1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uluslararası Af Örgütü: BM Krizlerde Başarısız
Uluslararası Af Örgütü: BM Krizlerde Başarısız

Uluslararası Af Örgütü: BM Krizlerde Başarısız

Uluslararası Af Örgütü, BMGK'nin Suriye, Irak, Gazze, İsrail ve Ukrayna gibi ülkelerdeki krizlerle başetmede başarısız olduğunu bildirdi, BMGK’nın daimi üyelerini "büyük mezalimlerde veto haklarını kullanmamaya" çağırdı.

25 Şubat 2015 Çarşamba 01:53A+A-

Af Örgütü'nün her yıl yayınladığı "Dünya'daki İnsan Haklarının Durumu" raporunda, dünya liderlerinden sivilleri şiddetten korumak için daha hızlı kararlar almaları istendi. Örgütün yıllık raporunda, 2014 yılı boyunca 160 ülkede insan haklarının durumu ele alındı.

Raporda, dünyada daha fazla sivilin silahlı grupların riski altında olduğu, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, insani ve mülteci krizinin kötüleştiği bildirildi. 

Uluslararası Af Örgütü'nün Genel Sekreteri Salil Shetty, "2014, milyonlarca insan için şiddet dolu, korkunç bir yıl oldu. Devletlerin ve silahlı kuvvetlerin ihlalleri ile krizlere karşı verilen uluslararası tepki utanç verici ve etkisiz oldu. Birleşmiş Milletler, 2. Dünya Savaşında gördüğümüz korkunçluklara bir daha şahit olmayalım diye 70 yıl önce kuruldu. Bugün ise hala büyük ölçekli şiddet olayları ve bundan kaynaklanan mülteci krizleri yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Raporda 2015-16 yılları için tahminlerde de bulunuldu. "Dünya liderleri acil önlemler almadıkça, insan haklarının önümüzdeki yıllardaki durumu iç açıcı değil" denilen raporda, daha fazla insanın zalim askeri grupların boyunduruğunda yaşamak zorunda kaldığı, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı önlemler alındığının görüldüğü ve mülteci krizlerinin büyüdüğü belirtildi. 

Suriye, Irak, Gazze, İsrail ve Ukrayna gibi ülkelerde yaşanan krizlerle başetmede Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin başarısız olduğunun belirtildiği raporda, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesine, "daimi üyeler veto haklarını soykırım ve büyük mezalimlerde kullanmamalı. Bu uluslararası toplum için büyük değişikliklere neden olabilir ve sivillerin yaşamlarını korumaya yardımcı olabilir" çağrısında bulunuldu.  

Raporda, "2014 yılında hükümetlerin güvenlik tehditlerine, temel insan hakları zayıflatarak karşılık verdikleri" belirtildi. Bu çerçevede Afganistan, Kenya, Nijerya, Pakistan ve Rusya gibi ülkelerdeki insan hakları ihlallerine değinildi. Türkiye ile ilgili ise, "Geniş çerçeveli anti-terör yasası, meşru hak olan ifade özgürlüğünü suç haline getirmek için kullanılmaktadır" denildi. 

Dünyadaki mülteci sorununa da değinilen raporda, 4 milyon Suriyelinin mülteci durumunda olduğu ve bu kişilere uluslararası toplumun daha fazla yardım etmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT