1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. "Ümran Gibi Binlerce Çocuk Gördüm"
"Ümran Gibi Binlerce Çocuk Gördüm"

"Ümran Gibi Binlerce Çocuk Gördüm"

Ümran da Aylan Kürdi gibi mi olacak? Cansız bedeni kıyıya vurmuştu, böylece insanlar onun yürek parçalayıcı halini bir süre görüp biraz empati yaptı, sonra da Suriye'deki korkunç ortam yine unutuldu.

24 Ağustos 2016 Çarşamba 20:25A+A-

Suriye’deki Yardım Görevlisi TAHİR ŞERİF, Suriye Çocukları Yazdı:

Bir çok Ümran Dakneş var. Doğrusu bir çok çocuk da Ümran'dan daha kötü durumda.Tek bir patlamada bütün çocuklarını kaybeden ailelerden ve ismi bilinmeyen bu çocuklardan bazıları öldürüldü, bazıları parçalara ayrıldı. Bir görüntü var ki sonsuza dek unutamayacağım: 5 kızını bir patlamada kaybeden bir baba. Çığlık atarak kızlarından birini molozların arasından alabilmek için çırpınıyordu ve biz de ona yardım ediyorduk. Kızını çıkardığımızda, aynı Ümran gibi görünüyordu. Onu çıkarmayı başardık ve babası bizden alıp omzuna yasladı. Vücudu tozla kaplıydı. Ancak babası kaldırdığında, yüzünden aşağı adamın omuzlarına kan akmaya başladı. Bu şekilde uzaklaştılar. Bu görüntü zihnime çakılıp kaldı.

Suriye'de her gün binlerce -yüz binlerce- çocuk yaralanıyor veya öldürülüyor. Rusya, İran ve Suriye rejiminin zulmüne karşı en sabırlı ve dayanıklı olanlar kadınlar ve çocuklar.

Geçen hafta, hayatımda tanıklık ettiğim en üzücü görüntüyü kameraya kaydettim. 6 çocuk, kuzenler, Halep'te bir misket bombasıyla vuruldukları sırada sokakta oynuyorlardı. Birçok çocuğun ölümünü gördüm, ancak böylesini görmemiştim.

Çocuklar vardığında ben de hastanedeydim - böyle bir durumla başa çıkabilecek bölgedeki bir kaç hastaneden birisiydi. Kalp krizi geçiren, epilepsi krizine giren ve elektrik verilerek infaz edilmiş birer kişi vardı.

omran.19aug2016.afp_.jpgÇocukların durumu öncelik arz ediyordu, bu yüzden biz de diğer insanları hole çıkarmak zorundaydık. Tam bir kaostu. Herkes, kapıcılar ve temizlikçiler, çocuklarla ilgilenmeye, yaralarından akan kanı durdurmaya çalışıyordu. Gözlerimin önündeki bu yürek parçalayıcı karmaşa gibi bir şeyle  hayatımdadaha önce hiç karşılaşmamıştım.

Suriye'nin çocukları savaştan zarar görüyor, bir çoğunda travma sonrası stres bozukluğu gözlemleniyor. Her çocuğun ailesinde kolu, bacağı kopmuş veya kesilmiş, öldürülmüş, savaştan ciddi zarar görmüş bir kişi var. Bu onlar için çok zor ve bunun değişmesini istiyoruz.

 İşte bu yüzden çocukları futbol oynamaya götürdüğümüz, karate ve diğer aktiviteleri gerçekleştirdiğimiz birçok gençlik projemiz var. Yeniden çocuk olduklarını hissedip savaşı düşünmemelerini istiyoruz. Bir çok çocuğun danışmanlığa ihtiyacı var ancak imkanlar buna el vermiyor. 5 yıllık savaşın doğrudan etkisi olarak çoğu okulda değil. 5 yıl içinde okuma yazma öğrenemeyen çocuklar oldu ve bu oldukça üzücü.

Biraz hayal kırıklığına uğradım fakat aynı zamanda Ümran'ın görüntüsü sonunda dünyanın kalbine dokunduğu için memnunum. Soru şu ki, bu konuda ne yapılacak? Ümran da Aylan Kürdi gibi mi olacak? Cansız bedeni kıyıya vurmuştu, böylece insanlar onun yürek parçalayıcı halini bir süre görüp biraz empati yaptı, sonra da Suriye'deki korkunç ortamyine unutuldu.

Harekete geçilmeli. Savaşın çocuklar üzerindeki etkisi ciddi ve derin veayrıca bu çocuklara bırakacağımız, bu çocuklara teslim edeceğimiz gelecek hakkında da düşünmeliyiz.

İbrahim Alpay Middleeaste’den Haksöz Haber İçin Çevirdi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT