1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. Ulaştırma Bakanlığı'ndan Message ve FaceTime uyarısı
Ulaştırma Bakanlığı'ndan Message ve FaceTime uyarısı

Ulaştırma Bakanlığı'ndan Message ve FaceTime uyarısı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, iOS cihazları kullanan vatandaşları, iMessage ve FaceTime ayarlarını gözden geçirmeleri konusunda uyardı. Sayan, oluşabilecek güvenlik açığına karşı 'gerekirse geçici olarak devre dışı' bırakın dedi.

29 Aralık 2023 Cuma 21:33A+A-

Telefonlarda ve dijital ürünlerde açığa çıkan güvenlik sorunları son günlerde dikkat çekiyor. Konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir uyarı geldi.

Sayan, X sosyal medya platformundan iOS cihazlarındaki açıklara yönelik bir paylaşımda bulundu.

Sayan paylaşımında, kamuoyunda bahsi geçen iOS cihazlarındaki açıklara yönelik, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) bir süredir çalışmalar gerçekleştirdiğini bildirdi.

'CİDDİ GÜVENLİK AÇIKLARI TESPİT EDİLDİ'

Siber tehdit istihbarat çalışmalarıyla bu cihazları etkileyen ciddi güvenlik açıkları tespit edildiğine dikkati çeken Sayan, anılan kritik açığın, cihazların tam kontrolünün ele geçirilmesi ve kullanıcı verilerinin çalınması riskini barındırdığını belirtti. Sayan, yaptıkları çalışmalarla, 16 komuta kontrol sunucusunun tespit edildiğini ve bunların USOM zararlı bağlantılar listesinde yayınlanarak engelleme işlemi gerçekleştirildiğini ifade etti.

"GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI İÇİN HAZIRIZ"

Tehdide yönelik SOME İletişim Platformu (SİP) aracılığıyla, ilgili ekibe gerekli bilgilerin verildiğini belirten Sayan, şunları söyledi:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuz konuyla ilgili Apple'dan açıklama talep etti ve aynı zamanda soruşturma başlattı. Uluslararası kamuoyu ile gerekli önlemlerin acil olarak alınması için hazırız. Küresel siber zafiyetlere karşı ciddi yaptırımların uygulanması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Dijital izleme ve siber casuslukla mücadele, milli güvenliğimizin ayrılmaz parçasıdır.

'GÜVENİLİR OLMAYAN KAYNAKLARDAN UYGULAMA İNDİRMEYİN'

Sayan, söz konusu işletim sistemine sahip cihazları kullanan vatandaşları uyararak, şunları kaydetti:

iOS işletim sistemini en güncel sürüme yükseltin. iMessage ve FaceTime ayarlarınızı gözden geçirin ve gerekirse geçici olarak devre dışı bırakın. Güçlü parolalar kullanarak hesap güvenliğinin sağlayarak, düzenli aralıklarla parolaları güncelleyin. Çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.

Şüpheli veya tanımadığınız kişilerden gelen mesajlara dikkat edin. Güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama yüklemekten kaçının. Zararlı veya tanımadığını bağlantılara tıklamaktan kaçının. Kullanılan uygulamalara verilen izinlerin düzenli olarak kontrol edin. Uygulamaların kamera, mikrofon, fotoğraf gibi hassas verilere erişimlerini sınırlandırın. Kablosuz bağlantı özelliklerinin sadece ihtiyaç duyulduğu durumlarda aktifleştirin. Konum servislerini yalnızca gerektiğinde kullanın ve gereksiz uygulamaların konum servislerine erişimleri kısıtlayın. Safari web tarayıcısı uygulamasında kullanıcı adı ve parola bilgilerinin otomatik tamamlanmasını engelleyin.

 

HABERE YORUM KAT