1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye-ABD İncirlik’te Anlaştı İddiası
Türkiye-ABD İncirlik’te Anlaştı İddiası

Türkiye-ABD İncirlik’te Anlaştı İddiası

Türkiye ile ABD'nin, İncirlik üssünün “İŞİD ve Esad terörü ile mücadele amacıyla” silahlandırılmış insansız hava araçlarının kullanımına açılması konusunda anlaşmaya vardığı iddia edildi.

11 Temmuz 2015 Cumartesi 06:18A+A-

Obama'nın IŞİD ile mücadele Özel Temsilcisi John Allen ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, son 2 günde toplam 10 saat süren müzakerelerin ardından anlaşmaya vardı. Buna göre, Türkiye ABD'nin silahlandırılmasını talep ettiği 2 Predatör'ün İncirlik'i operasyonel amaçlı kullanmasına izin verdi.

Sabah gazetesinin haberine göre, buna karşılık ABD ise İncirlik'i kullanacak insansız hava araçlarının (İHA), Türkiye'nin talep ettiği şekilde, "İŞİD ve Esad terörüyle mücadelede" kullanılacağını taahhüt etti. Edinilen bilgiye göre, 2 Predatör aynı zamanda, Kırşehir'de eğitilen Eğit-Donat savaşçıları sahaya indiklerinde, ele geçirilen bölgelerin korunması amacıyla da hizmet verecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmanın yakın olduğunun sinyalini 2 hafta önce yaptığı bir açıklamada vermişti. Eğit-donat programı kapsamında Kırşehir'de eğitilmesi öngörülen Suriyeli 'ılımlı muhaliflere' sahada hava desteği sağlanması konusunda ABD ile prensipte anlaşıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Eğit-donat programındaki güçlere hava desteği konusunda ABD ile bir iş birliği var mı?" sorusuna, "Elbette, havadan desteklenmeleri gerekiyor. Bu olmazsa programın amacı ne" yanıtını vermişti. Çavuşoğlu, bu desteğin İncirlik Hava Üssü'nden kalkacak silahlı İnsansız Hava Araçları'nın da dahil olup olmadığı sorusuna ise "Bunlar teknik detaylar. Prensipte anlaşma var. Nasıl olacağı konusu, ordunun sorumluluğundadır" demişti.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT