıtlı, 1 milyon 300 bin Suriyelinin bulunduğu ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) Ürdün temsilcisi Andrew Harper, ocak ayında 27 bin 960 Suriyeli sığınmacının ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Ürdün'e giriş yaptığını açıklamıştı.

AA

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT