1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. Twitter algı operasyonu mu yürütüyor?
Twitter algı operasyonu mu yürütüyor?

Twitter algı operasyonu mu yürütüyor?

Bir Twitter kullanıcısı Paris'te yaşanan olaylarda Fransız polisinin şiddetine dikkat çekmek için bir yazı paylaştı. İlgili içeriğe Türkiye'de neler oluyor ibareleri eklendiği fark edildi.

30 Kasım 2020 Pazartesi 15:59A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Twitter’da bir kullanıcının Fransa’da yaşanan olaylar esnasında; bir gazetecinin polis tarafından darp edilmesini görselle beraber paylaştığı yazısına, twitter’ın otomatik ilgili dillere çevirisi “Türkiye'de neler oluyor” içeriğini paylaşıma dahil etti. 

Fransa’da son zamanlarda polis ve eylemciler arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken polisin orantısız güç kullandığı görülüyor. Olaylar esnasında polis ve göstericiler arasındaki çatışmayı fotoğraflamak isteyen bir gazeteci polisin şiddetine maruz kaldı. Olayda yaralanan gazetecinin olay sonrasında çekilen görüntülerini, Paris’te polis şiddeti olarak paylaşan gazetecilerin içerikleri diğer dillere değiştirilerek aktarıldı. Twitter’ın otomatik çeviri özelliği bu aktarımları, olayların Türkiye’de yaşandığı ve gazetecinin Türkiye’de darp edildiği bilgileri ile paylaştığı fark edildi.

Söz konusu paylaşımın diğer kullanıcılar tarafından da farklı dillere çevrilmesi istendiğinde benzer durumların yaşandığı fark edildi. Kullanıcılar ilgili içeriği kendi bulundukları ülkelerden veya kullandıkları dillere çevrilmesini ‘Twitter otomotik çevir’den talep etmesi ile beraber konuya alakasız olarak Türkiye’nin de dahil edildiğini fark ettiler.

Bu olay akıllara Twitter’ın algı operasyonu mu yürütüyor sorusunu getirdi. Twitter daha önce ABD seçimleri esnasında Trump’ın twitlerini engelleyerek, seçim sonuçlarında yanıltıcı bilgi paylaşımı yaptığını belirtmişti. Sosyal medyada yaşanan son olaylar Twitter’ın kimi kullanıcı hesaplarını da hiçbir gerekçe göstermeden kapatması ile birleştirilince Twitter’ın sosyal medya devi olarak inisiyatif alarak kullanıcı ve paylaşımları yönlendiriyor mu sorusunu akıllara getiriyor.

sibelkarkus-twitter0.jpg

sibelkarkus-twitter3.jpgsibelkarkus-twitter5.jpg

HABERE YORUM KAT