1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ukrayna'da Anlaşma İmzalandı
Ukrayna'da Anlaşma İmzalandı

Ukrayna'da Anlaşma İmzalandı

Ukrayna'da iktidar ile muhalefet arasında süren müzakerelerin ardından taraflar, ülkedeki krizin çözümüne yönelik anlaşmayı imzaladı.

21 Şubat 2014 Cuma 20:03A+A-

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet temsilcileri arasında ülkedeki krizin çözümüne yönelik anlaşma imzalandı.

Taraflar arasında anlaşmanın imzalanması konusunda bu sabah mutabakat sağlamasının ardından, Avrupalı yetkililerin hazır bulunduğu Devlet Başkanlığı binasında bir araya gelen Yanukoviç ile muhalefet liderleri Arseniy Yatsenyuk, Vitaliy Kliçko ve Oleg Tyagnibok anlaşmaya imza koydu.

Anlaşmada şunlar kaydedildi:

"Ukrayna'da can kayıplarına yol açan trajik olaylardan endişeleniyoruz. Kan dökülmesini hemen durdurmak için çaba göstermek ve krizin siyasi yolla çözülmesi için taraflar aşağıda belirtilen anlaşmayı imzaladı:

1. Söz konusu anlaşmanın imzalanmasından sonra 48 saat içerisinde, 2004 anayasasına dönülmesini öngören özel yasa kamuoyuna duyurulacak. İmzalayan taraflar, 10 gün içerisinde koalisyon oluşturarak ulusal birlik hükümetini kurmayı öngörüyor.

2. Devlet Başkanı, parlamento ve hükümetin yetkilerini dengeleyecek anayasal reformlar hemen başlatılacak ve Eylül 2014'e kadar tamamlanacak.

3. Devlet başkanlığı seçimleri Aralık 2014'ten geç olmamak suretiyle yeni anayasasının kabul edilmesinden hemen sonra yapılacak.

4. Son şiddet olaylarının araştırılması iktidar, muhalefet ve Avrupa Konseyi'nin ortak nezareti altında yapılacak.

5. Hükümet, olağanüstü hal ilan etmeyecek. İktidar ve muhalefet güç kullanmaktan kaçınacak.

Parlamento, 17 Şubat 2014'te ilan edilen yasadaki suçları da içeren üçüncü af yasasını kabul edecek.

Her iki taraf da işgal edilen kamu binaları, cadde ve parkların boşaltılması yoluyla şehir ve köylerdeki hayatın normalleştirilmesi için büyük çaba sarf edecek.

Yasa dışı silahlar, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 24 saat içerisinde İçişleri Bakanlığı birimlerine teslim edilecek. Belirtilen süreden sonra, yasa dışı silah bulundurma ve taşıma suçlarında mevcut yasalar geçerli olacak.

6. Fransa, Almanya ve Polonya dışişleri bakanları ve Rusya Devlet Başkanının Özel Temsilcisi, şiddet ve çatışmanın tüm biçimlerinin derhal durdurulması için çağrıda bulunuyor."

Parlamento Başkanı Vladimir Ribak, Dışişleri Bakanı Leonid Kojara ve Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andrey Kyuyev ile AB ülkelerinin Kiev'deki büyükelçileri da anlaşmanın imzalanması sırasında hazır bulundu. Sürece ilk başta katılan Rusya Devlet Başkanının Özel Temsilcisi Vladimir Lukin ise törene katılmadı.

İmza töreni öncesinde, Tyagnibok'un önerisi üzerine son olaylarda ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Parlamento 2004 anayasasına dönülmesini kararlaştırdı

Ukrayna parlamentosunun bugünkü oturumunda, devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın devlet başkanı, hükümet ve parlamento arasında dengelenmesini öngören 2004 yılındaki anayasaya geri dönülmesiyle ilgili yasa kabul edildi. Yasa için 386 milletvekili "evet" oyu kullandı.

Yanukoviç ile muhalefet arasında imzalanan anlaşma ile devlet başkanı seçimlerinin, Aralık 2014'ten geç olmamak şartıyla yeni anayasanın kabul edilmesinin hemen ardından yapılması karara bağlandı. Anlaşma ayrıca devlet başkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini dengeleyecek anayasal reformların hemen başlatılarak Eylül 2014'e kadar tamamlanmasını düzenliyor.

Af yasası kabul edildi

Öte yandan Parlamento, gösteriler sırasında meydana gelen olaylarla ilgili protestocuların takip edilmesi ve cezalandırılmasını yasaklayan af yasasını da kabul etti.

Yasa, parlamentodaki ilk görüşmede kabul edildi. Oylamada 395 milletvekilinin 372'si evet oyu kullandı.

Ukrayna parlamentosu, İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko'nun görevden alınmasını da kararlaştırdı.

NATO: Anlaşma reformların yolunu açmalı

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, "Bu anlaşma korkunç kan ve acıyı durdurmalı, demokratik diyalog ve reformların yolunu açmalı" ifadesini kullandı.

Rasmussen, NATO'nun Ukrayna'da reform sürecini desteklemeye kararlı olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

ABD de anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, anlaşma kapsamındaki ilk adımların bir an önce hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa, Polonya ve Almanya dışişleri bakanlarının çabaları ve Rusya’nın tanıklığında yapılan anlaşmanın, ABD'nin, şiddetin azaltılması, anayasal değişiklik, koalisyon hükümeti ve erken seçimlere yönelik çağrılarıyla uyuştuğunu kaydetti.

Carney, “Şimdi odaklanılması gereken, bu anlaşmanın uygulanması için somut eylemlerin olması ki, biz de bunu yakından takip edeceğiz” ifadesini kullandı. 

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT