1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Türkiye’nin Güçlenmesi ABD’yi Rahatsız Etti”
“Türkiye’nin Güçlenmesi ABD’yi Rahatsız Etti”

“Türkiye’nin Güçlenmesi ABD’yi Rahatsız Etti”

New York Times’de yayınlanan Türkiye makalesinde, Türkiye’nin güçlenmesinin ABD’yi rahatsız ettiği savunuldu. Cumhurbaşkanı Gül’ün temas ve açıklamalarına yer verilen makalede, Türkiye’nin İsrail ve İran konusundaki tutumu ele alındı.

24 Eylül 2010 Cuma 00:23A+A-

New York Times gazetesinde, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün BM Genel Kurulu çerçevesindeki temasları hakkında çıkan makalede, Türkiye'nin, New York'taki görüşmelerde öne çıkan ve ağırlığını koyan bir ülke olduğu belirtilerek, Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri ve İran'a yaptırımları konusundaki tutumu ele alındı.

New York Times'da dün yayınlanan makalede, Türkiye'nin BM Genel Kurulu çerçevesinde öne çıkan bir ülke olduğu belirtilerek, BM toplantılarının, bazı iddialı ülkelere yeni bir imaj çizmeleri için uygun fırsat oluşturduğu kaydedildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Gül'ün BM toplantıları çerçevesindeki temaslarında, Türkiye'nin İran ile yakın ilişkilerini savunduğunu, Türkiye'nin Müslüman dünyasının lideri olma arzusu içinde olduğunu ve Gazze filosu baskınından sonra İsrail'le gerilen ilişkileri tamir etmek için çaba gösterildiğini belirttiğini yazdı.

"Türkiye'nin güçlenmesinin ABD'yi rahatsız ettiğinin" ileri sürüldüğü makalede, ABD yönetiminin, "İran'ın nükleer programını Türk bankaları üzerinden finanse ettiği ve Türkiye'nin İsrail'le yaşadığı gerginliğin ABD'nin Ortadoğu'daki barış çabalarına engel olabileceği yönünde endişeli olduğu" ifade edildi.

Makalede, İsrailli yetkililerin, bu hafta içinde Gül'le İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında bir görüşme yapılması için girişimlerde bulunduğu hatırlatılarak, ancak İsrail'in, Türkiye'nin Peres'den filo baskınıyla ilgili özür talep ettiği yönündeki iddiaları ve Türkiye'nin ise Gül'ün vaktinin olmadığı yönündeki açıklamaları nedeniyle, bu girişimin başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi. Gazete, "Bu da İsrail'in iyileşmesini ve kabuk tutmasını umduğu bir yarayı yeniden derinleştirdi" yorumunu yaptı.

Türk liderlerinin "İsrail'le çatışmayı biz başlatmadık" diyerek özür dilemeyi reddettiğini yazan gazete, Türkiye'nin, Müslüman bir demokrasi ve büyüyen bir ekonomi olarak konumunun ve Avrupa ile Asya'nın kavşak noktasında yer alan bir ülke olarak İran'ın nükleer programı ile Ortadoğu sorunlarının çözümünde oynayabileceği rolün öneminin altını çizmek konusunda utangaç davranmadığını kaydetti.

İRAN'A YAPTIRIMLAR KONUSU

Makalede, Cumhurbaşkanı Gül'ün salı günü verdiği bir röportajdaki, "Eğer bugün dünyanın önem verdiği sorunlara bakarsanız, bu sorunların Türkiye'yi daha avantajlı bir konuma yerleştirdiğini görürsünüz" sözlerine de yer verildi.

Gül'ün, "Türkiye'nin Brezilya ile birlikte, İran'la sorunların diplomatik yollarla çözümüne önemli katkıda bulunan ülkeler oldukları ve Türkiye olarak BM yaptırımlarına uyacaklarını ancak bu yaptırımların İran ile yakın ticari ilişkileri etkilemesine izin vermeyecekleri" şeklindeki sözleri de makalede yer aldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün "Türkiye'nin nükleer silaha sahip bir İran görmek istemediğini ısrarla vurguladığını" yazan gazete, Gül'ün, "ABD'deki algı, Türkiye'nin yaptığının, bir şekilde ABD politikasının altını oyduğu şeklinde. Durum kesinlikle böyle değil" şeklindeki sözlerine yer verdi.

Makalede; "Hiçbir şey, Abdullah Gül'ü Türkiye'nin ekonomisinden daha fazla gururlandırmıyor gibi görünüyor. Türk tahvillerinin, AB ülkeleri Portekiz, İtalya ve İspanya'nın tahvillerinden daha güvenilir yatırımlar olduğunun altını çiziyor. Üstelik Türkiye, bankalarını kurtarmak zorunda da kalmadı. Gül, bu hafta görüştüğü bir devlet başkanının kendisine söylediği cümleyi aktardı: (Türkiye, bir zamanlar Avrupa'nın hasta adamı olarak biliniyordu, ancak bugün Avrupa'nın tek sağlıklı adamı.)" denildi. (Vakit)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum