1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Uluslararası Hukuk Adına, Bir ‘Uluslararası Sapıklık Hareketi’..
Uluslararası Hukuk Adına, Bir ‘Uluslararası Sapıklık Hareketi’..

Uluslararası Hukuk Adına, Bir ‘Uluslararası Sapıklık Hareketi’..

Almanya’da 2018’de 675 kadar kadın cinayeti işlenirken, Türkiye’de bu rakam 450’lerdeydi. Ama, Almanya’dakiler, ‘familien drama/aile dramı’ olarak küçültülürken;  bizdeki ise, ‘töre cinayeti’ olarak daha bir büyütüldü.

12 Ağustos 2020 Çarşamba 13:40A+A-

Selahaddin E. Çakırgil’in yazısı:

2012 yılında imzalanan ve İstanbul’da imzalandığı için bu isimle anılan ve Avrupa Konseyi ülkelerin çoğunun yürürlüğe koyduğu bir sözleşmenin 2018’den sonra farkına varılıp tartışmaya açılması ilginçtir. O sözleşmeyi imzalayan o zamanki TC. Dışişl. Bakanı Davudoğlu’nun, hâlâ gururla sahiblenmesi de ilginç.. Halbuki anlaşılıyor ki, farkına varılarak veya varılmaksızın, resmen, mayın tarlasına girilmiş..

Bu sözleşmede kullanılan terimlerin İngilizcesinin türkçeye tercüme edilirken‘üçüncü cins’ gibi terimlerin nasıl örtülü hale getirildiği ve kezâ, bu sözleşmeye göre çıkarılan 6284 sayılı Kanunun getirdiği düzenlemeler de ayrı bir konu..

Bu konudaki tartışmalara aylarca önce 1-2 yazıda kısaca değindim, ama, ilgisiz değildim. Nitekim, konuyu, en üst dereceli sorumlularla çok önce konuşmuş ve en üst yetkililerin, ‘Bu konunun gözden geçirilmesi için talimât verildiği’ne dair bilgilendirmesiyle memnun olmuştum. Ayrıca, bu sözleşmenin, bir ‘nâs’/ değiştirilmesi mümkün olmayan kesin inanç hükümleri olmadığını en yetkili isim, aylar önce belirtmişti.

Yazının Devamı >>>

HABERE YORUM KAT

1 Yorum