1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tunus’taki El-Fahfah Hükümeti ve Nahda’nın Değişen Tutumu
Tunus’taki El-Fahfah Hükümeti ve Nahda’nın Değişen Tutumu

Tunus’taki El-Fahfah Hükümeti ve Nahda’nın Değişen Tutumu

Ahmet Varol, Tunus’taki seçimler sonrası oluşan yeni hükümet çalışmalarında gelinen noktayı mercek altına aldığı yazısında Nahda’nın pozisyonunu değerlendiriyor.

21 Şubat 2020 Cuma 16:35A+A-

Ahmet Varol’un Yeni Akit’te yayınlanan yazısı (21 Şubat 2020) şöyle:

Tunus’ta Yeni Hükümet

Tunus’ta Habib El-Cemli’nin kurduğu hükümetin parlamentodan güvenoyu alamaması üzerine cumhurbaşkanı Kays Said yeni hükümeti kurma görevini İlyas El-Fahfah’a vermişti. El-Fahfah geniş tabanlı bir hükümet kurabilmek ve güvenoyu alma konusunda sıkıntı yaşamamak için epey bağlantılar kurdu ve görüşmeler yaptı.

Tunus’ta 6 Ekim tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde birinci olan ve parlamentoda 52 sandalye kazanan Nahda Hareketi’nin başlangıçta El-Fahfah’ın hükümetine destek vermeme yönünde tavır sergilemesi onun parlamentodan güvenoyu alabilecek bir koalisyon oluşturmasını zorlaştırmıştı. Cumhurbaşkanı Kays Said de 17 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada hükümetin kurulamaması durumunda parlamentoyu feshederek erken genel seçimlere gitme kararı alacağını açıkladı.

İlyas El-Fahfah’a Anayasaya göre tanınan süre 20 Şubat tarihinde doluyordu. Ancak bundan bir gün önce onun hükümet formülünde bazı değişiklikler yapması üzerine Nahda Partisi, İcra Kurulu’nu toplayarak Fahfah’ın kuracağı hükümete katılma ve parlamentoda da güvenoyu verme kararı aldı. Bunun üzerine Fahfah 19 Şubat tarihinde hükümetini açıklayarak hazırladığı bakanlar kurulu listesini cumhurbaşkanına takdim etti.

Bir yandan yeni hükümetin kurulamaması durumunda ortaya çıkacak hükümet krizinin erken genel seçimlere gidilmesi sonucunu doğurması ihtimalinin ortaya çıkması sebebiyle İlyas El-Fahfah’ın bazı değişikliklere başvurması bir yandan da Nahda Partisi’nin böyle bir krizin ülkeyi sıkıntıya sokacağını düşünmesi ve isteklerinden de bazılarını elde etmesi sonucu destek verme kararı alması neticesinde şimdilik hükümet krizinin aşılmış olduğu görülüyor.

Nahda Partisi, ulusal ittifak hükümeti talebinin devam ettiğini belirtmekle birlikte İlyas El-Fahfah’ın yaptığı yeni düzenlemede bazı olumlu gelişmeler olduğunu dile getirirken, bir yandan kardeş ülke Libya’da çatışmalar devam ederken Tunus’ta hükümet krizi yaşanmasının bölgesel bir sıkıntı yaşanmasına neden olacağını, ülkenin istikrara kavuşmasına katkıda bulunmak gerektiğini vurgulayarak kurulacak hükümete katılma ve güvenoyu verme kararı aldığını duyurdu. Her ne kadar ülkenin ikinci partisi durumundaki Tunus’un Kalbi Partisi hükümete katılmama konusundaki ısrarını devam ettirse de Nahda’nın hükümete katılma kararı alması, biraz geniş tabanlı bir koalisyon formülü oluşturulmasına imkan sağladı. Böylece kurulacak hükümetin bakanlar kurulu listesi kamuoyuna açıklandı ve cumhurbaşkanına da takdim edildi.

Verilen bilgilere göre Fahfah’ın koalisyon hükümetine Nahda Partisi’nin yanı sıra Yaşasın Tunus Partisi, Demokratik Akım Partisi, Halk Hareketi, Tunus’un Sesi Partisi ve bazı bağımsızlar katılmış durumda. Parlamentoda ikinci sırada yer alan Tunus’un Kalbi Partisi ile dördüncü sırada yer alan Onur Koalisyonu ise muhalefette kalmayı tercih etti.

Hükümete iştirak eden Nahda Partisi’nin parlamentoda 52, Yaşasın Tunus Partisi’nin 14, Demokratik Akım Partisi’nin 22, Halk Hareketi’nin 15, Tunus’un Sesi Partisi’nin ise 3 sandalyesi var. Dolayısıyla bu beş oluşumun toplam sandalye sayısı 106’yı buluyor. Bunların yanı sıra birçok bağımsız üyenin destek vermesi bekleniyor. Çünkü bağımsız üyelerden birçok kişi bakan olarak hükümete girmiş durumda. 217 üyeli parlamentoda hükümetin güvenoyu alabilmesi için 109 üyenin lehte oy vermesi gerekiyor. Oluşturulan ittifakın bağımsız üyelerin desteğiyle bu sayıyı aşması ve parlamentodan güvenoyu alması bekleniyor.

Oluşturulan hükümette ise Nahda Partisi’ne 7, Demokratik Akım Partisi’ne 3, Yaşasın Tunus Partisi’ne 2, Tunus’un Sesi Partisi’ne de 1 bakanlık verildi. Diğer bakanlıklar bağımsız üyelere dağıtıldı. Bağımsız üyelere verilen bakanlıklar arasında bazı önemli bakanlıklar da var.

Parlamentonun hükümet için güven oylaması yapacağı oturumun tarih ve saatini belirlemek üzere bir toplantı yapma kararı aldığı bildirildi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT