1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Umran Dergisi Mayıs 2023/345. sayısı çıktı
Umran Dergisi Mayıs 2023/345. sayısı çıktı

Umran Dergisi Mayıs 2023/345. sayısı çıktı

Umran dergisinin Mayıs 2023 tarihli 345. sayısı “YOL AYRIMINDAKİ TÜRKİYE’NİN SEÇİMİ - Tarihsel Kavşak, Yüzyılın Seçimi ve Garpzede Muhafazakârlar” manşetiyle çıktı.

03 Mayıs 2023 Çarşamba 15:10A+A-

Umran dergisi Mayıs 2023 tarihli 345. sayısında 14 Mayıs 2023’yeki çifte seçimleri ele alan “Yol Ayrımındaki Türkiye’nin Seçimi” konulu manşetle çıktı. Seçimlerin sadece Türkiye’de değil 2023 yılında dünyadaki en önemli seçim olduğunu ifade eden dünyada da yakından takip edildiğine dikkat çekiyor. Seçimlerin, Türkiye’nin tarihsel misyonunu harekete geçiren millî iradeyi merkezde konumlandırma çabası ile seçilme lüzumunu hissetmeden iktidar kullanma ayrıcalığını terk etmek istemeyen dış destekli vesayet kalıntılarının ve onların siyasi ve sermaye uzantılarının mücadelesi şeklinde geçeceğini, dolayısıyla seçimlerin bir iktidar değişiminin ötesinde rejim değişikliği oylaması hâline geldiğini ele alıyor.

metin, iş kartı içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu      Gündem sayfalarında, Necip Fazıl Kısakürek’in vefatının kırkıncı yıldönümü Metin Önal Mengüşoğlu’nun “Necip Fazıl, ‘Şair Galiba!’ Hâlâ Yaşıyor mu?” başlıklı yazısı yer alıyor. Bu çerçevede şairin CHP eleştirilerinin öne çıktığı “Destan” şiiri üzerinde duruluyor. Firas Ebu Hilal bölgesel çekişmeler kapsamında Gannuşi’nin tutuklanmasının ne anlama geldiğini analiz ederken, Abdulvahhab El-Efendi ise Beşir ve Hamideti sonrasında Sudan demokrasisi ve şiddet konusunu yorumluyor. Ortadoğu’daki gelişmelerin Ali Safar ile Semir Atallah tarafından ele alındığı dergide Temel Hazıroğlu, toplumsallaşmanın ve medenileşmenin yedinci temel esası ‘yeniden ihya yasası’nı anlatıyor.

     14 Mayıs seçimlerine nasıl yaklaşmak gerektiğine dair yorum ve değerlendirmelere yer verilen seçim dosyasında Mustafa Aydın, Cevat Özkaya, Burhanettin Can, Ali Aktaş, Ercan Yıldırım, David Hearst ve Mehmet Furkan Ören’in yazıları var.

     Kritik sayfalarında, Mehmet Fatih Birgül “‘Dindar Bilinç’ Avcısı ‘Özgür Us’ Hakkında Fenomenolojik Bir Tahlil” başlıklı yazısında Türkiye’nin geleceğinden ümit kesmiş ve kapağı müreffeh ve güçlü Batı’ya atmak isteyen ‘mazlum, mağdur yurttaşlar’ ve bunlara veri taşıyan eski ve yeni garpzede muhafazakârların dünyasını, artık herkese açık ve günümüzün yeraltı edebiyat ortamı olan sanal dünya üzerinden yaygınlaştıran bir figürü ve zanlarını tartışıyor. Yasin Aktay ise CHP’nin araçsal eski/yeni teolojisi bağlamında Elmalılı M. Hamdi Yazır’ın Hak Dini Kur’ân Dili tefsirini analiz ediyor.

     Ömer Kantarcı Ercan Yıldırım’ın İslamcılık, Beyza Atalar Tahsin Görgün’ün Türkiye’de İslami Düşünce Geleneği, Ceydanur Yıldırım ise Yücel Bulut’un Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi adlı kitaplarını değerlendiriyor.

 

Bazı Başlıklar:

Tarihsel Bir Kavşakta Yüzyılın Seçimi/Cevat ÖZKAYA

İktidar Değiştiren Bir Siyasal Seçime Değil Rejimi Yeniden Belirleyecek Bir Referanduma Gidiyoruz!/Mustafa AYDIN

Sosyolojik Savaşa Zemin Hazırlayan Bir Siyasi Dil-1/Burhanettin CAN

İslâmcılığı Doğru Anlama Çabası/Ömer KANTARCI

‘Dindar Bilinç’ Avcısı ‘Özgür Us’ Hakkında Fenomenolojik Bir Tahlil/Mehmet F. BİRGÜL

Sudan Demokrasisi ve Şiddet/Abdulvahhab El-EFENDİ

 

 

HABERE YORUM KAT