1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Umran dergisinin Mart 2024/355. sayısı çıktı
Umran dergisinin Mart 2024/355. sayısı çıktı

Umran dergisinin Mart 2024/355. sayısı çıktı

Umran dergisinin Mart 2024/355. sayısı “Yerel Seçimlerden Ne Bekliyoruz?” manşetiyle çıktı.                                                                                                    

05 Mart 2024 Salı 18:36A+A-

Derginin sunuş yazısından:

Türkiye 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçim gündemine yoğunlaşırken; yerleşimci sömürgeciliği ve apartheid sistemiyle var olan Siyonist İsrail, Filistinlileri/Gazzelileri ayrım gözetmeksizin öldürmek için silahlarını acımasız bir şekilde kullanmaya devam ediyor. Uluslararası insan hakları söylemi, kurallara dayalı bir düzene destek verdiklerini iddia eden ancak daha fazla Filistinliyi öldürmesi için İsrail’e silah sağlayarak bu soykırımı kolaylaştıran devletlerin ikiyüzlülüğünün ağırlığı altında çatırdamaktadır. Artık uluslararası toplumun Gazze konusunda tek taraflı adımlar atması gerekiyor. Harekete geçilmemesi, 2 milyondan fazla insanın vahşice katledilmesine, Filistin’in yok edilişine ortak olmak anlamına geliyor. Tüm ülkelerde İsrail’e karşı askerî ambargonun yanı sıra ticarette, akademide, kültür, sanat ve spor alanlarında uluslararası izolasyon uygulanması bir zorunluluk hâline gelmiştir.

Türkiye’de şehirlerimizin çoğu farklı yoğunluklarda; plansız yerleşim, altyapısızlık, yetersiz yönetim, sağlıksız ortam, eksik sosyal politika, eğitimsizlik, güvensizlik, eşitsizlik, yoksulluk, göç, konut, çevresel bozulma vb. problemlerle karşı karşıya. Şurası açık ki şehirlerle ve doğayla çarpık ilişkimiz devamında bir dizi problemi doğurdu, artık yol, su, kanalizasyon, çöp, park, temizlik vb. klasik hizmetleri yürüten bir kamu yönetimi kurumu şablonu, yerel yönetimler için dar gelmekte ve şehirlerin ihtiyaçlarının gerisinde kalmaktadır.  

Seçim sürecinde öncelikle şunu kavramak mecburiyetindeyiz: Şehirde yaşayan herkes herkese karşı borçludur. Herkes de dinin sahibi Allah’a borçludur. Başkalarına karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi ihmal eden aslında Allah’a karşı suç işlemiştir. Şehirle ilgili şikâyetler büyük ölçüde insanların şehre, diğer insanlara veya başkalarına borçlarını unutmalarının, ihmal etmelerinin veya inkâr etmelerinin bir sonucu.

Türkiye’de yerel seçimler bir siyasal seçimin ötesinde, bir referandum, bir had bildirme anlamı taşımakta, ittifaklar da buna göre şekil almaktadır. Yerel seçimlerden bilhassa İstanbul’dan hangi sonuç çıkarsa çıksın toplumun tarihsel misyonuna dönüş hareketi devam edecektir. Küresel siyaseti tedirgin eden husus, bir türlü yok edemediği bu toplumsal umuttur. Türkiye’nin, krizler çağındaki diplomatik çabaları, savunma sanayii ve uzay araştırmaları başta olmak üzere çeşitli alanlarda yaptıkları toplumsal umuttan ayrı ele alınıp değerlendirilemez.  

Bazı Başlıklar:

Futbol Kadife Darbe Süreci Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni Faciası/Burhanettin CAN

Ramazan Baharına Doğru/Abdullah YILDIZ

Bir Seçime Daha Giderken/Mustafa AYDIN

Alev Alatlı’nın Batı’sı ya da Batı’nın Künyesi/Mehmet Furkan ÖREN

Şehri İnşa Etme Sorumluluğu/Mustafa BAŞPINAR

Yeniden Islah ve Direniş Hamlemizin İlk Sesi: El-Urvetü’l-Vüska/Hamza  TÜRKMEN

Biden ve Batılı Ülkeler İsrail’den Vazgeçer mi?/Firas Ebu HİLAL

355-001.jpg

HABERE YORUM KAT