Türkiye'de Tam İki Milyon Kişi En Dipte!
Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, yardımlardan yararlananları araştırdı.
Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün bu çalışmasıyla yardımlardan yararlananların fotoğrafı ilk kez bu kadar net çekiliyor.
Araştırma, Türkiye genelinde SYDV ile belediyeler tarafından dağıtılan yardımlardan en az iki yıldır yararlanan aileleri kapsıyor. Bu da yaklaşık 2 milyon aile anlamına geliyor.
2032 denek ile yüz yüze yapılan anket yoksullarla ilgili çarpıcı gerçekler ortaya koyuyor. Yüzde 85'i Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV), yüzde 35'i ise belediyelerden yardım alıyor. Yüzde 43'ü 3 ila 4 yıldır yardım alırken; yüzde 23'ü 7 yıl ve daha uzun süredir yardım alıyor. 2 yıldan beri yardım alanların oranı ise yüzde 23.
MESLEK YOK, İŞ YOK!
- Yardım alanların Yüzde 90'ının mesleği yok.
- Yüzde 89'u gelir getiren bir işte çalışmıyor.
- Yüzde 57'si hayatı boyunca hiç çalışmamış. Yüzde 8'i ise 11 yıldan daha uzun süredir işsiz.
- Yardım alan her üç kişiden ikisi, yani yüzde 75'i iş aramıyor.
- İş aramamalarının en büyük nedeni ise yüzde 41 ile 'sağlık' sorunları.
KAPICI, HURDACI YARDIM ALMIYOR
- Çalışmasına rağmen yardım alanların yüzde 26'sı özel sektörde işçi, yüzde 20'si mevsimlik işçi, yüzde 20'si ise kendi adına çalışıyor. Kapıcı, hurdacı, ayakkabı boyacıları yardımlardan en az yararlanan grubu oluşturuyor. Yardım alanlar içinde bu grubun oranı sadece yüzde 1.
AYLIK GELİR 300 LİRA ALTI!
- Yardım alan ailelerin yüzde 71'inin aylık geliri 300 liranın altında bulunuyor. Yüzde 24'ünün geliri 300 ila 600 lira arası iken; aylık geliri 900 liranın üzerinde olan aile sayısı ise sadece yüzde 3.5.
ŞEHİRDE OTURUYORLAR AMA…
- Yardım alanlarda dikkat çeken bir diğer husus ise yüzde 60'ının şehir merkezlerinde oturuyor olmaları. Yüzde 21'i ilçe merkezlerinde otururken, köylerde oturup da yardım alanların oranı ise yüzde 15.
- Yüzde 57'sini 15 yıl veya daha önce şehir merkezlerine göç edenler oluşturuyor.
İŞ BULMAK İÇİN GELDİLER
- Yüzde 38'i 'iş bulmak' için göç ettiğini söylüyor. Yüzde 15'i evlilik nedeniyle, yüzde 10'u rahat bir yaşam sürmek için göç etmiş. Daha iyi eğitim almak için geldiğini söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 3.
- Yüzde 23'ünün ailesinde özürlü birey bulunuyor. Bunların yüzde 46'sını bedensel, yüzde 26'sını ise zihinsel özürlüler oluşturuyor. Yüzde 61'inin özrü ise doğumdan sonra oluşmuş.
Dünya Bülteni
HABERE YORUM KAT