1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Türkiye hangi aşıları getirecek?
Türkiye hangi aşıları getirecek?

Türkiye hangi aşıları getirecek?

Aylardır süregelen çalışmalar neticesinde kimi ilaç şirketleri koronavirüs’e karşı etkin aşılar geliştirdiler. Çin’in Sinovac aşısı da bunlardan birisi. Ancak daha etkin aşıların siparişleri henüz verilmedi.

09 Aralık 2020 Çarşamba 12:53A+A-

HAKSÖZ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu aylardır alınması gereken önlemleri defaatle anlattılar. Önerilerin birçoğuna uyulmadı. Aylarca da koronavirüs verilerinin tamamı paylaşılmadı. Otobüsle, minibüsle işe gitmek zorunda olan insanların peşine kameralar takıldı cezalar yazıldı ama en basit iş olan kademeli mesai halledilemedi. Düğün, toplantı, taziye, miting vesaire gibi kalabalık ortamlar mesafe uyarılarına rağmen yapıldı. Gelinen noktada rakamlar o kadar yükseldi ki vaka sayılarında Avrupa’da birinci, Dünyada dördüncü sıraya yükseldik.

Aşı bulundu ancak Türkiye’nin hangi aşıyı kaç adet olarak sipariş ettiği hangilerini tercih edeceği net olarak ifade edilmedi. Çin’in Sinovac aşısı diğer aşılara nazaran daha düşük etkiye sahip olmasına rağmen Türkiye’nin tercihi Sinovac’tan yana oldu. Kamuoyunda sıklıkla konuşulmaya başlanan hangi aşıyı istedik, hangi aşıyı olacağız soruları bilim kurulu ve sağlık bakanlığı tarafından net olarak cevaplanmadığı gibi iddialar ve teorilerin cirit attığı bir ortamı teneffüs eder hale geldik. Sonuç olarak Türkiye’nin elinde hangi aşı olacağı belirsizliğini sürdürmeye devam ediyor.

Sağlık Bakanı da, Bilim Kurulu da, bilim kurulunda olmayan uzmanlar da aylardır bütün seçeneklere dikkat çekti, bütün detayları anlattı ama geldiğimiz nokta kişi başına aşı siparişinde dünyada 53.üncü sıraya oturmak oldu. Çin aşısı (Sinovac/ CoronaVac) siparişi veren bizden başka 4 ülke var: Endonezya: 128 milyon doz, Brezilya: 46 milyon doz, Şili: 60 milyon doz, Bangladeş: 100 bin doz. Türkiye’nin neden özellikle Çin aşısını istediği merak konusu olmaya devam ederken, ekonomik sebeplerin bu duruma etkisi de gündeme gelmeye devam edecek görünüyor.

Bütün ülkeler Biontech/Pfizer, Moderna ve Oxford/Astra Zeneca aşılarının hepsine birden sipariş verirken Türkiye’nin tercihleri ne bilinmiyor!

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT