1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türk-İş ve Hak-İş'in Anma Heyeti Taksim'de
Türk-İş ve Hak-İş'in Anma Heyeti Taksim'de

Türk-İş ve Hak-İş'in Anma Heyeti Taksim'de

Türk-İş ve Hak-İş üyeleri, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakarak 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.

01 Mayıs 2014 Perşembe 12:04A+A-

Türk-İş Yönetim Kurulu, Türk-İş Başkanlar Kurulu ve Türk-İş üyelerinden oluşan grup, sabah saatlerinde Gümüşsuyu'ndaki Türk-İş 1 No'lu Şube'nin önünde toplandı. 

Grup, daha sonra karanfillerden oluşan "1 Mayıs Türk-İş" yazılı çelenkle Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Sabah saatlerinde polis barikatıyla kapatılan Kazancı Yokuşu, anma dolayısıyla açıldı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, burada yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi anma için Kazancı Yokuşu'na geldiklerini ifade ederek, ''Maalesef aradan 37 sene geçti, ölen 34 kardeşimiz halen failini bilmiyoruz, Aileleri de bilmiyor. Kamuoyu da bilmiyor. Neden yapıldı, niçin yapıldı, bilmiyoruz'' dedi.

Atalay, Türk-İş Yönetim Kurulu, Türk-İş Başkanlar Kurulu ve Türk-İş üyeleri olarak Kazancı Yokuşu'nda bulunduklarını dile getirerek, İzmir Gündoğdu Meydanı'ndan, Ankara Tandoğan Meydanı'ndan, Türkiye'nin 81 ilindeki Türk-İş üyelerinin selamlarını ve dualarını getirdiklerini söyledi. 

Ergün Atalay, 37 sene önce hayatını kaybedenlerin faillerinin bulunmasını istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bunların kamuoyu önüne çıkarılmasını istiyoruz. Nedenlerini öğrenmek istiyoruz. Türk-İş olarak bugün binlerce üyemizle 1 Mayıs'ı kutlayacağız. O alanlarda ve Türkiye'nin 81 alanında işçi hareketinin içinde bulunduğu sıkıntıları, problemleri anlatmaya gayret edeceğiz. Arzumuz bugün şu; bu alanlarda da başka alanlarda da hiç kimsenin burnu kanamadan, hiçbir problem olmadan işçiler, bizler bugünü bayram olarak kutlamak istiyoruz.''

Saygı duruşunun ardından Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan grup, daha sonra çelengi Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na koydu. Kazancı Yokuşu, polis tarafından yeniden bariyerlerle kapatıldı. 

"TABAN NE DİYORSA ONU YAPIYORUZ"

Atalay, Taksim Meydanı'nda yaptığı açıklamada, herkesin istediği alanda 1 Mayıs'ı kutlaması gerektiğini belirterek, ''Türk-İş, dün de böyle düşünüyordu bugün de böyle düşünüyor. Biz bugün Kadıköy'deyiz, Türkiye'nin 81 vilayetindeyiz. Başka sendikalar, biri Taksim, biri Beyoğlu istiyor. Kim nerede istiyorsa, bu hoşgörü bu topluma çok görülmemeli'' diye konuştu.

Görev yapan gazetecilerin de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan Atalay, bir basın mensubunun Kadıköy'de kutlama yapmalarının diğer sendikalar tarafından eleştirildiğini söylemesi üzerine, ''Türk-İş yönetimi, Türk-İş Başkanlar Kurulu, Türk-İş tabanı ne diyorsa onu yapıyoruz. Biz öyle arzu ediyoruz. Taban da öyle arzu ediyor. Onu yapıyoruz'' dedi.

Grup, daha sonra Kabataş'tan motorla kutlamaların yapılacağı Kadıköy Meydanı'na hareket etmek üzere Taksim'den ayrıldı.

HAK-İŞ ÜYELERİ DE KARANFİL BIRAKTI

Hak-İş üyesi bir grup da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu.

Grup, karanfillerden oluşan "Yaşasın 1 Mayıs Hak-İş" yazılı çelenkle Gümüşsuyu'ndan Kazancı Yokuşu'na geldi.

Kazancı Yokuşu'nda kurulan polis barikatı kaldırılarak, gruba karanfil bırakması için izin verildi. Daha sonra Kazancı Yokuşu tekrar polis barikatıyla kapatıldı.

Grup, buradan Taksim Meydanı'na yürüyerek Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Hak-İş adına konuşan Orhan İlhan, sosyal barış, sosyal adalet, eşitlik, insan onuruna yaraşır iş ve yaşam, sendikal hak ve özgürlük talepleri için bugün Kayseri başta olmak üzere tüm Türkiye'de alanlarda olduklarını söyledi.

İlhan, daha yaygın, daha güçlü ve daha fazla sendikal örgütlenme istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Hak-İş olarak bugün Kayseri'de, 81 ilde, bütün Türkiye'de alanlardayız. Hep birlikte alanlardan haykırıyoruz; ücretlerdeki ağır vergi yüküne 'hayır' diyoruz. Taşeronlaşma sorunu ve mevsimlik işçiler sorunu çözülsün istiyoruz. Kamuya kadrolu işçi alınmasını istiyoruz. Daha yaygın, daha güçlü ve daha fazla sendikal örgütlenme istiyoruz. İşçiler, memurlar, işsizler, yoksullar, kadınlar, gençler, engelliler, emekliler, emek, barış, özgürlük ve demokrasi için haykırıyoruz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye'de ve dünyada tüm emekçilere kutlu olsun.'' 

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum