1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Türkiye, Rusya'nın gaddar ve şeytani siyasetini iyi analiz etmeli
Türkiye, Rusya'nın gaddar ve şeytani siyasetini iyi analiz etmeli

Türkiye, Rusya'nın gaddar ve şeytani siyasetini iyi analiz etmeli

Akit TV'de yayınlanan “Başka Açıdan” programında Soçi'de gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesi üzerinden Türkiye-Rusya ilişkileri analiz edildi.

01 Ekim 2021 Cuma 17:28A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Yusuf Ozan Demir'in moderatörlüğünü yaptığı programa Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rusya Federasyonu Milli Güvenlik Akademisi Üyesi Talat Enveroviç Çetin, TDP Başkan Danışmanı Mehmet Ali Oğuş ve Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu ile Yeni Akit Gazetesi yazarı Kenan Alpay katıldı.

Programda Rusya-Türkiye ilişkileri, son zamanlarda Rusya'nın hava saldırılarının arttığı İdlib üzerine yoğunlaşırken Rusya'nın, bölge için tehdit ve saldırı niyetleri de yorumlandı. 

Programda Kenan Alpay, Rusya'nın tehdit söylemleri ile saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye'de medya, ABD ve İsrail lehine söylemden Rusya lehine söyleme geçti

Türkiye ve Rusya arasında imzalanan mutabakat anlaşmalarının saha gerçekleri ile uyuşmadığını ifade eden Alpay, “Kağıt üzerinde yapılan bir takım anlaşmalar, görüşmeler başka bir şey sahanın gerçekleri başka bir şey. O anlaşmaları yapmak başka bir şey. Rusya Devlet Başkanı’nın gazetelerde, resmi beyanlarda Tayyip Erdoğan’ın liderliğini övmesi, Türkiye’nin geleceğine dair bir takım güzel temennilerde bulunması, Kızıl Ordu Korosu’nun gelip burada güzel güzel şarkılar, türküler söylemesi aldatıcı şeyler.  Bazı fare türleri var: Geceleri insanların parmak uçlarını ya da kulak memelerini yerken, ruhundan uyuşturucu mahiyetinde güzel bir soluk verir. Ve siz o farenin kulaklarınızı, ayak uçlarını yediğini fark etmezsiniz. Şimdi Türkiye medyasına bakın; ‘Putin şöyle balık avladı’, ‘Putin böyle güzel ata bindi’, ‘Putin soğuk nehirde şöyle yüzdü’, ‘Putin judo yaparken adamı şöyle yere vurdu’… Putin’e dönük Türkiye’de korkunç bir şekilde daha önce ABD başkanlarına yönelik yapılan o PR çalışmaları şu anda Putin için yapılıyor.” dedi.

Türkiye’deki medyanın ciddi anlamda Rusya’nın etkisi altına girmiş olduğunu belirten Alpay, “Daha önce ABD ve İsrail için yapılırdı. İsrail katliam yaparken şirin gösterilirdi. Şimdi Rusya’nın Kızıl Ordu Korosu gelip güzel şarkılar çalmasını medya güzel bir şeymiş gibi sunuyor” ifadelerini kullandı.

ABD ve Rusya eksenli tartışmalar için Esaslı şeyler konuşmak gerekir diyen Alpay, “Türkiye şu anda haklı bir şekilde ABD’ye dönük tepki yaşıyor. ABD, Türkiye’ye karşı her türlü terör faaliyetinde bulunan PKK, YPG, PYD için mühimmat tahsis ediyor, koruyor ve ona alan açarak Türkiye’ye karşı kullanıyor. Türkiye şu anda ABD’nin gönül alma sözlerine kanıyor mu? Kanmıyor. Türkiye’nin savunmaya dönük bir takım ihtiyaçları var silah alımı yapmak istediğinde Çin veya Rusya’dan ABD hemen “Alma” diyerek engel oluyor. Dolayısıyla ABD’nin sözlerine inanılmadığı gibi sarf edilen sözlere de belli bir orandan sonra inanmak mantıklı olmuyor” dedi.

 

Rusya'nın tehditleri iyi analiz edilmeli

Duma’dan sorumlu bir dış komisyonun Hulusi Akar’ın sözleri sonrası söylediklerini aktararak Rusya’nın kendisini nasıl domine etmeye çalıştığını belirten Alpay yetkilinin, ‘(Türkiye, Rusya’ya karşı) Kırım meselesini gündeme getirirse, biz de Kıbrıs ve Kürtler ile ilgili Türkiye’nin yaptıklarını konuşmak mecburiyetinde kalırız’ dediğini aktardı.

Birilerinin diş gösterdiğini belirten Alpay, Yani eğer siz Ukrayna ile ilgili bir şey yaparsanız, biz İdlib’deki saldırıları yoğunlaştırırız. Yok siz Polonya ile böyle bir anlaşma yoluna giderseniz, başka bir yerden vururuz. Mesela Zenzegur geçidinin açılmasına dair anlaşmayı yürürlüğe koymayız dedi. Dolayısıyla Rusya'nın bu gaddar ve şeytani siyasetini iyi görelim onun burada PR anlamına gelecek çalışma ve söylemlere karşı dikkatli olalım. Ama ne olması lazım; Türkiye’nin yakın ve uzun süreli bir komşusu olduğunu bilerek, sadece Doğu Avrupa ve Kafkasları değil Orta Asya’yı da domine eden bir emperyal ve nükleer bir güç olduğu için bu gücün o bölgede daha fazla zarar oluşturmasını engelleyerek nasıl ki Azerbaycan’ın  işgal edilmiş topraklarını kurtardıysak daha akıllı, daha yumuşak, makul ve ölçülü bir takım adımlar atarak Rusya’nın bölgeyi tasallutuna karşı iş yapmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

 

Yeni Akit Gazetesi yazarı Kenan Alpay'ın konuşmasının ilgili kısımları,

HABERE YORUM KAT