1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Türkiye-Mısır ilişkileri dışişleri düzeyinde devam ediyor
Türkiye-Mısır ilişkileri dışişleri düzeyinde devam ediyor

Türkiye-Mısır ilişkileri dışişleri düzeyinde devam ediyor

Türkiye-Mısır ilişkilerinde Mart ayında başlayan yumuşama sinyallerinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

10 Nisan 2021 Cumartesi 14:21A+A-

HAKSÖZ-HABER

Konuyla ilgili bir habere yer veren Anadolu Ajansı, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Sisi rejiminin dışişleri bakanı Samih Şukri ile telefonda görüştüğünü kaydetti.

Çavuşoğlu’nun Şükri’yi Ramazan ayını tebrik etmek amacıyla aradığı belirtilen haberde ayrıntılara yer verilmedi.

Mart ayında yumuşama sinyalleri verilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde ilerleme hedeflendiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından da teyit edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mart ayında yaptığı açıklamada "Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı" demişti.

Kahire-Ankara ilişkileri Sisi cuntasının darbesi ve Muhammed Mursi’nin cezaevine konmasının ardından donmuştu. İkili ilişkilerde şuan yaşanan yumuşama havasının taraflarda oluşturduğu beklentiler ve yorumlanma tarzı farklı. Darbeci Sisi yönetimi ilişkilerin ilerlemesi karşılığında Türkiye’nin İhvan’a lojistik desteği kesmesini umarken Mısırlı muhaliflerde ise süreç içerisinde bu yumuşamanın Mısır rejimine olumlu etkilerde bulunması ve zulüm ortamının hafifletilmesi noktasında bir baskı unsuruna dönüşmesini umuyor. Türkiye’de de gerek hükümet gerekse de İslami kuruluşlarda temkinli bir havanın hakim olduğu gözleniyor. Yeniden başlayan ilişkilerin Mısırlı muhalifler üzerindeki baskının kaldırılması noktasında olumlu bir etkide bulunup bulunamayacağını zaman gösterecek.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum