1. HABERLER

  2. HABER

  3. TÜSİAD Başkanı Halaya Durdu, Kürtçe Mesaj Verdi
TÜSİAD Başkanı Halaya Durdu, Kürtçe Mesaj Verdi

TÜSİAD Başkanı Halaya Durdu, Kürtçe Mesaj Verdi

Türkiye'deki büyük sermayenin kuruluşu, Diyarbakır'da Kürtçe mesajlar verdi ve BDP yöneticileriyle halay çekti.

18 Aralık 2010 Cumartesi 13:22A+A-

İki gündür Diyarbakır'da temaslarda bulunan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD'ın Başkanı Ümit Boyner, Kürtçe konuştu ve Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Boyner, bir gece Diyarbakır'ın BDP'li belediye başkanı ile halaya kalkarken, hemen ertesinde de Kürtçe başladığı konuşmasında, "Artık kimsenin şehit olmasına veya dağ başında duasız ve namazsız gömülmesine tahammülümüz yok" dedi.

Önceki gece Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) 14. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi öncesi Class Otel'de verilen akşam yemeğinde Ümit Boyner, Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv ve işadamları, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'le birlikte halay çekmişti.

Dün ise TÜRKONFED'in Diyarbakır zirvesine katılan TÜSİAD Başkanı Boyner, konuşmasına Kürtçe başladı. Boyner'in, "Ji bo biratîyê, Ji bo aşitîyê, Ji bo wekhevbunê Diyarbekir mala meye (Kardeşlik, barış ve eşitlik için Diyarbakır bizim evimizdir)" sözleri, salondakiler tarafından alkışlandı.

Ümit Boyner daha sonra şunları söyledi: "Bu bölgede huzur olmadan Türkiye huzurlu olmayacaktır. Demokratik adımlar cesaret gerektirir. Burada herkese görev düşüyor. Belki biraz daha cesaret. Silahı gömdüğümüz, mayınlı günleri geride bıraktığımız günleri ümit edebiliriz. Artık gençlerin birbirini öldürmesine, şehit olmasına, hiçbir evladın dağ başında duasız namazsız gömülmesine tahammülümüz yok."

Konuşmasında geçmiş 70 yılda Kürt meselesine Kürt meselesi dememek için büyük gayret sarf edildiğini anlatan Boyner, "Şunca kahır çektik, 100 milyar dolar harcadıktan sonra meselenin ismini koyar noktaya geldik. Cesur kişiler zaman zaman bizi uyardı. Onları cezalandırdık. Kimini ölümle kimini cezaeviyle, kimini de sürgünle. Bu arada haram parayla servet edinildi. Olan, bağrı yanık kişilere ve hayatı kaydırılan nesillere oldu. Bir an önce ortak kaderi elbirliğiyle düzeltmeye çalışmalıyız." şeklinde konuştu.

Ümit Boyner, "devlet-kimlik meselesinde Türkiye'nin en önemli konusunu elbette Kürt meselesi olarak görüyoruz" ifadesini de kullandıktan sonra şunları kaydetti: "Mecliste temsil adaletinin sağlanabilmesi için yüzde 10 barajın indirilmesi; ifade özgürlüğü ile ilgili düzenlemeler Türkiye demokrasisi için ancak kazanımlar olur. Diyarbakır hapishanesinde olanlar için özür dilense; köy isimleri bir bir iade edilse."

HABERE YORUM KAT