1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkmendağı Direniyor!
Türkmendağı Direniyor!

Türkmendağı Direniyor!

Türkmendağı’nda son köyün de kaybedilmesi sonrası karşı saldırı başlatan direnişçiler Çümeren, Karamanlı ve İsa Pınarı’nda Beşşar Esed güçlerini püskürterek buraları yeniden ele geçirdi.

18 Haziran 2016 Cumartesi 05:06A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Bin yıllık Türkmen yurdu Bayırbucak'ın dağlık kesimi olan Türkmendağı'nda önceki gün kaybedilen noktalar direnişçilerce yeniden alındı. Sabah saat 4.00 sıralarında başlayan operasyonla Türkmendağı'nda Esed rejiminin işgal ettiği Sarraf, Çümeren, Burç el-Hayat, İsa Pınarı ve Karamanlı bölgeleri yeniden ele geçirildi.

Yaklaşık 200 direnişçi askerin katıldığı karşı saldırı sonucu, Esed militanları ve İran destekli şii milislerin 30'dan fazlası öldürüldü. Şiddetli patlama sesleri Hatay'ın Yayladağı ilçesinden de duyuldu. İdlib ve yakın cephelerden birçok grubun destek gönderdigi operasyon Bayırbucak Türkmenleri için hayatî öneme sahip bir saldırı niteliği taşıyordu.

“Hepimiz Öldürülünceye Kadar...”

Operasyon sonrası konuşan Sultan Abdülhamid Tugayı Komutanı Ömer Abdullah, “Bu operasyon bizim için ölüm kalım mücadelesi idi. Bu topraklarda müslümanlar kalmaya devam edecekler ve hepimiz öldürülünceye kadar Esed rejimi Türkmen diyarına sahip olamayacak.” diye konuştu.

Stratejik Tepeler Kaybedildi!

Bayırbucak, Rusya'nın savaşa girdiği Eylül 2015'den itibaren yoğun saldırıya maruz kaldı.

Hava, kara ve denizden yapılan bombardımana uzun süre direnen direnişçiler, Kızıldağ ve Burç el-Kasab gibi stratejik tepeleri kontrolünde tutmayı başaramadı. İki tepe birkaç kez rejim birliklerinden alınsa da yoğun bombardımana dayanamayan Türkmen birlikler, verdiği kayıpların ardından söz konusu tepelerden çekilmek zorunda kaldı.

Bölgede atış üstünlüğü sağlayan Esed güçleri ve destekçileri, Türkmendağı'nın komşusu Cebel Ekrad'daki ilerleyişiyle de direnişçilerin harekât alanını her geçen gün daralttı.

Nüfus 50 Binden 15 Bine Düştü!

Savaşın başladığı 2011 yılında yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Türkmendağı'nda nüfus, savaşla birlikte Türkiye'ye göç vererek 15 bine kadar düşmüştü.

Çadırlara yerleşen Türkmenler, Rusya'nın hava saldırılarıyla birlikte 6 ay önce güvenli köy kalmadığı gerekçesiyle Yayladağı sınırından Türkiye'ye alındı. Şu an bölgede yaklaşık bin kişi, sınırdaki sığınaklarda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Top Mermisine Fırtına Obüsleri Karşılık Verdi

Türkmendağı'nda çatışmalar sürdüğü sırada Görentaş Hudut Karakolu bölgesine Suriye'den atılan bir top mermisi düştü. Sınır mahallelerinden Görentaş'ta büyük bir patlama sesi duyan vatandaşlar, durumu hemen “güvenlik” güçlerine bildirdi. Hayatını kaybeden ya da yaralananın olmadığı olaydan ötürü mahalleli büyük korku yaşadı.

Saldırı sonrası sınırdaki fırtına obüsleri, top mermisinin atıldığı bölgeyi ateş altına aldı.

HABERE YORUM KAT