1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. "Tutuklu sayımız İran'da idam edilen insan sayısından az"
"Tutuklu sayımız İran'da idam edilen insan sayısından az"

"Tutuklu sayımız İran'da idam edilen insan sayısından az"

Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki ülkedeki tutuklu mahkum sayısının İran'da idam edilen insan sayısından daha az olduğunu söyledi.

08 Eylül 2023 Cuma 15:23A+A-

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, İran'daki yüksek infaz oranları sebebiyle isim vermeden Tahran yönetimini eleştirdi.

İran basınında yer alan habere göre, Muttaki geçen hafta, İran yönetiminin insan haklarını ihlal ettiğine ve bu ülkedeki idam cezası oranlarının yüksek olmasının endişe verici olduğuna dair açıklamalarda bulundu.

Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki, isim vermeden İranlı yetkililere seslendiği konuşmasında "Afganistan'da kapsayıcı bir hükümetin kurulmasını öneren sizler, ülkenizde böylesi bir hükümete sahip misiniz?" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Nisan 2023 tarihinde Özbekistan'da yapılan ortak bir toplantıda Afgan mevkidaşı Muttaki'ye "Bay Molla Muttaki, 21 aydır kapsayıcı bir hükümetin kurulmasını bekliyoruz." demişti.

Abdullahiyan'ın söz konusu açıklamaları Afganistan içinde tepkilere yol açmıştı.

Tahran yönetimi yetkililerine "Vatandaşlarınızın haklarını tanıyor musunuz?" şeklinde bir soru yönelten Muttaki, "Hapishanelerdeki mahkum sayımız sizin idam ettiğiniz insan sayısından daha az." dedi.

Muttaki ayrıca yine isim vermeden "Ülkenizde binlerce insan kayıp ancak hiç kimse bu konuda tek kelime söyleyemiyor." diye konuştu.

Çin'in ardından İran dünyada yıllık olarak en yüksek infaz gerçekleştiren ülke olarak biliniyor. İran'da 2022 yılında 582 kişi asılarak idam edilmişti.

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT

2 Yorum