1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Türkiye genelinde binlerce kişi Filistin için tek yürek oldu
Türkiye genelinde binlerce kişi Filistin için tek yürek oldu

Türkiye genelinde binlerce kişi Filistin için tek yürek oldu

Türkiye’de 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle birçok ilde eş zamanlı olarak Gazze’ye destek eylemleri yapıldı.

10 Aralık 2023 Pazar 23:59A+A-

7 Ekim'den bu yana Filistin'de devam eden işgalci İsrail'in katliamı dünya genelinde büyük tepki görüyor. Başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkede binlerce insan Filistin için meydanlarda nöbet tutmaya devam ederken her defasında ateşkes çağrıları yapılıyor.

2 aydır devam eden zulmün son bulması için Türkiye'nin dört bir yanından sesler yükseldi. İşgalci İsrail, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında eş zamanlı bir şekilde protesto edildi.

İşte Türkiye’de birçok şehirlerde eş zamanlı yapılan Filistin'e destek gösterilerinden öne çıkan kareler…

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, Eskişehir Kardeşlik Platformunca 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Reşadiye Camisi'nin önünden başlayan, Ulus Anıtı'na kadar devam eden yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

BURSA

Ulu Cami önünde toplanan Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu (BKGP) üyeleri ve binlerce kişi, ellerindeki dövizlerle İnönü Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi güzergahını takip ederek 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar slogan atarak yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu (BKGP) İcra Heyeti Başkanı Murat Eryağan, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan soykırımda 17 binden fazla kişinin şehit edildiğini ve söyledi.

Eryağan, 10 Aralık'ın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen "Dünya İnsan Hakları Günü" olduğunu hatırlatarak, "Bir millet BM'nin gözünün önünde yok edilirken birileri yüzleri kızarmadan, utanmadan insan hakları açıklamaları yapacaklar. Gazze'nin üzerine ölüm yağıyor. Sığınılacak hiçbir yer kalmadı. Gazze yok oluyor. Gazze ölüyor. Gazze'de ölen sadece masum siviller değil Gazze'de insanlık ölüyor." dedi.

BURDUR

Kentteki sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştirilen protesto gösterisine katılanlar, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla sloganlar atarak Köprübaşı mevkisinden yürüyüşe başladı.

Yürüyüşe katılan bazı kadınlar, kucaklarında Gazze'de öldürülen bebekleri sembolize eden kefenlenmiş bebek kundaklarını taşıdı, çocuklar da ellerinde "çocuklar ölmesin" yazılı pankartla yürüdü.

Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen kalabalık, burada yerlere bırakılan çocuk kıyafetleri ve oyuncaklarının önünde durdu.

KONYA

Konya Sivil Toplum Platformu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla 'Filistin için Yürüyoruz' etkinliği düzenlendi.

Kılıçaslan Kent Meydanı'nda bir araya gelen vatandaşlar, belirlenen güzergahtan başlayarak Hükümet Konağı'na kadar çeşitli dövizler taşıyıp, sloganlar atarak İsrail'i protesto etti.

Burada düzenlenen mitingde konuşan Konya Sivil Toplum Platformu Başkanvekili Av. Gürsoy Bilgin, "Konya sivil toplum kuruluşları olarak bizler İsrail mezalimine karşı kutlu Filistin direnişinin gönüllerimize nasıl inşirah getirdiğini, gözlerimizi açtığını, bu direnişin Dünya İnsan Hakları Günü, Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi gibi tüm metinlerin aslında zalimlerin zulümlerini örtme aracı olduklarını bizlere nasıl gösterdiğini sizlerle paylaşmak için bir araya geldik.

Bizler, icatçılarını bağlamayan ve mazlumları cellatlarına aşık etmek için kullanılan bu metinlerin artık tarihin çöplüğüne atılmasını isteyerek, beyaz adamı sobelemek için artık aldanmayacağımızı haykırmak için, mazlum coğrafyalardaki bütün halkların 'insan olmak itibarıyla kardeş olması' çağrısında bulunmak için toplandık" dedi.

SAKARYA

Sakarya Milli İrade Sivil Toplum Kuruluşları'nın üyeleri ile vatandaşlar, Türk ve Filistin bayraklarıyla Adapazarı ilçesindeki Salko Cami önünde toplandı.

Ellerindeki "İnsan hakları evrenseldir, Filistin de dahil", "Bebek katili İsrail", "Kudüs İslam'ındır", "İsrail bir terör devletidir", "İsrail savaş suçlusudur", "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" yazılı pankartlarla, tekbir getirerek ve İsrail aleyhine sloganlar atarak Adapazarı Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de Filistin'e Destek Platformunca düzenlenen ve Kordonboyu'ndaki Necip Paşa Camisi'nden başlayan yürüyüş, İskele Meydanı'nda sona erdi.

Filistin'e Destek Platformu adına açıklama yapan Numan Yaşar, "Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından alınan tüm uluslararası kararlara rağmen işgalci İsrail hukuku tanımıyor, saldırmaya ve işgale devam ediyor. Ne yazık ki, dünyanın gözleri önünde yaşanan bu zulmü durduracak somut adımlar atılmıyor. Türkiye'yi, uluslararası mekanizmaları ve herkesi harekete geçmeye ve İsrail'in attığı hukuksuz adımları ve işgali durdurmaya çağırıyoruz. Tüm dünya halkları tepkisini açıkça göstermelidir. Bütün İslam ülkeleri ve halkları bir araya gelip tepkisini ortaya koymalıdır."

BAYBURT

ERZİNCAN

Erzincan'da Camii Kebir önünde buluşan çok sayıda vatandaş ile STK temsilcileri, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Meydanda bir araya gelen kalabalık "Katil İsrail, Filistin'den defol" ve "Gazze'ye selam, direnişe devam" sloganları attı, "Soykırıma hayır" pankartı açıldı.

ERZURUM

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında Saraybosna Caddesi'ndeki Dere Cami önünde "Erzurum Filistin için yürüyor" etkinliği düzenledi.

Platform üyelerinin yanı sıra kadın ve çocukların da katıldığı protestoda vatandaşlar, Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail aleyhine Türkçe ve İngilizce yazıların yer aldığı döviz ve pankartlarla İstasyon Meydanı'na kadar yürüdü.

BİNGÖL

Bingöl'de STK'ların düzenlediği mitinge katılan vatandaşlar "Soykırıma 'dur' de" ve "Çocuklar ölüyor" yazılı dövizler taşıdı, İsrail aleyhine slogan attı.

YALOVA

Yalova'da sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa düzenlendiği yürüyüş, Cevdet Aydın Parkı'ndan başladı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Ramazan Yıkılmaz, Gazze'de insan hakları ve savaş hukukunun hiçe sayıldığını; çocuk, kadın, yaşlı ve sivil ayırt etmeksizin insanların katledildiğini belirtti.

İsrail'in saldırıları nedeniyle şu an Gazze'nin güvenli bir yer olmadığını dile getiren Yıkılmaz, "Camiler, hastaneler, okullar ve sivil yerleşim yerleri siyonistlerin hedefinde. Beyaz bayrak açan siviller dahi üzerlerine ateş açılarak katlediliyor. İşgalciler, kullanılması uluslararası sözleşmelerce yasaklanmış bombaları Gazze'ye yağdırıyor.

İnsanlık tarihinde örneğine az rastlanır bir zulüm, tüm dünyanın gözleri önünde yaşanıyor" dedi.

SAMSUN

Samsun İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı koordinesinde Memur-Sen, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve İlim Yayma Cemiyeti üyeleri ile vatandaşlar 23 Nisan Ortaokulu önünde toplandı.

Kalabalık, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile İsrail aleyhine yazılı dövizlerle İstiklal, Lise ve Gazi caddelerini takip ederek Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüdü.

Yürüyüş sonunda selamlama konuşmasını yapan Samsun İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, tüm katılımcılara teşekkür etti.

ANKARA

Ankara Filistin Dayanışma Platformu'nca düzenlenen yürüyüşe, 2 bin kişi katıldı. Grup, Çankaya ilçesindeki Tuğba Altınok Camisi'nden Çukurambar semtindeki ABD Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Grupta yer alan çocuklar, ellerinde taşıdıkları temsili çocuk kefenleri ile Gazze'deki çocuk ölümlerine dikkat çekti. Türk ve Filistin bayraklarıyla yürüyen kalabalık, İsrail ve ABD'ye tepki gösterdi.

İZMİR

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Platform üyesi dernek üyelerinin yanı sıra kadın ve çocukların da bulunduğu grup, Türk ve Filistin bayrakları taşıyarak Konak Meydanı'na kadar yürüdü.

KARAMAN

Sivil Toplum Platformu'nca düzenlenen yürüyüşüne katılan yüzlerce kişi, Araboğlu Camisi'nin önünde bir araya geldi. Grup, daha sonra Aktekke Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına konuşan Tevfik Baran, "Gördük ki bugün insan haklarından bahsedenler, öldürülen çocukları insan saymıyor.

Bizler de insan olduğumuzu göstermek, inancımızın gereğini yerine getirmek için buradayız" dedi.

f18f1072-f62d-48fa-9334-3efd82606b48.jpg

İSTANBUL

Dünya İnsan Hakları Günü'nde İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek için bir araya gelen binlerce insan Beyazıt Meydanı'ndan Ayasofya Camii'ne kadar yürüdü.

Kaynak: A Haber

HABERE YORUM KAT

1 Yorum