1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Uluslararası Camiadan İsrail'e Sert Tepki
Uluslararası Camiadan İsrail'e Sert Tepki

Uluslararası Camiadan İsrail'e Sert Tepki

AB, İsrail'den bir soruşturma açmasını istedi. Sert tepki veren Yunanistan İsrail ile ortak tatbikatı iptal etti. Rusya, İsveç ve Fransa; İsrail'e açık tepki gösterdi...

01 Haziran 2010 Salı 01:01A+A-

BM: ŞOKE EDİCİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından "şoke" olduğunu bildirdi.

 

BM yetkilisi Pillay, İsrail askerlerinin en az 10 kişinin öldüğü operasyonuyla ilgili açıklamasında, saldırıdan şoke olduğunu ifade etti.

BM GENEL SEKRETERİ BAN: ŞOKE OLDUM, KINIYORUM

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı "şoke olduğunu" söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ile ilgili bir toplantı için Uganda'nın başkenti Kampala'da bulunan Ban, saldırıda insanların öldürülmesini kınadığını belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yaşamsal önemde olduğunu ifade etti.

Ban, İsrail'in bu kanlı saldırının nasıl olduğuna dair araştırma yaptıktan sonra acil olarak kamuoyuna açıklama yapacağına inandığını da kaydetti.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi.

Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti. 

AB DÖNEM BAŞKANI İSPANYA, SALDIRIYI KINADI

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

Garrido, İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid Büyükelçisini izahat için acil olarak Dışişleri Bakanlığına çağırdıklarını söyledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN SİYASİ GRUPLARINDAN KINAMA

Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen siyasi grupları, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.

Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, "İsrail'in gemilerdeki sivillere, ölümcül silahlarla saldırmasının kabul edilemez olduğunu, İsrail askeri operasyonunun çizgiyi aştığını" söyledi.

Schulz, "İsrail güçlerinin esir tuttuğu kişilerin güvenliğinin sağlanması ve uluslararası toplumun soruşturma başlatarak olaylardan duyduğu nefreti İsrail'e açıkça iletmeleri gerektiğini" vurguladı.

Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Veronique de Keyser de, bu olayın AB'yi artık geri dönemeyeceği bir noktaya götürdüğünü belirterek, İsrail'in artık Gazze ambargosunu tamamen kaldırmaya zorlanması gerektiğini kaydetti.

Birleşik Sol Grup'tan yapılan açıklamada ise, İsrail'in uluslararası sularda düzenlenen ve uluslararası hukuku çok yönlü ihlal eden saldırısı şiddetle kınanarak, AB'ye İsrail'le ortaklık Anlaşması'nı derhal askıya alması çağrısı yapıldı.

Sol Grup, AP Genel Kurulu'nun bir sonraki oturumunda, AB Dışişleri Yüksek temsilcisi Catherine Ashton'ın da katılımıyla İsrail saldırısının görüşülmesini istedi.

ARAP BİRLİĞİ YARIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Doha'da yaptığı açıklamada, saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için yarın Kahire'de toplanacaklarını belirtti.

Musa, düzenlediği kanlı saldırıyla İsrail'in "barış istemediğine ilişkin yeni ve çok güçlü bir mesaj verdiğini" kaydetti.

ARAP BİRLİĞİ İSRAİL SALDIRISINI KINADI

İsrail askerlerinin Gazze'ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı, Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, "İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz. Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Onlar askeri bir operasyonda değildi. Herkes bu olayı kınamalı" dedi. Musa, Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti.

AFRİKA BİRLİĞİ SORUŞTURMA AÇILMASINI İSTEDİ

Afrika Birliği, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi.

Afrika Birliği adına yayımlanan bildiride, Afrika Birliği komisyonunun İsrail güvenlik güçlerinin bugün düzenlediği ve birçok kişinin ölümüne neden olan kanlı operasyondan dolayı derin şoka uğradığı belirtilerek, söz konusu saldırı kınandı.

Bildiride, barışçı bir konvoya düzenlenen bu operasyonun uluslararası normların büyük çapta ihlali olduğu, İsrail'in Filistin topraklarına el koymaya devam etme isteğini gösterdiği kaydedildi. 

Bildiride, sorumluların ortaya çıkarılması için soruşturma açılması talebinde bulunuldu.

SURİYE ARAP BİRLİĞİ'Nİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Suriye, İsrail'in yardım gemilerine yönelik saldırısının sonuçlarını tartışmak üzere Arap Birliği Konseyini olağanüstü toplantıya çağıran resmi bir muhtıra sundu.

İKT'DE ACİL DURUM TOPLANTISI YAPILIYOR

Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in saldırısıyla ilgili olarak İslam Konferansı Teşkilatında (İKT) acil durum toplantısı yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, toplantıda İsrail saldırısıyla ilgili gelişmeler ve son durum ele alınıyor.

Toplantıda durum değerlendirmesinin devam ettiği ve neler yapılabileceğinin ele alındığı öğrenildi.

İKT'deki toplantının ardından bir basın açıklamasının yapılması bekleniyor.

İKT SALDIRIYI KINADI

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Medeniyetler İttifakı'nın 3. forumuna katılan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu A.A muhabirine yaptığı açıklamada, "bu olayın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini" söyledi.

BM'nin olayı tüm yönleriyle araştırmasını isteyen İhsanoğlu, uluslararası toplumu ve kuruluşları "İsrail'in hukuk dışı davranışlarını ağır şekilde kınamaya" davet etti.

Bu arada Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İKT Genel Merkezinde kriz masası oluşturuldu.

AKPM BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU İSRAİL'İN AŞIRI GÜÇ KULLANMASINI KINADI

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gazze'ye insani yardım götüren konvoya yapılan müdahalede İsrail'in aşırı güç kullanmasını kınadığını belirtti.

Yayımladığı açıklamada Çavuşoğlu, "Gazze halkına insani yardım ulaştırmaya çalışan sivillere yönelik İsrail saldırısında can kayıpları ve yaralıların olduğunu öğrenmekten derin üzüntü duydum" dedi.

Böyle bir saldırının hiç bir sebeple mazur gösterilemeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, insani ve barışcıl faaliyet içerisindeki insanların hedef alınmasının Avrupa Konseyi'nin savunduğu değerlerin tümüne aykırı düştüğünün altını çizdi.

Olayların bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, uluslararası hukuk ihlallerinin sorumlularının da bir an evvel tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

ORTA DOĞU DÖRTLÜSÜ TEMSİLCİSİ TONY BLAIR: ŞOKE OLDUM

Orta Doğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, İsrail'in Gazze'ye uluslararası yardım filosuna saldırısından şoke olduğunu belirterek, olayla ilgili soruşturma açılmasını istedi.

Eski İngiltere Başbakanı Blair yayıMladığı açıklamada, "Gazze halkına daha iyi bir şekilde yardım etme ve şu anki durum gibi içinden çıkılmaz bir trajediden kaçınmaya ihtiyacımız olduğu yönündeki görüşümü bir kez daha dile getiriyorum" dedi.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: GAZZE GEMİSİNDEKİ AKTİVİSTLERİN ÖLDÜRÜLMELERİ SORUŞTURULMALI

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'ye yardım götüren gemilerdeki aktivistlerin öldürülmelerinin soruşturulması gerektiğini belirtti.

 Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesinden yapılan yazılı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü'nün, İsrail silahlı güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail ambargosunu protesto etmek için gemide bulunan aktivistlerden bazılarının öldürülmesiyle ilgili güvenilir ve bağımsız soruşturma başlatılması çağrısında bulunduğu bildirildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Malcolm Smart, ''İsrail kuvvetlerinin aşırı güç kullandıklarının gayet açık'' olduğunu vurguladı.

İsrail'in ''güçlerinin nefsi müdafaa kapsamında hareket ettiğini'' söyleyerek, ''protestocuların askerlerine saldırdığını'' iddia ettiğini hatırlatan Smart, İsrail güçlerinin yoğunlukta öldürücü silah kullanmış olmasına bakıldığında bu açıklamaların güvenilirlikten yoksun olduğunu belirtti.

''Karşılarındaki tehdit her ne ise ona karşı orantılı güç kullanılmadığı anlaşılıyor'' ifadelerini kullanan Smart, Uluslararası Af Örgütü'nün bir ilk adım olarak İsrailli yetkililerden bu ölümcül saldırıyı düzenleyen birliklere verilen çatışma kurallarının kamuoyuyla paylaşılmasını talep ettiğini vurguladı.

Gemilerdeki aktivistlerin birincil amaçlarının bir toplu cezalandırma biçimi olarak devam eden ve uluslararası hukuku ihlal eden İsrail kuşatmasını protesto etmek olduğunu söylediklerini belirten Smart, Gazze Şeridi'ndeki işgalci güç İsrail'in, neredeyse üç yıldır Gazze'ye insan ve mal giriş çıkışını yasaklamış durumda olduğunu kaydetti.

Bu ambargonun tek istisnasının ise yardım kuruluşları tarafından bölgeye getirilen en temel ihtiyaç malzemeleri olduğuna dikkati çeken Smart, Gazze dışında tedavi edilmesi gereken hastaların bir kısmının kuşatmanın dışına çıkmak için izin alabildiğini ancak onlarcasının İsrail'in seyahat izni vermesini beklerken öldüklerini dile getirdi.

Malcolm Smart, şu ifadeleri kullandı:

''Ambargo silahlı grupları hedeflemiyor. Gıda, tıbbi malzeme, eğitim ekipmanı ve inşaat malzemesi girişini engelleyerek Gazze'nin nüfusunun tamamını cezalandırıyor. Doğal olarak ambargo Gazze'de yaşayan 1.5 milyon insanın en zor durumda olanlarına yani çocuklara, yaşlılar ve hastalara en sert darbeyi indiriyor. Ambargo uluslararası hukuka göre toplu cezalandırma kapsamına giriyor ve bu sebeple hemen ortadan kalkmalı. İsrail'in uluslararası hukuka göre Gazzeliler'in refahını gözetmek gibi bir görevi var. Refah kavramı, sağlığa, eğitime, gıdaya ve uygun barınma şartlarına erişim haklarını da kapsıyor.''

TÜRKİYE

TBMM BAŞKANI ŞAHİN: TBMM, BU KONUYU GÜNDEME ALAN VE KINAYAN BİR DEKLARASYON YAYIMLAYABİLİR

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, TBMM'nin, İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayan bir deklarasyon yayımlayabileceğini söyledi.

Şahin, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Komisyonu ve Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Heyet Başkanı Mehmet Sağlam ve beraberindekileri kabulünde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını değerlendiren Şahin, olayı şiddetle kınadığını söyledi. TBMM'nin de bu hunharca saldırı karşısında mutlaka gerekli tepkiyi göstermesine dikkati çeken Şahin, ''Meclis, bu konuyu gündeme alan ve kınayan bir deklarasyon yayımlayabilir. Siyasi parti grupları bir araya gelerek, müştereken imzalayıp Meclis Başkanlığına vermek suretiyle Genel Kurulda bunu okutulabilir'' dedi.

ŞAHİN: SALDIRI AÇIK DENİZDE MEYDANA GELMİŞTİR. ULUSLARARASI KURULUŞLAR, BU KONUYA DERHAL TEPKİ GÖSTERMELİ VE ULUSLARARASI HUKUKUN GEREĞİNİ YAPMALIDIRLAR

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla, uluslararası hukukun ayaklar altına alındığını belirterek, ''Saldırı açık denizde meydana gelmiştir. Uluslararası kuruluşlar bu konuya derhal tepki göstermeli ve uluslararası hukukun gereğini yapmalıdırlar'' dedi.

Şahin, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam ve beraberindeki heyeti kabulünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çocukların, bu çağda huzura ve eğitime ihtiyacı olduğunu, ancak dünyada bir milyara yakın çocuğun savaş bölgelerinde yaşadığını belirten Şahin, dünyanın bir an önce huzura ve barışa kavuşması gerektiğini söyledi.

Heyetteki çocukların okudukları bazı şiirlerde Akdeniz kelimesinin geçtiğini belirten Şahin, ''Akdeniz kelimesi geçince, hepimiz Akdeniz'de bu gece meydana gelen insanlık dışı saldırıya odaklandık'' dedi.

Şahin, uzun süredir ambargoya maruz kalan Gazze'ye yardım götürmek için sivil insanların oluşturduğu konvoyun İsrail'in saldırılarına maruz kalmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Bu olayın, uluslararası hukukun ayaklar altına alınması anlamına geldiğine dikkati çeken Şahin, ''Saldırı açık denizde meydana gelmiştir. Uluslararası kuruluşlar bu konuya derhal tepki göstermeli ve uluslararası hukukun gereğini yapmalıdırlar'' dedi.

Saldırıyla ilgili Dışişleri Bakanlığının açıklamasını anımsatan Şahin, ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, bütün bu olup bitenler karşısında uluslararası hukukun kendisine verdiği hak ve yetkiyi kullanacaktır ve kullanmalıdır'' diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin, ''Gemiler yola çıktığında İsrail ile söz düellolarının başlamasına rağmen önceden tedbir alınmadığı'' şeklinde eleştiriler yapıldığına ilişkin bir soru üzerine, sadece insani yardım götüren insanların ve bu insanların vatandaşı olduğu ülkelerin yöneticilerinin, İsrail'in bu denli insanlık dışı bir tavır içine girebileceklerini tahmin etmediklerini kaydetti.

Bu çağda, sivil insanların böyle bir muameleye maruz kalmasının düşünülemeyeceğini ifade eden Şahin, ''Daha önceden ön görülmeyen bu durum karşısında kimseyi suçlama hakkını kendimde görmüyorum'' dedi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İSRAİL'E KINAMA: HİÇBİR HUKUKİ NEDEN OLMADAN SİVİL İNSANLARA KARŞI SİLAH KULLANILMASI, AÇIK DENİZLERDEKİ GEMİLERE EL KONULMASI ULUSLARARASI HUKUK NORMLARIN NET İHLALİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, sivillere yönelik saldırının ve açık denizdeki gemilere el konulmasınını uluslararası hukuk normlarının net bir ihlali olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ne ablukayı aşmak için Türk girişimiyle 6 gemilik bir filo oluşturulduğu, filoda 10 ton insani yardım malzemesinin yanı sıra insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, açık denizde bulunan gemilerin İsrail Deniz Kuvvetlerine ait gemiler tarafından yük kontrolü için İsrail limanına davet edildiği belirtilerek, "Talebin kabul edilmemesi üzerine İsrail askerleri bu gemilere çıkarak, silah ve özel maddelerle güç kullanmıştır. Sonuçta farklı verilere göre 10'dan fazla kişi ölmüş, yaklaşık 50 kişi yaralanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Dışişleri açıklamasında Moskova'nın, insani yardım amacıyla oluşturulan filoda bulunan insanların öldürülmesinden ve yaralanmasından büyük endişe duyduğu ve bu olayı kınadığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Yaşananların tüm detaylarıyla açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Hiçbir hukuki neden olmadan sivil insanlara karşı silah kullanılmasının ve açık denizlerdeki gemilere el konulmasının, uluslararası hukuk normlarının çok net bir ihlali olduğu son derece aşikardır.

Bu olayı aynı zamanda, Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail ablukasının acil olarak kaldırılması, Gazze halkının insani ve sosyal durumunun iyileştirilmesi için gerçek adımların bir an önce atılması gerektiğinin ispatı olarak görmekteyiz."

YUNANİSTAN, İSRAİL İLE ORTAK TATBİKATI SONLANDIRDI

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı.

Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen ''Minoas 2010'' adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI DRUÇAS: BU DERECEDEKİ ŞİDDET HAKLI GÖSTERİLEMEZ

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyon için, ''Bu derecede şiddet haklı gösterilemez'' açıklamasında bulundu.

Druças, ''Atina'nın şiddet olaylarını kınadığını'' bildirdiği açıklamasında, Atina'nın şu anki önceliğinin Yunan vatandaşlarının güvenliği ve güvenli bir şekilde ülkeye geri dönmeleri olduğunu kaydetti.

Yunanistan'ın AB ile sıkı işbirliği içinde olduğunun altını çizen Druças, İsrail hükümetinin konuya ilişkin bilgi vermekle yükümlü olduğunu söyledi.

İsrail'in Atina Büyükelçisi ile biraraya geldiğini belirten Bakan Yardımcısı, görüşmede 3 Haziranda bitmesi beklenen Yunanistan-İsrail ortak tatbikatının bugün itibariyle sonlandırıldığını açıkladığını aktardı.

Yunanistan'a yarın gelmesi beklenen İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın ziyaretinin de iptal edildiğini belirten Druças, Atina'nın gelişmeleri yakından izlediğini, kamuoyuna bilgi verilmeye devam edileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Atina Haber Ajansı'nın (ANA) haberine göre, Druças ile görüşmesinden sonra açıklama yapan İsrail Büyükelçisi Ali Yahya, Druças'a ''İsrail'in kontrolündeki sulara girmeye çalışan Gazze'ye yardım filosuna düzenlenen askeri operasyon hakkında'' bilgi verdiğini söyledi.

Yahya, durumun ''hoş olmadığını'', her iki ülkenin gelişmeler nedeniyle endişeli olduğunu ifade etti.

İsrail'in yardım operasyonunun içerdiği tehlike konusunda açıklamada bulunduğunu vurgulayan Yahya, ''Misyon içinde Hamas'a yardım etmek isteyen aşırı grupların varlığına'' dikkat çekti.  

Büyükelçi, çatışmanın meydana geldiği bölgenin askeri olduğunu belirtirken, sözkonusu bölgenin uluslararası sularda olup olmadığı şeklindeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI DRUÇAS: OLAY TRAJİK, GELEN BİLGİLERİN İSE TEYİDİ YOK

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitri Druças, Gazze'ye yardım taşıyan gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyonu ''trajik'' olarak nitelendirdi.

Özel ''Real'' radyosunda yayımlanan bir programa katılan Druças, İsrail'in saldırısına değindi.

Saldırının ''üzüntü verici'' olduğunu söyleyen Druças, halihazırda en büyük sorunun, gelen bilgilerin teyit edilememesi olduğu kaydetti.

İsrail ordusunun tüm iletişimi ve bilgi akışını kestiğini belirten Druças, diğer ülkelerle işbirliği sonucu elde edilen verilerin, saldırının uluslararası sularda gerçekleştirildiği yönünde olduğunu vurguladı.

Druças, İsrail'in Atina büyükelçisini protestoda bulunmak üzere makamına çağırdığını belirtti. Büyükelçinin, ''yalnızca filonun en büyük gemisi olan Türk bayraklı gemiye saldırıldığı'' yönündeki sözlerini aktaran Druças, Türk gemisinde iki Yunan vatandaşının olduğunu, bunun dışında bir bilginin bulunmadığını kaydetti.

''Resmi bilgilere ulaşılıncaya kadar soğukkanlı ve sabırlı olunması gerektiğini'' söyleyen Druças, ''Hayatını kaybedenler arasında Yunan vatandaşlarının olmaması'' dileğinde bulundu.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi.

Gemilerdeki Yunan vatandaşlarının güvenliği hakkında bilgi istendiği, vatandaşların güvenlikleri için tüm önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığının tüm gelişmeleri yakından takip ettiği ve bütün gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi.

FRANSA'DAN İSRAİL'E SERT TEPKİ

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından ''derin şekilde şoka uğradığını'' belirterek, ''Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz'' dedi.

Kouchner yaptığı açıklamada, ''İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz'' diye konuştu.

Kouchner, bu dramın sorumlularının bulunması için kapsamlı soruşturma başlatılmasını talep etti.

Gazze'deki durumun böyle devam edemeyeceğini vurgulayan Kouchher, ''şiddetin tekrar tırmanmasını engellemek için bütün gerekli girişimlerde bulunacaklarını'' ifade etti.

FRANSA CUMHURBAŞKANI SARKOZY SALDIRIYI KINADI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy,  İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyı kınadı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in orantısız güç kullanmasını kınadı" ifadesi kullanıldı.

Sarkozy'nin, "trajediye neyin yol açtığının derhal açığa çıkmasını istediği" kaydedilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Gazze'ye giden barış gemisine İsrail'in düzenlediği askeri operasyonun yol açtığı trajedinin sonuçlarına en derin tepkisini dile getirdi" denildi.

Açıklamada Fransa'nın, barış müzakerelerinin tekrar başlatılması çağrısı yinelendi.

İSVEÇ BAŞBAKANI REİNFELDT: KABUL EDİLEMEZ

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere ateş açarak sivilleri öldürmelerine sert tepki gösterdi.

İsveç Başbakanı Reinfeldt, İsrailli askerlerin saldırısında birçok insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ''Ciddi bir durum ile karşı karşıyayız. İnsani yardım taşıyan bir gemiye saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez'' dedi.

Meydana gelen olaylarla ilgili henüz tam bir bilgiye sahip olmadıklarını kaydeden Reinfeldt, Avrupa Birliği ile temasta olduklarını, İsrail'e sert tepki verilmesi için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Muhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Mona Sahlin, Sol Parti Genel Başkanı Lars Ohly ile Çevre Partisi sözcüsü Maria Wetterstrand de, İsrail'in saldırısını kınadıklarını bildirdi. Sahlin, Avrupa Birliği ile İsrail arasındaki ticari anlaşmanın askıya alınması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail'in Stockholm Büyükelçisi Benny Dagan da, bugün olaylar üzerine İsveç Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Kabine Sekreteri Frank Belfrage Dagan, Büyükelçiden olayla ilgili açıklama istediklerini söyledi. Dagan, bu durumun kabul edilemez olduğunu, uluslararası alandan ve AB'den çok sert tepki beklendiğini kaydetti.

-STOCKHOLM'DE GÖSTERİ

Bu arada İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere müdahale ettiğinin duyulmasının ardından Stockholm'deki İsrail Büyükelçiliği önünde bir grup protesto gösterisi düzenledi.

Büyükelçilik önünde toplananlar arasında İsveç'ten Gazze'ye yardım götüren gemide bulunan İsrailli ressam, müzisyen ve İsrail Filistin halkının özgürlüğü için çalışan Dror Feiler'in oğlu Tigran Feilr de yer aldı.

Tigran Feilr, babası ile son kez sabaha karşı 05.30'da konuşabildiğini, babasının İsrailli askerlerin Türk gemilerine müdahale edip saldırmaya başladıklarını ve helikopterlerin havada uçtuğunu haber verdiğini ve telefonun kapandığını söyledi. Tigran Feilr, babası için endişe ettiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan İsveç'te yaşayan Türkler ile birlikte bazı insan hakları örgütleri, internet ve cep telefonlarından gönderdikleri mesajlarla, herkesi bu akşam Stockholm, Malmö ve Göteborg gibi büyük kentler başta olmak üzere çeşitli yerlerde düzenlenecek olan İsrail'i protesto eylemlerine katılmaya çağırdı.

-MÜBAREK, AŞIRI GÜÇ KULLANILMASINI KINADI

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail tarafından Gazze'ye yardım götüren gemilere "aşırı güç kullanılmasını" kınadı.

Kahire'de yayımlanan yazılı açıklamada, Afrika-Fransa zirvesi için Fransa'nın güneyindeki Nice kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Mübarek'in İsrail tarafından uygulanan aşırı ve haksız güç kullanımı ile masum insanların hayatını kaybetmelerini kınadığı belirtildi.

Mısır halkı ve hükümetinin Gazze halkı ile dayanışma içinde olduğunu belirten Mübarek, Filistinlilere yönelik ablukanın kaldırılması ve buradaki halkın insani acısının sona ermesinin önemine işaret etti.

-ASHTON'DAN SORUŞTURMA TALEBİ-

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ı arayarak, gemilere kanlı müdahalenin ardından soruşturma açılmasını istediğini açıkladı.

Ashton Varşova'da yaptığı açıklamada, İsrail dışişleri bakanına trajediyle ilgili derin endişesini ve bir soruşturma açılmasına gerek bulunduğunu ilettiğini belirterek, "Bu fırsatla Gazze'de bizzat benim de gördüğüm, insani yardım ihtiyacının yerine getirilmesinin gerekliliğinin altını çizdim" dedi.

FRANSA, İSRAİL'İN PARİS BÜYÜKELÇİSİNİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRDI

Fransa, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyla ilgili bilgi almak üzere İsrail'in Paris Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün yaptığı açıklamada, İsrail'i ''orantısız güç kullandığı için'' kınamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından ''derin bir şoka uğradığını'' belirterek, ''hiç bir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz'' demişti.

İNGİLTERE, İSRAİL'İ İTİDALLİ DAVRANMAYA ÇAĞIRDI

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini" söyledi.

Hague yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında hayatını kaybedenlerden dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek şunları kaydetti:

"Büyükelçiliğimiz, İsrail hükümetiyle acil irtibat halinde. Daha fazla bilgi ve İngiliz vatandaşlarına acil olarak ulaşmayı talep ediyoruz.

Gazze'ye bu yolla girilmemesi gerektiğini çeşitli riskler nedeniyle sürekli tavsiye ediyoruz. Ancak aynı zamanda, İsrail'in itidal içinde ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesine açık bir ihtiyaç var."

Olayın nedenlerini, özellikle de ölüm ve yaralanmaların önlenmesi konusunda yeterli şeyin yapılıp yapılmadığını tespit etmenin önemli olacağını ifade eden Hague, şöyle devam etti:

"Bu olay, Gazze'ye girişe yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliğini göstermiştir. Gazze'nin yardımlara kapatılması kabul edilemezdir ve amaca zararı dokunmaktadır. Uluslararası toplumun bu trajediye, Gazze krizine acil bir şekilde kalıcı bir çözüm getirmekten daha iyi bir tepkisi olamaz."

Hague ayrıca, İsrail hükümetine Gazze'ye yardım için geçişlerin açılması çağrısında bulundu.

İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI MARTİN: OLANLAR, İSRAİL'İN GAZZE'Yİ YASA DIŞI BİÇİMDE ABLUKAYA ALMASININ SONUCUDUR

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırının, "İsrail'in Gazze'yi yasa dışı biçimde ablukaya almasının sonucu olduğunu" söyledi.

Martin, Cork bölgesinde yaptığı açıklamada, İsrail'in Dublin Büyükelçisinin olanlara ilişkin kendilerine ayrıntılı bilgi sunması için bakanlığa çağrıldığını, İrlanda'nın Tel Aviv Büyükelçisinin de İsrailli yetkililerle temas halinde olduğunu bildirdi.

İsrail makamlarına, yardım konvoyunda yer alan İrlanda vatandaşlarının güvenliğini sağlama konusundaki yükümlülüklerini hatırlatan Martin, "İnsanların hayatlarını kaybetmesine gerek yoktu. Tüm bu olanlar, İsrail'in Gazze'yi yasa dışı biçimde abluka altına almasının doğrudan sonucudur" diye konuştu.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle gün içinde görüşmesi beklenen İsrail Büyükelçisi Zion Evrony'nin, Meclis Dışişleri Komitesinin bu hafta yapacağı olağanüstü toplantıya da çağrıldığı bildirildi.

Öte yandan bazı teknik aksaklıklar nedeniyle konvoyunun gerisinde seyrettiği belirtilen İrlanda bandıralı "Rochel Corrie"deki yardım gönüllülerinin de güvende olduğu kaydedildi.

Gazze'de 2003'te İsrail ordusuna ait bir buldozerin altında kalarak ölen Amerikalı barış gönüllüsünün adının verildiği 1200 tonluk yük gemisi "Rachel Corrie", konvoya katılmak üzere ay ortasında İrlanda'nın Dundalk limanından demir almıştı.

İrlanda Dışişleri Bakanı Martin, İsrail'in geçiş izni vermemesi üzerine şubat ayında Mısır üzerinden giriş yaptığı Gazze'deki durumu "insanlık dışı ve kabul edilemez" olarak nitelemiş, uluslararası topluma "Gazze ablukasına son vermesi için İsrail üzerindeki baskının artırılması" çağrısında bulunmuştu.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BU OLAY, SİYONİST İSRAİL REJİMİNİN ZALİM VE KATİL ÇEHRESİNİ BİR KEZ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI

İran, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırarak "zalim ve katil çehresini bir kez daha gösterdiğini" bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırarak sivilleri öldürmesi ve yaralamasını yayımladığı bildiriyle kınadı.

"Bu olay, siyonist İsrail rejiminin zalim ve katil çehresini bir kez daha gün yüzüne çıkardı" ifadesi kullanılan bildiride, 5 bin kadar masum sivilin ölmesi ya da yaralanmasıyla sonuçlanan Gazze saldırısının henüz hafızalardaki tazeliğini koruduğu sırada, gemideki yardımseverlere saldırı yapıldığına dikkat çekildi.

"Uluslararası tüm kurallar hiçe sayılarak, Gazze'nin İsrail tarafından insanlık dışı bir şekilde ablukaya alınması sürüyor" denilen bildiride, yeni saldırının da uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtilerek şöyle devam edildi:

"Uluslararası toplumun ve uyanık vicdanların, saldırgan, işgalci ve katil İsrail rejimi karşısında kesin tavır almalarının zamanı gelmiştir. İran, tüm Arap ve İslam ülkelerinden birlik ve beraberlik içinde bu rejim karşısında durulmasını istiyor. Batı dünyası da çifte standart politikalarını bir kenara bırakarak siyonist rejimi desteklemekten vazgeçsin."

İsrail'in hiçbir uluslararası kurala bağlı olmadığının son saldırıyla bir kez daha anlaşıldığı belirtilen bildiride, "Uluslararası tüm kuruluşlar süregiden İsrail saldırılarını kesin bir dille kınamalı. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanıp acil olarak bu konuda adım atmalı" denildi.

İran'ın, saldırı kurbanlarının aile ve yakınlarının acılarını paylaştığı ifade edilen bildiride, cesur ve direnişçi Filistin halkına olan desteğin süreceği belirtildi.

İRAN, İSRAİL İLE TÜM İLİŞKİLERİN KESİLMESİNİ İSTEDİ

İran, uluslararası camiadan, İsrail ile tüm ilişkileri kesmesini istedi.

Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırarak sivil yardımseverleri öldürmesi ve yaralamasını, ''Bu katliam, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Devlet terörünün ve korsancılığın bir göstergesidir'' sözleriyle kınadı.

''Siyonist rejim, uluslararası hukukun hiçbir kuralına bağlı olmadığını yine gösterdi'' diyen Vahidi, ''Bu olay, samimiyetlerini göstermeleri açısından insan hakları iddiasındakiler için büyük bir imtihandır'' dedi.

İranlı Bakan, ''Siyonist İsrail rejimiyle diplomatik, iktisadi ve siyasi ilişkiler tamamen kesilmeli. Bu rejime her alanda yaptırım uygulanmalı. Uluslararası toplum bu vahşilik karşısında durmalı'' ifadelerini kullandı.

''İnanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı İsrail'in pişman edilmesini'' isteyen Vahidi, ''İslam ülkeleri ile adalet ve barıştan yana olan tüm ülkeler, tek vücut olup, kan içici İsrail rejimine unutulmaz bir ders vermeli'' diye konuştu.

Vahidi, ''İsrail'in bu vahşi saldırısıyla kendi sonu için geri sayım süreci başlattığını'' söyledi.

İsrail'in yardım gemisine saldırısında şehit olanların yakınlarına baş sağlığı dileklerinde bulunan Vahidi, Filistin halkına desteklerinin süreceğini söyledi.

Vahidi, ''siyonist İsrail rejiminin nükleer silahlardan arındırılması için adım atmayan ABD, Avrupa ülkeleri ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) uluslararası topluma hesap vermesi gerektiğini'' de söyledi.

LÜBNAN'DAN TEPKİ

Lübnan Başbakanı Saad Hariri de İsrail'in saldırısını kınadı.

Hariri, saldırının bölgede gerilimi artıracak tehlikeli ve delice bir safha olduğunu belirtti.

İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI FRATTİNİ: SALDIRI BİZLERİ ŞOKA UĞRATTI

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun'daki terör saldırısı, hem de İsrail'in Gazze'ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.

Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

HOLLANDA, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRIP AÇIKLAMA İSTEYECEK

Hollanda, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan uluslararası filoya düzenlediği baskın konusunda İsrail büyükelçisinden "açıklama" yapmasını ve bir soruşturma açılmasını isteyeceğini bildirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen yayınladığı açıklamada, İsrail'in Lahey büyükelçisinden bugün açıklama isteyeceğini belirterek, "Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bart Rijs de, gemilerde Hollandalı olup olmadığını bilmediğini söyledi.

NORVEÇ: SALDIRI KABUL EDİLEMEZ

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, İsrail ordusunun yardım gemilerine saldırması için "kabul edilemez" dedi ve İsrail'in Oslo büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrıldığını kaydetti.

Stoltenberg, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Koşulları ne olursa olsun sivil yardım görevlilerine karşı askeri saldırı düzenlemek kabul edilemez, filoda 3 Norveçli bulunuyordu, akıbetleri bilinmiyor" dedi.  

BELÇİKA'DAN İSRAİL SALDIRISINA "OLDUKÇA ORANTISIZ" TEPKİSİ

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu söyledi.

Belçika devlet kanalına konuşan Vaneckere, İsrail'in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin "son derece üzüntü verici olduğunu" ifade etti.

Saldırı anında yaşananlarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Vaneckere, İsrail'in barış içinde yaşaması gerektiğini vurguladı.

FİLİSTİN BÜYÜKELÇİLİĞİ: BARBARCA SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Filistin'in Ankara Büyükelçiliği, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine saldırısı konsunda, "İsrail tarafından Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Saldırı, dört yıldan fazladır kuşatma altında yaşayan mazlum bir halkın yardımına dünyanın her tarafından gelen sivillere karşı yapılan organize bir devlet terörüdür. Saldırı, uluslararası kanunu hiçe sayarak ve Gazze'de yaşayan insanlarımıza, insan haklarına, uluslararası kanunu savunan ve kafileyi düzenleyen sivil toplum örgütlerine karşı yapılan barbarca saldırıdır.

Yaşanan olayları teessüfle kınıyor, insanlarımızın ve insanlarımızı destekleyen sivil örgütlerin yanında olduğumuzu bildiriyoruz" denildi.

Açıklamada, bu bağlamda, uluslararası kamuoyuna, BM ve uluslararası dörtlüye, uluslararası kanunlara göre suç işleyen ve İsrail'e hükmeden çeteyi durdurması için görev ve sorumluluk almaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Filistin'in Ankara Büyükelçiliğinin açıklamasında, sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanarak cezalandırılmasını talep ettikleri belirtildi.

İRAN, İKT, BMGK VE ULUSLARARASI TOPLUMU GÖREVE ÇAĞIRDI

İran, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı karşısında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, İsrail'in, Filistin halkına insani yardım götüren gemilere saldırısını sert bir dille kınayarak tüm ülke ve halkların İsrail'e karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Burucerdi, ''Siyonist İsrail rejiminin bu hareketi aslında tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Bütün dünya, katil İsrail rejimiyle mücadele için ayağa kalkmalı. İnsanlık dışı bu hareketi şiddetli bir şekilde kınamak amacıyla girişimlerde bulunmalı'' dedi.

İnsani yardım gemilerinin onlarca ülkeden katılım ve haftalar süren hazırlık sonrası yola çıktığını belirten Burucerdi, ''gemilerdeki insanların hedefinin kutsal olduğunu'' söyledi.

İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) bu saldırı karşısında derhal harekete geçmesini isteyen Burucerdi, ''BM Güvenlik Konseyi, acil ve olağanüstü toplanarak siyonist İsrail'i kınamalı ve işgalci rejimi cezalandırıcı kararlar almalı'' diye konuştu.

Devlet televizyonu da haberinde İsrail saldırısını ''vahşice ve insanlık dışı'' olarak adlandırdı ve ''siyonist güçlerin saldırısında hayatını kaybedenler için'', ''şehit'' nitelemesini kullandı.

ESAD VE HARİRİ'DEN ORTAK KINAMA

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırıyı kınadılar.

İki liderin ortak bildirisinde, "Suriye Arap Cumhuriyeti ve Lübnan Cumhuriyeti, İsrail'in bu sabah, yıllardır abluka altında yaşayan Filistin halkına insani yardım taşıyan 'Özgürlük Filosu' gemilerinde bulunan sivillere karşı düzenlediği vahşi saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verildi.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, sabah saatlerinde Şam'da bir araya gelen Esad ve Hariri'nin bölgesel gelişmeleri de değerlendirdiklerini bildirdi.

LÜBNAN CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN: İNSANLIĞA KARŞI BİR SUÇ

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "insanlığa karşı bir suç" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Süleyman, yaptığı açıklamada, İsrail'in gemilerdeki ölümlerden sorumlu olduğunu belirtti ve uluslararası kuruluşları tepki göstermeye çağırdı. Süleyman, BM Güvenlik Konseyinin de hemen toplantıya çağrılmasını istedi.

Süleyman, "İçinde ambargo altındaki Filistinlilere götürülmek için yardım malzemesi ve farklı ülkelerden yardım için giden gönüllülerin bulunduğu gemilere İsrail'in saldırması, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" ifadelerini kullandı.

Bu arada, Gazze'deki Hamas yönetimin Başbakanı İsmail Haniye'nin Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman'ı arayarak, İsrail saldırısı konusunda bilgi verdiği ve Lübnan'dan BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı olarak yardımcı olmasını istediği belirtildi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri de, bugün bulunduğu Şam'da, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile birlikte İsrail'in saldırısını kınayan açıklamada bulunmuştu.

PAKİSTAN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINADI

Pakistan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze'ye insani yardım götüren konvoya yönelik saldırının şiddetle kınandığını belirtildi.

Açıklamada, "vahşice yapılan bu saldırının insan halklarının ihlali olduğu" kaydedildi.

KANADA'DAKİ İSRAİL BAŞBAKANI BİLGİLENDİRİLDİ

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kanada'ya bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırılar ile ilgili bilgilendirildiğini bildirdi. Kanada ziyareti sonrası ABD'ye geçecek Netanyahu'nun ABD Başbakanı Barack Obama ile görüşmesi planlanıyordu.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırması sonucu Netanyahu'nun ziyaretini yarıda kesim ülkesine geri dönüp dönmeyeceği konusunun ise henüz netlik kazanmadığı belirtiliyor.

GEMİLERDE İNGİLİZ VATANDAŞLARI DA VAR

BAŞBAKANLIK VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE PROTESTO YAPILACAK

İsrail'in saldırdığı Gazze'ye yardım götüren gemilerde İngiliz vatandaşlarının da bulunduğu belirtiliyor.

Gazze'ye geçen Ocak ayında yine yardım götüren "Filistin'e yol açık" konvoyuna da katılan İngiliz vatandaşlarının yanı sıra İngiltere'de oturma izni bulunan İranlı, Iraklı ve Filistinlilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişinin gemilerde olduğu öğrenildi.

"Filistin'e yol açık" konvoyuna destek veren ve katılan İngiltere'nin eski Respect partisi milletvekili George Galloway'in ise gemide bulunmadığı, ancak arkadaşlarının gemide olduğu, sabah erken saatlerden bu yana da bu kişilerden haber alınamadığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, bugün başkent Londra'da Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığının önünde protesto gösterilerinin yapılması bekleniyor.

İNGİLİZ SAVAŞ KARŞITI DERNEĞİNDEN İSRAİL'E KINAMA

İngiliz Savaşı Önleme Koalisyonu, İsrail'in yardım gemilerine saldırısını sert bir şekilde kınandı. Yazılı bir açıklama yapan dernek yetkilileri, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın saldırıya yönelik tepkisini de aktardı.

Yardım gemisine yapılan saldırıda en az 10 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan açıklamada, "Bu olay İsrail'in uluslararası hukuka göre kınandığını gösteren en son olaylardan biridir. Gemideki yüzlerce yardım sever silahsız ve iyi niyetliydi." denildi.

İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesinde uluslararası hukuk ve toplumun görüşlerini hiçe saydığı belirtilen açıklamada, "Gazze'nin 2009'da bombalanması ve hala devam eden blokaj tüm dünyanın tepkisi çekiyor. Yapılan yardım girişimleri, blokaj altında yaşayan Gazzelilere yardım eli uzatmayı amaçlıyordu. " ifadelerine yer verildi.

Savaşı Önleme Derneği, İsrail'in gemiye saldırma kararını ise, 'küstahça' olarak değerlendirdi. Açıklamada ayrıca İsrail'in söz konusu bölgeye her türlü iyi niyetli yardımı önlemeyi hedeflediğini aktardı. Dernek, başta İngiliz hükümti olmak üzere tüm AB liderlerinden olayı kınamalarını talep etti.

AVUSTURYA DIŞİŞLERİ BAKANI SPİNDELEGGER: BU İNSANLIK DIŞI SALDIRININ ACİLEN AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASINI BEKLİYORUZ

İSRAİL'İN VİYANA BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere askeri operasyon düzenlemesi Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından sert bir dille protesto edildi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, İsrail saldırısını "insanlık dışı ve şoke edici bir saldırı" olarak niteleyerek, "bu insanlık dışı saldırının acilen ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulmasını beklediğini" söyledi.

İsrail hükümetine de çağrıda bulunan Spindelegger, Gazze'ye uyguladığı abluka politikasına son vermesini ve gelecekteki olası çatışmalara karşı gerekli tüm önlemleri almasını istedi.

Spindelegger ayrıca, İsrail'in Viyana Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.

Bu arada Avusturya basını, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail askerlerinin saldırısını detaylı bir şekilde okurlarına duyurdular.

HABERLER KAŞISINDA ALMANYA ŞAŞKIN

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in gemilere yaptığı saldırıdan büyük endişe duyduklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle adına Cihan'a açıklama yapan bir sözcü, bölgeden gelen ilk haberlerin kendilerini hayret ve şaşkınlığa düşürdüğünü belirtti. Sözcü, olayla ilgili kapsamlı bilgi edinmeye çalıştıklarını söyledi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI WESTERWELLE: DERİN ENDİŞE DUYUYORUM

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, milletvekilleriyle şimdiye kadar bağlantı kurulamadığını söyledi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI WESTERWELLE, İSRAİLLİ MEVKİDAŞINDAN OLAYIN KAPSAMLI ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'dan, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırının kapsamlı şekilde araştırılmasını istedi.

Alman hükümetinin sözcüsü Ulrich Wilhelm yaptığı açıklamada, Westerwelle'nin Lieberman'ı bugün telefonla aradığını ve olayın kapsamlı bir şekilde araştırılmasını istediğini belirtti.

Alman hükümetinin eylemi şaşkınlıkla karşıladığını ifade eden Wilhelm, olayda insanların hayatlarını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını bildirdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması çağrısında da bulunan Wilhelm, Hamas'ın da İsrail'in varolma hakkını kabul etmesi ve terörden vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

Wilhelm, yardım gemilerinde bulunan 5 Alman vatandaşı ile ilgili durumunun en hızlı şekilde açıklığa kavuşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yardım gemilerinde 2'si Federal milletvekili 5 Alman bulunuyor.

AHMEDİNEJAD: İSRAİL SONA YAKLAŞIYOR

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının "gayri insani" olduğunu söyledi. İran lideri, saldırının İsrail'in yok olmasına da yardım edeceğini savundu.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, daha önceleri de İsrail'in yok olacağına dair beyanatlarda bulunmuştu. İsrail de bu yüzden Ahmedinejad'ın sözlerini tehdit olarak kabul ederken, Tahran yönetiminin nükleer çalışmalarına nükleer silah üreteceği korkusuyla karşı çıkıyordu.

İran Cumhurbaşkanı, IRIB'e yaptığı açıklamada "Siyonist rejimin Filistinlilere karşı gayri insani hareketleri ve Gazze halkına insani yardımı önlemesi, Siyonist rejimin gücünü değil zayıflığını gösteriyor." dedi. Ahmedinejad, "Bütün bunlar iğrenç ve sahte rejimin sonunu ve yok olmaya yaklaştığını gösteriyor." diye konuştu.

GEMİDEKİ AVUSTRALYALI GAZETECİLERDEN DE HABER ALINAMIYOR

Gazze'ye yardım götüren gemilerdeki Avustralyalı iki gazeteciden de haber alınamadığı bildirildi.

Gazze'ye yardım götüren gemilerde bulunan Avustralyalının Fairfax gazetesi muhabiri Paul McGeough ve fotoğrafçı Kate Geraghty'den haber alınamadığı bildirildi. Fairfax gazetesinden bir yetkili, iki gazetecinin de gemilerdeki olayları takip etmek için görevlendirildiklerini ifade etti. Yetkili, gazetecilere ulaşamadıklarını ve İsrail'in saldırı öncesi sinyalleri bloke etmeye başladıklarını kaydetti. Fairfax yetkilisi, "İstail saldırı öncesi iletişim ağlarını engellemeye başlamıştı. En son görüşmeden sonra gazetecilerimiz ile iletişim sağlayamıyoruz." dedi.

İSRAİL, ATİNA'DA BÜYÜK BİR GÖSTERİYLE PROTESTO EDİLECEK 

İsrail güçlerinin, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren gemilere saldırıda bulunması, Atina'da düzenlenecek büyük bir gösteriyle protesto edilecek. Yunanistan organizasyon heyetinin öncülerinden Maistros Yanis, "İsrail'in terörist bir ülke" olduğunu ileri sürdü.

"Gazze için bir gemi" kampanyasının Yunanistan organizasyon heyetinin öncülerinden Maistros Yanis, Cihan'a son gelişmleri değerlendirdi. Maistros, Dışişleri Bakan Vekili Druças'ın İsrail Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdığı bilgisini verdi. Maistros, İsrail tarafından yapılan saldırıyı insanlık dışı bulduğunu ifade etti. İsrail'i protesto etmek için hazırlık yaptıklarını söyleyen Maistros şöyle konuştu: "Bugün akşam 19:00'da Atina'daki İsrail Büyükelçiliği önünde büyük bir gösteri düzenleyeceğiz. Sabah saatlerinden itibaren Yunan halkına çağrıda bulunuyoruz. Katılımın çok büyük olacağını düşünüyoruz." dedi.

Maistros açıklamalarını şöyle sürdürdü: "İsrail'in uluslararası sularda yaptığı bir korsanlıktır. İsrail, terörist bir ülkedir. Gerçek mermilerle insani yardım taşıyan filoya saldırmıştır." İsrail ve Yunan hükümetinden taleplerde de bulunan Maistros, bunları şöyle sıraladı: "Rehineler derhal serbest bırakılsın. Gemiler derhal serbest bırakılsın. Yunanistan ve İsrail arasında yapılmakta olan ortak askeri tatbikat acilen durdurulsun.

Yunanistan ve İsrail'in ortak askeri tatbikatı, 25 Mayıs'ta başlamıştı. ''Minoas 2010'' adını taşıyan tatbikat, 3 Haziranda son bulacak. İki ülkenin askeri işbirliği çerçevesinde eğitim amacı taşıyan tatbikat Ege, İyon Denizi ve ana karada icra ediliyor.

Gazze'ye yardım götüren 2 Yunan gemisinde, Yunan, İsveç, Tunus ve Mısırlı toplam 43 yolcu bulunuyordu. MAVİ MARMARA gemisinde ise Plionis Dimitrios ve Hacıstefanu Aristidis Kiriakos adlı 2 Yunan uyruklu yolcu bulunuyordu. MAVİ MARMARA'da bulunan bu Yunan yolculardan birinin ağır yaralandığı gelen bilgiler arasında.

İRLANDA'DA GEMİYE SALDIRI ENDİŞESİ

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze'ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.

İSRAİLLİ DERNEK, GEMİYİ SALDIRIYI PROTESTO EDECEK

İsrailli sivil toplum kuruluşu Gush Shalom, İsrail askerlerinin Gazze'ye gelen yardım gemilerine düzenlediği saldırıyı protesto etme kararı aldı. Shalom'dan yapılan açıklamada gösterinin, Özgür Gazze eylemcilerinin gözaltına alındığı Ashdod'da düzenleneceği aktarıldı.

İSVEÇ, İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI; AB'NİN TEPKİ GÖSTERMESİNİ İSTEDİ

İsveç, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Avrupa Birliği'nin de olaya tepki göstermesini istedi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, "Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz" dedi.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.

İsrail'in Stockholm Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildiren Bildt, durumu değerlendirdiklerini olay sırasında nelerin yaşandığını anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, ''Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi.

Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail'e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti.

11 İSVEÇLİ BULUNUYOR

Bu arada, Gazze'ye yardım götüren konvoydaki bir gemide İskandinav ülkeleri İsveç ve Norveç'ten de yardım kuruluşları temsilcilerin bulunduğu ve bunların arasında İsveç Meclisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ile birlikte 11 İsveçli'nin yer aldığı açıklandı.

Kaplan'ın mensubu olduğu Çevre Partisi'nin sözcüsü Peter Eriksson, durumun ''çok ciddi'' olduğunu ve uluslararası tepkinin ''çok güçlü'' olması gerektiğini söyledi.

Sözcü, gemide bulunan Kaplan ile saldırının başladığı sabah 05.00'e kadar sürekli telefonla görüşebildiklerini, ancak saldırıdan sonra temasın  kesildiğini, bu nedenle endişeli olduklarını kaydetti.

Mehmet Kaplan ile birlikte İsveç'ten tanınmış doktorlar ile tarihçi, yazar ve yardım kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu belirtildi.

İsveç Sol Parti'den milletvekili Hans Linde imzasıyla yayımlanan açıklamada da İsveç'in İsrail'i kınaması istendi. Açıklamada, ''İsrail hükümeti, kendi tarih kitaplarını kanla yazıyor'' ifadesini kullanıldı.

İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI MARTİN: BÜYÜK ENDİŞE İÇİNDEYİZ

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı düzenlediğine ilişkin haberlerle ilgili olarak, "büyük endişe içinde olduklarını" bildirdi.

Martin, yaptığı açıklamada, yardım gemilerinde bulunan 9 İrlanda vatandaşının akıbetini araştırdıklarını belirterek, "Eğer ölümler doğrulanırsa, bu, İsrail ordusunun insani bir misyona yönelik tamamen kabul edilemez bir tepkisi olacaktır" dedi.

Bu arada İsrail'in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony'nin, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı, görüşmenin öğleden sonra yapılmasının beklendiği bildirildi.

MISIR DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Mısır'ın İsrail'in Kahire'deki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdığı bildirildi.

Mısır devlet televizyonunun haberinde, "Mısır'ın 'Özgürlük Konvoyu'na yönelik olayları takiben, Kahire'deki İsrail büyükelçisini çağırdığı" belirtildi. Haberde, başka ayrıntı verilmedi.

PAKİSTAN: ULUSLARARASI HUKUK İHLALİ
 

Haber 7-AA-CİHAN

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT