1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkmen Cephesi Komutanından Acil Çağrı!
Türkmen Cephesi Komutanından Acil Çağrı!

Türkmen Cephesi Komutanından Acil Çağrı!

Suriye Türkmen Cephesi Komutanlarından Firas Paşa, Türkiye'den Türkmenlere yardım eli uzatılmazsa soykırıma maruz kalacaklarını söyledi.

27 Ocak 2016 Çarşamba 11:42A+A-

Suriye’de zor günler geçiren Türkmenler’de bıçak kemiğe dayandı. Türkmen Dağı’nın büyük bir bölümünün kontrolü Rusya destekli eli kanlı diktatör Esed rejiminin eline geçerken, Halep’te de Türkmenler şer güçlerinin arasında kaldı. Akit’e konuşan Türkmen komutanlar, Suriye’de Rusya-Esed-DAEŞ-YPG şer ittifakının Türkmenlere yönelik soykırım yaptığını söyledi.

3,5 MİLYON TÜRKMEN ZOR DURUMDA

Suriye’de yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere 25 Ocak’ta toplanması beklenen Cenevre-3 görüşmelerinin Türkiye’nin  YPG ile aynı masaya oturmaya karşı çıkması nedeniyle 29 Ocak’a ertelenmesinin ardından Suriye’de Türkmenlere yönelik baskılar daha da artırıldı. Son günlerde büyük kayıplar veren ve ata yurtlarından zorla çıkarılan Türkmenlerin Suriye’deki varlıkları tehdit ediliyor. Yaklaşık 3,5 milyon Türkmen’in yaşadığı Suriye’de Türkmenlere yönelik büyük bir soykırım suçu işleniyor. Geçtiğimiz hafta sonu Rusya’nın havadan bombaladığı Lazkiye kırsalının kontrolünü ele alan Esed milisleri, Suriye’nin batısında yer alan bütün Türkmen yurtlarını boşalttı.

BİN YILLIK TÜRKMEN YURDU TEHLİKEDE

Esed birlikleri Rusya’nın desteğiyle Lazkiye kırsalında stratejik öneme sahip olan Türkmen Dağı’na girdi. Esed, El Nusra’nın da içinde yer aldığı Fetih Ordusu’nun elindeki iki kasabayı ele geçirdi. Türkmen Dağı’ndaki operasyonunu her geçen gün biraz daha genişleten Esed rejimi, Fırınlık, Acısı ve Avanlı bölgelerine aynı anda saldırı başlatmıştı. Esed, Şiddetli çatışmalar sonucunda Dagameşle ve Şems kasabasını ele geçirdi. Lazkiye ile İdlib’in arasında bulunan Türkmen Dağı, 3 yıl önce muhaliflerin kontrolüne geçmişti. Rusya’nın Esed’e destek vermesiyle birlikte bin yıllık Türkmen yurdu kaybedilmek üzere. Esed, Dagameşle’de bölgenin çevresindeki 15 köyü de yakarak kontrolünü sağladı. Suriyeli yerel kaynaklar, Bayırbucak Türkmenleri bölgesine geçen hafta sonu başlayan saldırılarda çok sayıda Türkmenin hayatını kaybettiğini, çok sayıda yaralı bulunduğunu bildiriyor.

KIZILDAĞ’DA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Saldırılar nedeniyle onlarca Türkmen köyünün boşaltıldığı ayrıca can güvenliği nedeniyle binlerce kişinin Yayladağı İlçesi’nin karşısındaki Lazkiye’nin Yamadı Köyü’nde bulunan çadır kentlere sığındığı, çok acil gıda ve çadıra ihtiyaçları olduğu belirtiliyor. Rus ordusu, kara, deniz ve havadan Esed güçlerine destek vererek Türkmen Dağı’ndaki Kızıldağ mevkisine ağır silahlarla saldırırken, rejim güçlerinin, Kızıldağ mevkisine birkaç koldan saldırmaya başladığı, helikopterlerin Kızıldağa yakın 45. tepe mevkisine asker indirdiği ifade edildi. Kızıldağı tekrar geri almak için büyük bir mücadele ortaya koyan Türkmenlerin, her geçen gün güçlerinin biraz daha eridiği belirtiliyor. Türkmen birliklerle rejim arasında Gimam, Derhanne, Çardaklı, Kırıkaltı ve Kızıldağ tepelerinde çatışmaların sürdüğünü bildirdi.

TÜRKMENLER ASKERİ YARDIM BEKLİYOR

Demokratik Türkmen Meclisi Başkanı Abdülkerim Aga, Suriye’deki durumu gözyaşları içerisinde anlatarak, Türkmenlere dünyanın gözü önünde soykırım yapıldığını söyledi. Aga, “Suriye’de şuan güçlü bir Türkmen varlığından söz etmek mümkün değil. Suriye’nin batısında bulunan Türkmen yurtlarının büyük bir çoğunluğu Rusya destekli Esed rejiminin eline geçti. Türkmen Dağı, şuan Esed kontrolünde ve Türkmenler Türkiye sınırı ise Esed arasında sıkışıp kaldı.

Halep’te de durum içler acısı. Türkmenler orada bir üçgenin içinde kaldılar. Bir tarafta DAEŞ, bir tarafta YPG, diğer tarafta ise Esed. Türkmenlerin bu ablukayı yaracak imkânı da yok. Türkmenler orada ölüme terk edildi. Birkaç gün önce arada bizim 200’e yakın şehidimiz oldu. Bir yarma harekâtı gerçekleştirdik, gençlerimizi adeta orada ölüme gönderdik” dedi.

TÜRKMENDAĞI YOĞUN TOP ATIŞI ALTINDA

Bu arada Suriye’nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı yoğun top atışına tutuluyor. Alınan bilgiye göre, Esed rejime ait birliklerin, Rus jetlerinin desteğiyle Türkmen köylerine yönelik saldırıları sürüyor.

Esed güçleri dün sabah saatlerinden itibaren muhaliflerin kontrolündeki köylere top ve füze saldırısı başlattı. Bölgedeki patlama sesleri Yayladağı ilçesinden de duyuluyor.

FİRAS PAŞA: TÜRKMENLER 4 KOLDAN KATLEDİLİYOR

Suriye Türkmen Cephesi Muntasir Billah Tugayı Komutanı Firas Paşa, yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak Halep Handarat cephesinde Esed rejimi, Rusya, DAEŞ ve PYD’ye karşı savaştıklarını söyledi. DAEŞ’e verilen desteklerin  Türkmenleri zor durumda bıraktığını belirten Firas Paşa, “Rejim, Rusya, DAEŞ ve PYD’den oluşan dörtlü grup, Türkmenleri katlediyor. Güvenli bölge dediğimiz yerler tamamen Türkmen köylerinden oluşuyor. O yüzden herkesin yıkmak, vurmak, kırmak istediği Türkmenler. Suriye’de olmasak onların çirkin projeleri tamamlanmış olacak. Bir zamanlar PKK’yı ortaya çıkaran Esad rejimiydi. Onlar nasıl olsa anlaşacaklar. Rusya da PYD’yi destekleyerek istediğine ulaşmış olacak” ifadelerini kullandı.

“ALLAH'TAN VE TÜRKİYE'DEN BAŞKA KİMSEMİZ YOK”

Cenevre’de yapılması planlanan görüşmelerde “Türkmen” adının dahi geçmediğini vurgulayan Firas Paşa, şunları kaydetti: “Ama biz şuna inanıyoruz ki haklı mücadelemizden bizi kimse döndüremeyecek. Türkiye bize desteğini esirgemesin.  Çünkü bizim Allah’tan ve Türkiye’den başka kimsemiz yoktur. Bize Türkiye’den yardım gelmezse başka kimseden gelmeyecektir.  Yeterli yardım gelmezse vicdansız teröristler 3,5 milyon Türkmen’in canına kıyacak. Suriye’de Türkmen soykırımı yaşanabilir.”

HABERE YORUM KAT