1. HABERLER

  2. HABER

  3. Tüm Balyoz Hükümlüleri Tahliye Edildi
Tüm Balyoz Hükümlüleri Tahliye Edildi

Tüm Balyoz Hükümlüleri Tahliye Edildi

Anayasa Mahkemesi kararı üzerine Balyoz davası hükümlülerin tümü tahliye edildi.

20 Haziran 2014 Cuma 04:55A+A-

MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, Anayasa Mahkemesinin Balyoz Davası'na ilişkin ihlal kararının ardından Sincan Cezaevinden tahliye edildi.

Silivri'den tahliyeler

"Balyoz" planı davası sanıklarından eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Albay Dursun Çiçek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Sarıışık'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar, cezaevinden çıktı. 

"Balyoz" planı davası sanıkları, Anayasa Mahkemesinin "ihlal" kararı üzerine Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda, Silivri Cezaevi'nden tahliye edilmeye başladı. Tahliye edilen sanıklar, cezaevi çıkışında aileleri ve yakınları tarafından, Türk bayrağı ve alkışlarla karşılandı. 

Cezaevinden çıkan emekli Oramiral Özden Örnek, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok mutlu olduğunu söyledi. 

Örnek, "Hapiste 3,5 yılım geçti. Neden mutlu olmayayım. Kararın bozulmasının nedeni; bizim ilk günden beri söylediğimizin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesidir. Mutlu olmamam için neden yok" diye konuştu. 

Tahliye edilen emekli Tuğgeneral Faruk Oktay Memioğlu da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yargılandıkları davanın, cumhuriyetin tarihinin en yanlış davalarından olduğunu savundu. Memioğlu, 90 yıllık cumhuriyetin damla damla biriktirdiği yargının saygınlık kavramının bu davayla bitirildiğini ileri sürdü. 

Özgürlüğe 'merhaba' demeyeceğim

Cezaevinden çıkan emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ise özgürlüğe "merhaba" demediğini, Türkiye özgürleşinceye kadar da bunu söyleyemeyeceğini ifade etti.  

Emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ da bugünleri gördüğünü için Allah'a şükrettiğini belirterek, çok mutlu olduğunu söyledi. 

Emekli Hava Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ise kendileri destekleyen Türk halkına teşekkür ederek, burada 3 yıl kalmalarının öneminin bulunmadığını, önemli olanın Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olması olduğunu bildirdi. 

Emekli Korgeneral Ayhan Taş ile emekli askerler Mustafa İlhan, Hasan Fehmi Canan, Mücahit Şişlioğlu, İhsan Balabanlı, Yurdaer Olcan, Mustafa Korkut Özaslan, Bülent Tunçay, Kadir Sağdıç da tahliye edildi. 

Cezaevinden çıkan sanıklar, aileleriyle buradan ayrıldı. 

Nerede kalmıştık?

"Balyoz" planı davası sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Anayasa Mahkemesinin "ihlal" kararı üzerine Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda, Silivri Cezaevi'nden tahliye edildi. 

Silivri Cezaevi'nden çıkan Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamaya, "Merhabalar, nerede kalmıştık" diye başladı.

"Bu dava ancak davayı kurgulayanlar içeri girdikten sonra bitecek" diyen Doğan, kin ve nefret nedeniyle böyle konuşmadığını, bir daha masum insanlara karşı tertip ve kumpas kurulmaması için bu şekilde konuştuğunu söyledi. 

Doğan, "darbeci" olmadığını, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri olduğunu anlatarak, kendisinin önceden olduğu gibi "Atatürk devrimcisi" olarak yoluna devam edeceğini dile getirdi. 

Beş yaş gününü cezaevinde geçirdiğini bildiren Doğan, bu süreden sonra "Adalet yerini buldu" diyerek mutlu olduğunu söylemesinin zor olduğunu, cezaevinde kayıplar, şehitler verdiklerini ve bunların üzüntüsünün içlerine işlediğini ifade etti. 

Bize kumpas kuruldu

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından Silivri Cezaevi'nden çıkan Balyoz Planı davası sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek, "Başbakan'ın ofisine dinleme cihazı koyacak kadar pervasız olan bu çete, 2009'da imzamı taklit ederek, sahte bir planla bize kumpas kurdu" dedi.

Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararı kapsamında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği  karar sonrası Silivri Cezaevi'nden tahliye edildi.

Cezaevi çıkışı gazetecilere açıklama yapan Çiçek, sözlerine "Merhaba özgürlük" diyerek başladı.

Çiçek, masum olduklarını her yerde haykırdıklarını belirterek, başlangıçta seslerini duyanların az sayıda olduğunu söyledi.

Akıl ve vicdan sahibi medya ve kampanyalar sayesinde seslerini duyurduklarını aktaran Çiçek, "Her şeyden önce masumiyetimize güvenen, bizi tanıyan ailemizin ve yakınlarımızın, daha da önemlisi Atatürk Cumhuriyeti'nin en güzel avukatı İrem Çiçek'in sayesinde bugün sizlerin karşısındayım" diye konuştu.

Çiçek, şöyle devam etti:

"Başbakan'ın ofisine dinleme cihazı koyacak kadar pervasız olan bu çete, 2009'da imzamı taklit ederek, sahte bir planla bize kumpas kurdu. Bunu hep anlatmaya çalıştık. Sahte ihbarcılarla bu kumpasa destek verdiler. Bizi Erzincan'a götürdüler ama Erzincan'daki Dursun Çiçek başkası çıktı. Ankara'da takip ettikleri Dursun Çiçek başkası çıktı. Her şey apaçık ortaya çıkınca Anayasa Mahkemesi de Ankara'da hakimler olduğunu gösterdi. Bu süreçte bizlere destek veren bütün aydınlara, medya mensuplarına Çiçek ailesi adına, geleceğimiz olan gençler adına teşekkür ediyorum."

Silivri'den 92 kişi tahliye oldu

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da bulunduğu 92 sanık, Silivri Cezaevi'nden çıktı

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi önünde tahliye kararının ardından toplanan sanık yakınları, burada halay çekti, şarkı söyledi. Dışarıda bekleyen vatandaşlar da sanıkların cezaevinden çıkışı sırasında, alkışlarla "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı. 

Tahliye olan emekli askerlerden bazıları basın mensuplarına açıklama yaparken, bazıları ise açıklama yapmadan cezaevinden ayrıldı. 

Emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy, kucağında kendisi cezaevindeyken dünyaya gelen küçük çocuğuyla yerleşkeden çıktı. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ise korumalarıyla cezaevinden ayrıldı. Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı da basın mensuplarına açıklama yapmadı. 

Tahliye olan sanıkların büyük kısmı, cezaevi yakınına kurulan çadıra uğrayarak kendilerine destek veren vatandaşlar ve yakınlarıyla sohbet etti. 

Tahliye kararı sonrası, aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Tuğgeneral Faruk Oktay Memioğlu, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ, emekli Hava Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Tuğgeneral Mustafa İlhan, emekli askerler Hasan Fehmi Canan, Mücahit Şişlioğlu, İhsan Balabanlı, Yurdaer Olcan, Mustafa Korkut Özaslan, Bülent Tunçay, Kadir Sağdıç, Suat Aytın, Erdem Ülgen, Hayri Güler, Gürkan Yıldız, Metin Yavuz Yalçın, Lütfü Sancar'ın da bulunduğu 92 hükümlü cezaevinden çıktı. 

Sanıklardan emekli Albay Cemal Temizöz'ün başka suçtan tutuklu olduğu için cezaevinde kaldığı öğrenildi. 

Hasdal Askeri Cezaevi'den de aralarında Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile Kurmay Albay Önder Çelebi, Barbaros Büyüksağnak, Ali Türkşen ve Haluk Baybaş'ın da bulunduğu 41 kişi tahliye edildi.

Koramiral Deniz Cora ile muvazzaf askerler Tayfun Duman, Mehmet Örgen, Hüseyin Dilaver ve Kadri Sonay Akpolat'ın aralarında bulunduğu 24 kişi de Hadımköy Askeri Cezaevi'nden çıktı. 

Davanın tek kadın tutuklu sanığı emekli Albay Berna Dönmez de Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nden tahliye oldu.

Mamak'tan tahliyeler

Mamak Askeri Cezaevinde bulunan Balyoz Davası sanığı muvazzaf askerler, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı kapsamında tahliye edilmeye başladı. Tahliye işlemleri tamamlanan kişiler, cezaevi önünde kendilerini bekleyen yakınları tarafından karşılandı.

Generaller Turgut Atman, Mehmet Eldem ile amiraller Şafak Yürekli ve Caner Bener'in de aralarında bulunduğu 46 tutuklunun ilk olarak özel eşyaları cezaevinden çıkarıldı. General Eşref Akıncı Kışlası önünde bekleyen tutuklu yakınları, kışlanın içindeki cezaevinin bulunduğu bölgeye alındı.  

Burada tulum müziği eşliğinde halay çeken tutuklu yakınları, tahliye edilen yakınlarıyla sarılarak hasret giderdi. Tahliye edilen Balyoz Davası tutukluları, yakınlarının araçlarıyla kışladan konvoy halinde çıktı.

Tahliye edilenlerden bir kısmı, gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Mamak'ta tutsak edilen subaylar" adına yapılan basın duyurusunda ise "Bu kumpas davaları sonucunda hakları gasbedilen asker veya sivil tüm masum yurtseverlerin bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi, ülke yönetiminde görev alan siyasetçi, asker ve bürokratların boyunlarının borcudur" ifadesine yer verildi. Duyuruda, başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere Vardiya Bizde Platformu, Türkiye Cezaevleri İzleme Komisyonu'nda yer alan milletvekilleri, İstanbul Barosu ile "Vatan ve bayrak nöbeti" tutan Hıdır Hokka'ya teşekkür edildi. 

Öte yandan, tahliye edilen 46 kişinin, aynı davadan hükümlüyken, bir süre önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybeden emekli Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp'in annesini akşam saatlerinde ziyaret edeceği, bugün 11.00'de Anıtkabir'e, ardından Özenalp'in mezarına gideceği öğrenildi.

"Balyoz" planı davası sanıklarından emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi.

Hadımköy Askeri Cezaevi'nden tahliyeler

Balyoz davası sanığı muvazzaf askerler, Anayasa Mahkemesinin "ihlal" kararı kapsamında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar doğrultusunda, Hadımköy Askeri Cezaevi'nden tahliye edildi.

Tahliye işlemlerinin ardından cezaevinden çıkan muvazzaf askerler, cezaevi önünde kendilerini bekleyen yakınları tarafından karşılandı.

Hasdal'dan tahliyeler 

Balyoz planı davası sanığı muvazzaf askerler Hasdal Askeri Cezaevi'nden tahliye edildi. 

Tahliye işlemlerinin ardından cezaevinden çıkan sanıklar, yakınları ve cezaevi önünde bekleyen vatandaşlar tarafından karşılandı. Davul, zurna ve alkışlar arasında yakınlarıyla kucaklaşan sanıklardan bazıları, gözyaşlarını tutamadı. 

Tahliye edilen Kurmay Albay Haluk Baybaş, yaptığı açıklamada, en başından beri kendilerini anlayan ve gerçekleri gören herkese teşekkür ettiğini söyledi. Somut deliller olmadan, asılsız iddialarla suçlandıklarını savunan Baybaş, kendilerine haksızlık yapanlara haklarını helal etmeyeceğini ifade etti. 

İzmir'de tahliyeler

İzmir Askeri Cezaevinde bulunan "Balyoz" planı davası sanığı 9 muvazzaf asker, tahliye edildi.

Anayasa Mahkemesinin "ihlal" kararı üzerine Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda, İzmir Askeri Cezaevinde tutulan 9 muvazzaf askerin tahliyesi gerçekleşti.

Tahliyesine karar verilen bir muvazzaf askerin ise yargılandığı başka davadan dolayı cezaevinde tutulmaya devam edileceği öğrenildi.

"Balyoz" planı davasından, Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan emekli Kurmay Albay Ahmet Küçükşahin, tahliye edildi. 

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT