1. HABERLER

  2. HABER

  3. Üç Balyoz Sanığına Vekâleten Terfi
Üç Balyoz Sanığına Vekâleten Terfi

Üç Balyoz Sanığına Vekâleten Terfi

Terfi listesindeki Balyoz sanıklarından beşi yerinde kaldı, altısının yeri değişti. Yeri değişenlerden üçü 'vekaleten terfi' etti. Yani bu askerler, terfi ettirilmedilerse de genelde bir üst seviyedeki rütbelilerin kumandasındaki yerlere ‘vekâleten’ atand

10 Ağustos 2010 Salı 00:49A+A-

Yüksek Askeri Şûra'ya (YAŞ) ilişkin atama kararnamesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla Balyoz Davası sanığı 11 general ve amiralin durumları netleşti. Bu yıl terfi listesinde yer alan ancak haklarındaki 'yakalama kararı' nedeniyle terfi ettirilmeyen 11 general ve amiralden beşi yerinde kaldı; altısının ise görev yeri değişti.

Görev yeri değiştirilen bir tümgeneral, bir tuğamiral ve bir koramiral ise, 'vekâleten terfi' etti. Yani bu askerler, terfi ettirilmedilerse de genelde bir üst seviyedeki rütbelilerin kumandasındaki yerlere 'vekâleten' atandılar.

'Vekâleten terfi' ettirilen askerler şöyle:

Hâkkari'de konuşlu 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, tümgeneral olarak kaldı. Ancak Ankara'da bulunan ve korgeneral seviyesindeki Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı'na atandı. Kocaeli'ndeki Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu, tuğamiral olarak kaldı ancak temsil düzeyi koramiral olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı'na atandı. Foça'daki Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Halil Helvacıoğlu da, tümgeneral olarak kaldı yine temsil seviyesi korgeneral düzeyindeki Ankara'da konuşlu Jandarma Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan vekilliğine atandı.

Diğer üç değişiklik

Yerleri değiştirilen Balyoz sanığı diğer askerlerin isimleri ve görev yerleri:  6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek K.K. EDOK Muhabere Destek Eğitim Komutanlığı'na, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz Harp Akademileri Kurmay Başkanlığı'na, 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ise İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'na atandı.

Beş asker yerinde kaldı

Terfi listesinde olup da terfi alamayan beş Balyoz sanığı eski görev yerinde kaldı. Bu beş askerin görev yerleri ise şöyle:

8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen ile Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın'ın görev yerlerinde bir değişiklik yapılmadı.

"Terör hassasiyeti"

Bu yılki atama kararlarında dikkat çeken bir diğer husus ise bazı isimlerin terfi etmesine ya da görev yeri değiştirilmesine karşın görev yerlerinin neresi olduğunun Resmi Gazete'de yer almaması oldu. Askeri kaynaklar, 'Subayların ve ailelerinin terör örgütünün hedefi haline gelmesinin önüne geçebilmek amacıyla böyle bir hassasiyet gösterildi' bilgisini verdi.

Geçen yılki YAŞ sonrasında atama kararnamesindeki tüm isimler yeni görev yerleri ile birlikte tek tek sıralanmıştı.

Tolga Akıner / Radikal

HABERE YORUM KAT