1. HABERLER

  2. HABER

  3. Üniformalı Cuntacılar
Üniformalı Cuntacılar

Üniformalı Cuntacılar

Darbe planlamakla suçlanan sanıklar, duruşmaya, üzerinde Deniz Harp Okulu Komutanlığı’nın arması bulunan tek tip ceketlerle getirildiler. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, darbe sanıklarına, milletin parasını kullanarak özel üniforma yaptırması büyük tepk

15 Temmuz 2010 Perşembe 00:18A+A-

11'i tutuklu 69 sanığın yargılandığı Amirallere Suikast ve Kafes Eylem Planı davaları ile birleştirilen Poyrazköy Davası'nın ilk duruşması dün Beşiktaş'taki İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.. 11 tutukludan 9 muvazzaf asker, Hasdal Askeri Cezaevi'nden getirildi.

Kelepçe takılmayan tutuklu muvazzaf askerlerin hepsinin Deniz Harp Okulu Komutanlığı'nca hazırlanan özel armalı aynı renk ceket giymesi dikkat çekti. Askerler cezaevi aracından inerken yakınlarının alkışladığı görüldü. Davanın tutuklu emekli sanıkları Levent Bektaş ile Ergin Geldikkaya da adliyeye cezaevi aracı ile getirildi. Davanın aralarında Tuğamiral Levent Görgeç'in de bulunduğu tutuksuz sanıklarının bir kısmı da merkez komutanlığına ait araç, hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından adliyeye girdi. Tutuksuz sanıklardan emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü ise, avukatı ile birlikte adliyeye giriş yaptı.

OKTAY KUBAN MAHKEME BAŞKANI

12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmaoğlu, rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılmadı. Mahkeme heyetine, Balyoz darbe planı iddialarına ilişkin soruşturmada emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 19 tutukluyu serbest bırakan ve Kafes Davası'nın askeri mahkemeye gönderilmesi yönünde görüş bildiren hakim Oktay Kuban başkanlık etti. Kuban ile birlikte üye hakimler Mehmet Karababa ile Mehmet Erdoğan yer aldı. Davada müdahil olan Agos gazetesi avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklarından Mustafa Turhan Ecevit, "Bu davadaki arkadaşlarımla ve burada tanıştığım komutanlarımla tek ortak noktamız hepimizin iyi birer asker olmamız" dedi. Ecevit kendilerini ele veren ihbarcıya yönelik ağır sözler sarf etti. Ecevit, şov niteliğinde sözler de sarf ederek, "Medyatik olan Zekeriya Öz dışında hiçbir savcıyı tanımıyordum. Şimdi tanıyorum. Onlara yapacağım tek şey, bir gün benden önce musalla taşına yatarlarsa, Allah'ın bana verdiği hakkı kullanarak, hakkımı helal etmemek olacak" diye konuştu. Ecevit çapraz sorgusunda Hakim Oktay Kuban'ın sorusu üzerine Poyrazköy'de mühimmatların bulunduğu bölgeyi eğitim amaçlı kullandıklarını kaydetti.

Daha sonra tutuksuz sanıklarından Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen'in ifadesine geçildi. Türkşen, "31 Ocak 1996'da sabaha karşı Kardak Kayalıkları'nda Yunan bayrağını Türk bayrağı ile değiştiren 2 kişi burada yargılanıyor. Birisi Ercan Kireçtepe, diğeri ben. Biz buraya nasıl geldik, bilemiyorum" dedi.

Kardak krizinde adaya çıkan timin komutanı olduğunu söyleyen Türkşen, yargılama ile alakası olmayan Kardak olayına da girerek şunları kaydetti: "Özden Örnek komutanımızın 2005 yılındaki emriyle yazdığım, Kardak Kayalıkları hatıratımı okuyunca bizden neden terörist çıkmayacağını anlayacaksınız. 30 Ocak 1996'da saat 21.33'te biz cebimizden verdik o botun benzin parasını. Şu an burada bulunan Ercan Kireçtepe'nin kredi kartıyla o gece benzin aldık. Kredi kartının slipi de burada. Herkes cebindeki parayı çıkardı, bakkaldan ekmek arası peynir aldık. O gece 01.40'da da adaya çıktık... 31 Ocak 1996'da sabaha karşı Kardak Kayalıkları'nda Yunan bayrağını Türk bayrağı ile değiştiren 2 kişi burada yargılanıyor. Birisi Ercan Kireçtepe, diğeri ben. Biz buraya nasıl geldik, bilemiyorum." Türkşen'in savunması sırasında tutuklu sanıklar ile aralarında Feyyaz Öğütçü'nün de bulunduğu bazı tutuksuz sanıkların ve izleyicilerin ağladığı görüldü.

Daha sonra, Mahkeme Heyeti Başkanı Oktay Kuban, duruşmaya ara verdi. Sanık Koramiral Feyyaz Öğüçtü de Kuzey Deniz Saha Komutanlığı yaptığını ve SAT Grup Komutanlığının kendisine bağlı olduğunu belirterek önlemler almaya çalıştığını söyledi. Ancak, Mahkeme Başkanı Oktay Kuban'ın, "Sonra konuşursunuz" diyerek söz vermemesi nedeniyle Öğütçü'nün tam olarak ne demek istediği anlaşılamadı.

DURUŞMA BUGÜN DEVAM EDECEK

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuksuz sanıklardan Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen'in savunmasına ara vererek, duruşmayı sona erdirdi. Duruşmaya, daha önce karara bağlandığı gibi bugün devam edilecek.

Öte yandan; "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasının tutuksuz sanıklarından Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ile Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Hrant Dink davasına müdahil olma talebinde bulundu. Ayrıca, Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin, soruşturma sırasında, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün savcılığa gönderdiği yazıda, bazı mühimmatın kullanıma elverişli olmadığını bildirerek, bu nedenle imhasını istediği ortaya çıktı.

VAKİT

HABERE YORUM KAT