
Türkiye, Akdeniz Tatbikatından Çekildi
Mavi Marmara katliamı sonrasında TC-İsrail ilişkilerinde tırmanan gerginlik, Türkiye’nin ABD ve İsrail ile gerçekleşecek ortak tatbikata katılmayacağını açıklamasıyla devam etti.
Türkiye, önümüzdeki ay İsrail ve ABD ile yapılması planlanan "Güvenilir Denizkızı" donanma tatbikatından çekildi.
10 Yıldır Her Yaz Yapılıyordu
İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, TC Milli Savunma Bakanlığı'nın, İsrail Silahlı Kuvvetlerine 10 yıldan beri Türkiye, İsrail ve ABD'nin katılımıyla her yaz Akdeniz'de icra edilen "Güvenilir Denikızı" tatbikatında yer almama kararı aldığını hafta sonunda ilettiğini duyurdu.
Söz konusu tatbikatın, İsrail'in önceki yıl Gazze'de yaptığı büyük katliamın ikili ilişkilerde yarattığı çatlağa karşın geçen yaz da yapıldığını anımsatan gazete, "Ancak savunma yetkilileri, Pazar günü Jerusalem Post'a, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin, dokuz Türkiye vatandaşının ölümü ile sonuçlanan, 31 Mayıs'taki Gazze filosuna baskınının ardından Türkiye'nin planlanan tatbikatı iptal etmesini beklediklerini söylediler." diye yazdı.
İsrail ve ABD Deniz Kuvvetleri Tatbikatı İcra Edecek
Aynı yetkililerin, İsrail ve Amerikan deniz kuvvetlerinin tatbikatı icra edeceğini söylediklerini kaydeden gazete, Türkiye'nin daha önce de ortak tatbikatları iptal ettiğini anımsatırken, Gazze operasyonuna kadar İsrail hava kuvvetlerine ait uçakların sık sık Türkiye hava sahasında uçtuğuna ve Türk silahlı kuvvetleriyle birlikte yılda birkaç tatbikata katıldığına dikkat çekti.
HABERE YORUM KAT